Luis Andrés Lizalde Maldonado - La bienvenida de la serie De visita al panteón

Altar de muertos ja Día de Muertos en México pop up -näyttely

Avoinna tänään 11—20
1.11.2019 11:00 — 3.11.2019 18:00

Meksikon suurlähetystö pystyttää Kansallismuseon Ateljeehen perinteisen meksikolaisen kuolleiden päivän alttarin viikonlopuksi 1.–3. marraskuuta. Samaan aikaan esillä on myös valokuvanäyttely.

Kuolleiden päivänä, 1.–2. marraskuuta, Meksikossa on tapana pystyttää näyttäviä alttareita edesmenneiden läheisten muistolle. Alttarille asetetaan vainajalle tärkeitä esineitä sekä ruokaa ja juomaa, sillä sielujen uskotaan palaavan vierailulle elävien maailmaan juuri kuolleiden päivänä. Perinne on sekoitus Meksikon alkuperäiskansojen ja kristinuskon tapoja, ja se on osa UNESCOn aineetonta maailmanperintöä.

Kansallismuseon muistoalttari on omistettu Francisco Toledolle ja Miguel León-Portillalle. Francisco Toledo (17.7.1940–5.9.2019) oli Meksikon merkittävimpiin nykytaiteilijoihin kuuluva taidemaalari, kuvanveistäjä ja graafikko. Miguel León-Portilla (22.2.1926–1.10.2019) oli meksikolainen antropologi ja historioitsija, joka tunnetaan kansainvälisesti kirjallisuudestaan koskien asteekkien kulttuuria ja esikolumbiaanisen ajan kirjallisuutta.

Kuolleiden päivänä Kansallismuseossa on esillä myös valokuvanäyttely, joka esittelee kuolleiden päivän viettämistä Meksikossa: markkinoita, alttareita, lahjoja sekä kuolleiden päivään liittyvää musiikkia ja tanssia. Valokuvat ovat Meksikon kulttuuri- ja taideneuvoston järjestämän kuolleiden päivään liittyvän kansallisen valokuvauskilpailun satoa.

Pop-up -näyttely ja kuolleiden päivän muistopöytä toteutetaan yhteistyössä Meksikon Suurlähetystön kanssa.

Embamex Finlandia Fondo Transparente Fb