Kemi vaaka 2000x1000
Alkuperäinen piirroskuva: Arkkitehtitoimisto Livady

Majakkalaivoja ja merentutkimusta -tapahtuma 27.8.

Suljettu tänään
27.8.2022 12:00 — 27.8.2022 14:30

Esitelmä- ja elokuvailtapäivä juhlistaa kesäkuussa yleisölle avattua majakkalaiva Kemiä ja tapahtumapäivänä vietettävää Suomen luonnon päivää. Esitelmistä selviää muun muassa majakkalaivojen ja majakoiden rooli merentutkimusasemina.

Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus järjestetään lauantaina 27.8. klo 12.00-14.30Merikeskus Vellamon auditoriossa (Tornatorintie 99, Kotka). Tilaisuus päättyy klo 14.30.

Yleisö voi tutustua majakkalaiva Kemiin ennen ja jälkeen tilaisuuden. Majakkalaivassa on opas paikalla koko päivän ajan. Kemi on avoinna klo 10-17, ja pääsylipun alukselle voi ostaa Vellamon infosta (8/5 euroa tai Museokortti, alle 18-vuotiaat maksutta).

Suomen Majakkaseura myy tuotteitaan majakoiden hyväksi Merikeskus Vellamon aulassa tilaisuuden yhteydessä. Samalla otetaan vastaan tulevan kirjan ennakkotilauksia (myynti jatkossa vain Majakkaseuran kautta).

Aikataulu


Klo 12.00
Juha-Markku Leppänen & Eeva-Liisa Poutanen: Merentutkimusta laivoilla, majakkalaivoilla ja majakoilla – suomalaisen merentutkimuksen tarina

Majakat ja majakkalaivat ovat toimineet ns. kiinteinä merentutkimusasemina, joilla on kerätty tietoa jääoloista ja meren hydrografiasta. Esitelmän pitävät meribiologian dosentti Juha-Markku Leppänen ja Merentutkimuslaitoksen viimeinen ylijohtaja Eeva-Liisa Poutanen.

Esitys pohjautuu Leppäsen ja Poutasen toimittamaan Nautiluksesta Arandaan -kirjaan, joka kertoo suomalaisen merentutkimuksen tarinan. John Nurmisen Säätiön kustantamaa kirjaa voi ostaa museokauppa Plootusta.

Klo 12.30
Johanna Aartomaa: Majakkalaiva Kemi museokohteena

Katsaus tänä kesänä pitkästä aikaa yleisölle avattuun majakkalaiva Kemiin ja sen näyttelykonseptiin. Esityksen pitää museolehtori Johanna Aartomaa Suomen merimuseosta.

Pieni tauko

Klo 13
Pekka Väisänen: Perämeren majakkalaivat

Pekka Väisänen Suomen Majakkaseurasta kertoo Perämeren majakkalaivoista. Esitelmä pohjautuu seuran syksyllä julkaistavaan kirjaan Perämeri – 500 vuotta meritietä pohjoiseen, jossa kerrotaan majakkalaivoista 1790-luvulta vuoteen 1974. Esitelmä pidetään etäyhteydellä suoraan Perämeren maisemista.

Klo 13.45
Yössä keinuva valo. Tarinoita Itämeren majakkalaivoista. Suomen Majakkaseuran dokumenttielokuva, kesto 41 minuuttia.