Kansallispukuisia naisia Seurasaaren rantakivillä vuonna 1913. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

Kansallispukupiknik

Suljettu tänään
5.8.2020 15:00 — 5.8.2020 18:00

Tule tuulettamaan kansallispukuasi Seurasaareen ja viettämään Kansallispukujen tuuletuspäivän 10-vuotispäivää!

Seurasaaren ulkomuseo ja Seurasaarisäätiö kutsuvat kansallispukujen tuulettajat piknikille Seurasaareen, Antin aukiolle keskiviikkona 5.8. klo 15-18. Pukeudu kansallispukuun, kansanasuun tai muinaispukuun, ota eväät mukaan ja tule juhlistamaan 135-vuotiasta kansallispukua muiden tuulettajien kanssa! Piknikin puitteissa päästään kuulemaan myös kansanmusiikkia - Perinnearkku ry:n kansanmuusikot järjestävät jamit Antin aukiolla klo 15-17.

Museoon on vapaa pääsy koko päivän museon aukioloaikoina kansallispuku päällä. Vapaalipun saa museon lippukioskilta. Tapahtuma järjestetään ulkotiloissa ja koronaturvallisuus huomioiden.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Seurasaarisäätiön kanssa.


Mikä Kansallispukujen tuuletuspäivä? Keisari Aleksanteri II ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa 5.8.1885. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin Keuruulla veistetty soutuvene, jonka souti juhlapaikalle kahdeksan kansallispukuista neitoa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri maakuntia.

Hallitsijaparia oli rannalla vastassa yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. Tämä oli kansallispukujen ensimmäinen suuri julkinen esiintyminen, ja sitä voidaan pitää kansallispuvun syntymäpäivänä.