”Kenen tarinat, kenen historia?” kysytään keskustelutilaisuudessa Kansallismuseossa

Avoinna tänään 11—18
11.9.2019 17:00 — 11.9.2019 20:00

Sananvapaus, muistin politiikka ja historian käyttö Euroopassa ovat aiheena Suomen PEN:in, Kriittisen Korkeakoulun, Kansanvalistusseuran ja Sitran keskustelutilaisuudessa keskiviikkona 11. syyskuuta.

Kenen tarinat tallentuvat arkistoihin? Miten historia ja digitalisaatio kohtaavat? Miten erilaisten historiakertomusten ja -tulkintojen vaikutusta pyritään käyttämään hyväksi nykypäivän politiikassa? Keiden kertomukset ylipäätään selviävät lisääntyneen tiedon maailmassa? Miten digitalisoituneesta ympäristöstä poimitaan ehjiä tarinoita ja miten niitä tallennetaan ja arkistoidaan tulevia tutkijoita varten?

Historiasta tiedetään, että kriisitilanteissa pienten kulttuuriryhmien kohtalo ei ole useinkaan ollut turvattu ja häviäjien kertomukset jäävät varjoon. Mikä on EU:n ja Euroopan neuvoston rooli kansalaisten sivistämisessä erilaisten historiantulkintojen suhteen, ja mikä sen tulisi olla?

Kansallismuseossa järjestettävässä keskustelussa kuullaan alustukset:

- Oula Silvennoinen: Muistin politiikka ja historian käyttö Euroopassa

- Juha Itkonen: Unesco ja aineettoman kulttuuriperinnön säilyttäminen

- Oula-Antti Labba: Saamelaisten luontosuhde ja moderni kehitys

- Linda Liukas: Digitalisaatio ja historia,

joiden jälkeen keskustellaan teemojen ympäriltä pienryhmissä.

Tervetuloa keskiviikkona 11.9.2019 kello 17-20 Kansallismuseon Karhunpesään (Helsinki, Mannerheimintie 34). Tila on esteetön.

Illan ohjelma:

16.30-17 Kahvia ja pientä purtavaa 

17-17.15 Tilaisuuden avaus 

17.15-18 Alustukset

18-19.30 Pienryhmäkeskustelu 

19.30-20 Tilaisuuden oivallukset ja loppusanat

Tilaisuus on maksuton. Paikkoja on rajoitettu määrä, joten pyydämme ilmoittautumaan viimeistään 9.9. mennessä. Ilmoittauduthan tämän linkin kautta: https://forms.gle/1snfq2zgDQ9XPSZS7


Alustajat:

Oula Silvennoinen on filosofian tohtori, Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti ja historiantutkija. Hänen 2008 julkaistu väitöskirjatyönsä oli Salaiset aseveljet: Suomen ja Saksan turvallisuuspoliisiyhteistyö 1933–1944. Hänen viimeisin teoksensa on Suomalaiset fasistit (2016).

Juha Itkonen on kirjailija, toimittaja ja valtiotieteen maisteri. Hän on kirjoittanut kahdeksan romaania ja ollut Finlandia-ehdokkaana kahdesti. Itkonen on Suomen Unesco-toimikunnan jäsen. Unesco-toimikunta toimii kansallisena neuvoa-antavana asiantuntija- ja yhteistoimintaelimenä Unescoon liittyvissä kysymyksissä.

Oula-Antti Labba on saamelainen juristi. Hän on kotoisin Enontekiöltä. Labba kuuluu Lapin yliopiston Siidaskuvla- eli Siidakoulu-hankkeen tutkijaryhmään, jossa hän tutkii siidoihin eli saamelaisten perinteiseen hallintomalliin liittyviä oikeuslähteitä.

Linda Liukas on kirjailija-kuvittaja, suosittu puhuja ja palkittu koodaus-lähettiläs. Hän on mm. ollut perustamassa Rails Girls -metodia, jolla opetetaan tytöille koodauksen alkeita ympäri maailmaa ja kirjoittanut suursuosion saavuttaneen Hello Ruby -kirjasarjan. Liukas on koodauskoulu Hive Helsingin johtokunnan puheenjohtaja.

Tilaisuus on osa “Sivistys, mikä ihme – keskusteluja ihmisyydestä Euroopassa” -keskustelusarjaa.

Aiempaa keskustelua aiheesta:

Kai Ekholm: Kulttuuriperintö muodostaa yhteisen muistimme, mutta nyt se on vaarassa kadota, HS 9.7.2019

Linda Liukkaan kolumni: Digitaalinen aikakausi pakottaa meidät pohtimaan, mitä haluamme muistaa ja mitä unohtaa, Yle.fi 17.7.2019