Seurasaari Niemelä web

Kantele ja päiväkirja. 11.8.

Avoinna tänään 11—17
16.6.2024 00:30 — 11.8.2024 17:00

Kantele ja päiväkirja on jaettu tutkimuksellinen tapahtuma, jossa yleisö pääsee aistimaan menneiden aikojen läsnäoloa yhdessä kuvataiteilija Elina Salorannan ja kansanmuusikko Johanna Tarkkasen kanssa.

Kello 8 illalla. Ilma on tyyni ja lämmin kuin kesällä. Taivas on tähtikirkas ja kuutamoinen. Oi miten on hauska katsella kuuta ja tähtösiä sinisellä taivaan laella, ne ikään kuin tuovat lohdutusta rauhattomaan rintaan. Ne ikään kuin tuntuvat sanovan: älä sure ihminen sinä pieni maan matonen, koeta vaan kantaa kohtalosi ja tehdä niinkun on oikein. (Kustaa Kaisla 25.11.1906)

Kantele ja päiväkirja järjestetään Niemelän torpassa sunnuntaina 11.elokuuta kello 13–16. Tapahtuman aikana Tarkkanen soittaa hiljentymään kutsuvaa kantelemusiikkia ja Saloranta lukee otteita puuseppä Kustaa Kaislan (1874–1923) päiväkirjasta vuosilta 1906–1909. Päiväkirja kertoo luonnonilmiöistä ja työnteosta mutta myös rakkaudenkaipuusta ja muista ajattomista tunteista.

Museovieraat ovat tervetulleita astumaan tilaan milloin tahansa kello 13 ja 16 välillä ja viipymään haluamansa ajan. Hiljentymisen mahdollistamiseksi toivomme, että puhelimet ja muu elektroniikka pidetään äänettömällä ja poissa näkyvistä.

Elina Saloranta on kulttuurihistoriasta innoittunut taiteilija-tutkija, joka toimii kirjoittamisen opettajana Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Johanna Tarkkanen on säveltäjä, pianisti ja kansanmuusikko, joka tekee taiteellista jatkotutkintoa Sibelius-Akatemian MuTri-tohtorikoulussa. Salorantaa kiehtovat omaelämäkerralliset tekstilajit, kuten kirje ja päiväkirja, kun taas Tarkkanen tutkii kantelemusiikin estetiikkaa ja sisäänpäin kääntynyttä musisointia – itselle soittamista.