Maailmasta, jota ei ollut -luentosarja

Avoinna tänään 11—18
30.10.2019 18:00 — 26.2.2020 19:00

Kiehtovia kurkistuksia Maailma, jota ei ollut -näyttelyyn.

Maailmasta, jota ei ollut -luennot Väli- ja Etelä-Amerikan muinaisista kulttuureista ja niiden merkityksestä ja vaikutuksesta siihen, millaisessa maailmassa elämme tänään.

Avoimet luennot keskiviikkoisin klo 18 Kansallismuseon auditoriossa, sisäänpääsy museon pääsylipun hinnalla.

Löytöretkistä globalisaatioon 30.10.

Kun tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus astui maihin 12. lokakuuta 1492 Bahamasaarille, hän uskoi tulleensa kaakkoiseen Aasiaan. Tämä 'Uusi maailma' ja maanosa, jonka väki ja kulttuurit olivat kukoistaneet jo tuhansia vuosia, oli eurooppalaisille tuntematon. Amerikkojen eurooppalaisvalloituksen myötä myös maailmantalouden ja -kaupan realiteetit alkoivat muuntua, ja hidas kehitys kohti nykyistä globaalia maailmanjärjestystä sai ehkä merkittävimmän alkusykäyksensä.

Puhujina Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentit Harri Kettunen ja Antti Korpisaari.

Huom! 30.10. museo suljetaan poikkeuksellisesti jo klo 18, joten Löytöretkistä globalisaatioon -luentoon pääsy on maksuton. Sisäänkäynti tälle aditoriossa järjestettävälle luennolle museon A2-ovesta Mannerheimintien puoleisesta kivijalasta.

Jumalten ruokaa ja paholaisen pippuria 27.11.

Mitä olisi pizza ilman tomaattia, itämainen ruoka ilman chiliä, vaniljajäätelö ilman vaniljaa, elokuvailta ilman popcornia ja elämä ilman suklaata? Uuden maailman antimet ovat rikastuttaneet elämäämme puolen vuosituhannen ajan, mutta miten tämä kaikki tapahtui? Miten chili kulkeutui Aasiaan, miksi Englannissa tarvittiin 1800-luvulla suklaasalapoliiseja ja miksi kalkkuna on englanniksi turkey, turkiksi hindi, portugaliksi peru ja arabiaksi ’roomalainen kana’? Luennolla sukelletaan suklaan ja muiden alkuperäisten amerikkalaisten herkkujen historiaan ja tutustutaan lisäksi lasten ja nuorten käsityksiin Uudesta maailmasta tulevista lainasanoista: miksi oselotti on ’Minecraft-kissa’, anorakki ’hieno takki’ ja tomahawk ’taktinen mannertenvälinen ohjus’.

Puhujana Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti Harri Kettunen.

Arkeologit vuorilla ja viidakossa 29.1.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat viimeksi kuluneiden kolmenkymmenen vuoden aikana suorittaneet monenlaisia arkeologisia tutkimusprojekteja Belizen, Meksikon ja Guatemalan viidakoissa ja luolissa, Bolivian ja Perun vuoristoalueella sekä Brasilian ja Bolivian Amazoniassa. Dosentti Harri Kettunen kertoo tutkimuksistaan maya-arkeologian ja kirjoitusjärjestelmien tutkimuksen saralla ja dosentti Antti Korpisaari tutkimuksistaan Keski-Andien asukkaille pyhän Titicaca-järven saarilla. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on tutkijoiden uralla riittänyt.

Imperiumit ilman rahaa ja rautaa 26.2.

Latinalaisen Amerikan alueelle sijoittui kaksi itsenäistä, muinaisen korkeakulttuurikehityksen kehtoa: Mesoamerikka ja Keski-Andit. Näillä oli paitsi yhteneväisiä piirteitä niin keskenään kuin maailman muiden varhaisten korkeakulttuurialueiden kanssa myös merkittäviä eroja. Mesoamerikassa esimerkiksi kehittyi useita kirjoitusjärjestelmiä ja kaakaopapuja käytettiin 'rahana'; Keski-Andeilla imperiumikehitys taas eteni pidemmälle. Kummallakaan Amerikkojen korkeakulttuurialueella ei tunnettu rautaa, ja myös esimerkiksi kesytettyjen kotieläinten joukko oli huomattavasti pienempi kuin niin sanotussa 'Vanhassa maailmassa'.