210115 kässäkerho Huumo KM 00368

Kansallismuseon Kässäkerho: Värikkäät vaihtokannet

Avoinna tänään 11—18
25.5.2021 17:00 — 25.5.2021 18:30

Uudistetussa Kansallismuseon Kässäkerhossa tehdään toukokuussa kestävät ja värikkäät vaihtokannet kalenterille tai pokkarille.

Monissa talonpoikaistaloissa tehtiin almanakan säilyttämistä varten erityisiä puisia koteloita tai "koloja", kuten niitä myös nimitettiin. Se olivat yksilöllisiä, ja hyvinkin koristeellisia. Kotelot eivät olleet kovin yleisiä siitä päätellen, että niitä on päätynyt varsin vähän museoiden kokoelmiin. Suomen kansallismuseon kokoelmissa on neljä puista almanakkakoteloa, jotka kaikki ovat päätyneet kokoelmiin museotoiminnan alkuaikoina, 1800-luvulla ja aivan 1900-luvun alussa. Ne ovat peräisin itäisestä ja keskisestä Suomesta.

Suomenkielisiä almanakkoja alettiin puolestaan julkaista nimellä 'Kansanalmanakka' vuonna 1705. Vuodesta 1811 eteenpäin almanakkaa julkaisi yksinoikeudella Turun Akatemia, Suomen ensimmäinen yliopisto. Akatemia muutti Turun palon jälkeen Helsinkiin ja sai nimekseen Keisarillisen Aleksanterin yliopisto. Almanakan nimeksi tuli vuodesta 1828 lähtien Yliopiston almanakka. Helsingin yliopiston almanakkatoimistolla oli yksinoikeus julkaista almanakkaa aina vuoteen 1995.

Almanakka kotiutui 1800-luvulta lähtien suomalaistalouksiin; arviolta 1900-luvulta se oli käytössä joka kodissa. Sen käyttö edellytti lukutaitoa ja muutenkin valistunutta asennetta ympäristöön ja elämänmenoon. Almanakka oli arvokas, vaikka se olikin ulkoasultaan varsin vaatimaton pehmeäkantinen vihko. Siihen sisältyi tärkeää tietoa ja sen käytön hallitsevia pidettiin arvossa. Niinpä almanakka ei voinut vain ajelehtia missä tahansa, vaan sitä piti säilyttää huolella.

Toukokuun 25. järjestettävässä Kässäkerhossa tehdään vaihtokannet kalenterille tai vaikkapa pokkarille. Introvideolla Tiina vierailee Kokoelma- ja konservointikeskuksessa ja kuulee lisää puisista kalenterin vaihtokansista ja suojakoteloista sekä Suomen kansallismuseon kokoelma- ja konservointityöstä.

Vaihtokannet voi tehdä tilkkutyö- ja kirjontatekniikalla - mikään ei estä kokeilemasta muitakin tekniikoita! Vikkejä luvassa!

Ohjeet ja tarvikelista

Lue lisää Kässäkerhosta verkkosivultamme. Kuvia vaikkapa edellisten Kässäkerhojen inspiroimista käsitöistä - valmiista tai tekeillä olevista - voi jakaa tunnisteella #kansallismuseonkässäkerho. Tägää myös Kansallismuseo ja Muita ihania mukaan!

Suora lähetys verkossa tiistaina 25.5. klo 17 alkaen:

https://live.kansallismuseo.fi/?live=kansallismuseonkassakerho5

Vetäjänä tuttuun tapaan Tiina Arponen, Muita ihania. Tallenne tulee jälleen katsottavaksi Suomen kansallismuseon YouTube-kanavalle.

Tervetuloa käsityöystävälliseen ilmapiiriin – tekemään yhdessä kaikkea hauskaa ja uutta käsin!