Keskiaikafestivaali Hämeen linnassa

Suljettu tänään
20.8.2022 12:00 — 21.8.2022 17:00

Elokuun lämpimät päivät ja koko Linnanniemi hämyisessä keskiaikatunnelmassa! Siitä on Hämeen keskiaikafestivaali tehty. Tänä vuonna keskiaikaa eletään 19.-21.8. koko Linnanniemen alueella. Hämeen linna ja Vankila ovat myös mukana tunnelmoimassa. Linnan saleissa ja pihoilla on ohjelmaa: mm. virtuaalitodellisuuspeli Ingeborgin ensi-ilta, keskiaikaelävöitystä, musiikki- ja elokuvaesityksiä ja buhurt-otteluita viikonloppuna 20.-21.8.

Hämeen linna on osa keskiaikafestivaalin aluetta ja linnan pihat ja salit täyttyvät myös keskiaikaisesta tunnelmasta. Historian elävöitysryhmät leiriytyvät linnan eri osiin ja esittelevät elämää keskiajalla. Paikalle ovat saapuneet Harmaasusien asemiehet, Humalasalon käsityöläiset ja musisoijat sekä Joutsenjoen käsitöiden elävöittäjät. Joutsenjoen käsitöiden elävöittäjät järjestävät myös muinaispukujen pukeutumisnäytöksiä yleisölle.

Mukana keskiaikatunnelmaa luomassa ovat keskiaikaista musiikkia soittavat Virnan juniorit ja jouhikkoyhtye Virna. Buhurt-taistelijat ottelevat vallipihalla. Linnassa ja Vankilassa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

LIPUT
Sisäänpääsy koko Linnanniemen alueelle, Hämeen linnaan ja Vankilaan tapahtuu Hämeen keskiaikafestivaalin tapahtumalipulla. Osta lippusi verkosta.

Linnan ja Vankilan aukiolot festivaalin aikana

Pe 19.8. klo 12-18
La 20.8. klo 10-18
Su 21.8. klo 10-17

Linnan museokauppa sulkeutuu puoli tuntia ennen linnan sulkeutumista.

OHJELMA HÄMEEN LINNASSA JA VANKILASSA


Keskiaikaista musiikkia

Lauantai 20.8.
- klo 12 Virnan juniorit, Sibelius-opisto, Hämeenlinna
Noin 30 minuuttia musiikkia pienkantelemusiikkia keskiajan, renessanssin ja kansanperinteen hengessä päälinnan III kerroksessa huoneessa 307.

- klo 13 Jouhikkoyhtye Virna, Sibelius-opisto, Hämeenlinna
Noin 40-60 minuuttia keskiajan ja renessanssin musiikkia sekä vanhaa kansanmusiikkia jouhikolla, kanteleella ja nokkahuilulla päälinnan III kerroksessa huoneessa 307.

- klo 13.30 ja 15.00 soitinrakentaja Vilppu Vuori esittää keskiaikaista musiikkia ja kansanmusiikkia ja kertoo soittimistaan. Vuoren soitinvalikoimiin kuuluu useita keskiaikaisia soittimia, esimerkiksi essaharpa, talharpa, jouhikko, kantele, munniharppu, puusarvi ja säkkipilli. Esityksen kesto on noin 30 minuuttia.


Virtuaalitodellisuuspeli Ingeborg Tott

Hackaton-työryhmä: Alma Hoque, Pauliina Lahti, Isra Rab ja Lotta Veromaa (2022)
Tervetuloa ensi-iltaan ja aikamatkalle 1500-luvun Hämeen linnaan, jossa pelaaja kohtaa unohdetun sotapäällikkö Ingeborg Aakentytär Tottin. Virtuaalitodellisuuspeli Ingeborg Tottia voi pelata Kuninkaansalissa lauantaina ja sunnuntaina.
Lue lisää pelistä ja tutustu peliin verkossa.


Elokuvaesitys Margareeta - Pohjolan kuningatar

Ohjaaja Charlotte Sieling (2021)
Lauantaina ja sunnuntaina 20.-21.8. luentosalissa klo 14.30, yhteen esitykseen mahtuu enintään 80 henkilöä.

On vuosi 1402 ja kuningatar Margareeta on yhdistänyt Tanskan, Norjan ja Ruotsin uudeksi pohjoismaiseksi unioniksi, jota hän hallitsee adoptiopoikansa kuningas Erikin kautta. Viholliset uhkaavat valtakuntaa, ja sitä puolustaakseen Margareeta suunnittelee avioliittoa Erikin ja Englannin prinsessa Filippan välille. Liitto Englannin kanssa vahvistaisi Kalmarin unionia ja suojelisi sitä hyökkäyksiltä. Mutta kulisseissa on käynnissä salaliitto, ja Margareeta kohtaa mahdottoman ongelman, joka saattaa maksaa hänelle kaiken.Buhurt-taistelijoita Vallipihalla koko päivän lauantaina ja sunnuntaina.


Elävöittäjiä linnan saleissa lauantaina ja sunnuntaina koko päivän.
- Koillissiivensalissa Joutsenjoen käsityöt, viikinki- ja muinaissuomalaiset asut, pukeutumisnäytös la-su klo 14.
- Kuningattarenkamarissa Humalasalon käsityöläiset ja musikantit.
- Rouvain- ja Voudinkamarissa Harmaasusien asemiehet.

Opastetut kierrokset linnassa

Opastetuille kierroksille mahtuu yhteensä 20 hlö/kierros ja kierroksia lähtee lauantaina ja sunnuntaina 2 kpl per tasatunti. Ilmoittautuminen opastuksille linnan museokaupassa.

Pe 19.8.
Suomeksi klo 12, 13, 15, 16, ja 17
Englanniksi klo 13, 15, 17

La 20.8.
Suomeksi 10, 11, 13, 14, 15, 16 ja 17
Englanniksi 14 ja 15

Su 21.8.
Suomeksi 10, 11, 13, 14, 15 ja 16
Englanniksi 14


Opastetut kierrokset Vankilassa


Hämeen linnan pihapiirissä oleva Vankila on myös auki samaan aikaan kuin linnakin. Vankilassa viedään opastettuja kierroksia suomeksi klo 10, 13, ja 15 ja englanniksi klo 14. Vankilan museokauppa ja sisäänpääsy sulkeutuvat puolta tuntia ennen sulkemisaikaa.

Tutustu Hämeen keskiaikafestivaalin ohjelmaan Linnanniemellä.