Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttelyn opastukset ja tapahtumat

Avoinna tänään 11—20
14.8.2020 11:00 — 14.3.2021 18:00

Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttelyn opastuksista ja tapahtumista löydät kipinöitä ja silmäyksiä rakastettujen muumien elämänarvoihin ja filosofiaan.

OPASTUKSET

Tutustu näyttelyyn avoimella johdannolla, tilattavalla opastuksella tai äänioppaan kanssa!

Johdanto näyttelyyn Rohkeus, rakkaus, vapaus!

Muumit ovat paitsi lasten rakastamia piirroshahmoja myös filosofinen näkökulma ihmisyyteen. Muumien maailma tarjoaa aikuisille paljon pohdittavaa rohkeudesta, rakkaudesta ja vapaudesta.

Kaikille avoimet johdannot näyttelyyn museon Auditoriossa sunnuntaisin klo 12 ja klo 13.
Johdanto on suomeksi joka sunnuntai klo 13 ja parittomilla viikoilla ruotsiksi klo 12 ja parillisilla viikoilla englanniksi klo 12.

Johdannon kesto on 20 min. Maksimiosallistujamäärä 20 henkeä koronavirustilanteen edellyttämien turvallisuustoimien vuoksi. Johdanto on tilattavissa erillismaksusta kokousryhmille kokouspäivän oheen.

Tiedustelut ja varaukset varaa opastus tai työpaja -sivulta. Hinnat löytyvät hinnasto-sivulta.

Asiantuntijan kanssa -audioguide

Ota asiantuntija mukaan näyttelyyn kuulokkeiden kautta! Muumi-asiantuntija Sirke Happonen kertoo oppaassa lempiteemojaan muumeista ja kiehtovia yksityiskohtia Tove Janssonin työstä. Lainaa audioguide-laite näyttelyyn museon Keskihallista. Etsi simpukkatarrat ja kuuntele ajatelmat!

Tilausopastus aikuisryhmille

Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75
Muumien maailma tarjoaa paljon pohdittavaa ihmisyydestä ja suomalaisen yhteiskunnan arvoista.

Ryhmäkoko max. 20 hlö. Kesto 30 min.

Tiedustelut ja varaukset varaa opastus tai työpaja -sivulta. Hinnat löytyvät hinnasto-sivulta.

Tilausopastukset opetusryhmille

Rohkeutta etsimässä – toiminnallinen opastus

Miten rohkeus, vapaus ja suvaitsevaisuus näkyvät muumitarinoissa, entä yhteiskunnassamme? Toiminnallisella opastuksella tutustutaan Tove Janssonien luomien muumitarinoiden historiaan ja tarinoiden välittämiin arvoihin. Opastus soveltuu sekä varhaiskasvatus- että perusopetusryhmille.

Ryhmäkoko max 25 hlö. Kesto 60 min.

Tiedustelut ja varaukset varaa opastus tai työpaja -sivulta. Hinnat löytyvät hinnasto-sivulta.

Omatoiminen ryhmävierailu näyttelyyn

Muuminäyttelyyn voi tutustua ilman tilausopastusta opettajan johdolla museon aukioloaikoina. Omatoiminen vierailu pitää varata etukäteen. Näyttelyn kävijämäärä on koronavirustilanteen vuoksi rajoitettu, joten ryhmäkoko on max. 20-25 hlö ja vierailuaika 30 min / ryhmä. Oppilasryhmät opettajineen pääsevät maksutta sisään museoon.

Omatoimiverstas museon kolmannessa kerroksessa

Omatoimiverstas haastaa pohtimaan sinulle tärkeitä asioita. Tule ja luo omannäköinen kuvainstallaatio ja ota kantaa kylttipajassa. Istahda pallotuoliin, anna ajatusten lentää – tai tule vain hetkeksi hengähtämään Kansallismuseon kolmanteen kerrokseen.

TAPAHTUMAT

Nyt näkyy ja kuuluu! Kokemuksella vaikuttamisen voima
ke 23.9. klo 14-16

Tule keskustelemaan ja kuulemaan ihmisten omaehtoisesta muutoksen tekemisestä! Vaikeista elämäntilanteista ja marginalisoiduissa asemissa elävien ihmisten puolesta puhuu usein joku muu kuin asianomaiset itse, ja kokemuksen synnyttämä tieto jää näkymättömiin. Lisääntynyt kokemusvaikuttaminen raivaa tilaa asunnottomuuden, mielenterveysongelmien tai syrjäyttämisen kaltaisten kokemusten näkyväksi tekemiselle.

Mukana on vaikuttajia monelta elämän saralta keskustelemassa Rohkeus, rakkaus, vapaus –näyttelyn innoittamana kokemustyöstä. Mistä saada rohkeutta astua esiin oman tarinansa kanssa, kuka saa rakastaa ja mitä on empatia vaikuttamistyössä ja kenellä on vapaus puhua?

Tilaisuus on maksuton. Kansallismuseon näyttelyihin vain pääsylipulla.

Tilaisuuden jälkeen osallistujilla on mahdollisuus osallistua Hima & Stradan kävelykierrokselle.

Yhteistyössä Hima & Stradan ja Koala.

Tapahtuman tarkempi ohjelma Hima: https://www.facebook.com/events/981413302315475/

Lukupiirin syksyssä Tove Jansson ja muumiteokset

Syksyllä lukupiirin keskusteluissa ovat muumiteokset sekä niiden välittämät arvot ja filosofia. Tule mukaan Kansallismuseon lukupiiriin lukemaan ja keskustelemaan kahvikupillisen äärellä.

Kokoontumiset kuukauden toisena lauantaina klo 15–16.30 (12.9., 10.10., 14.11. ja 12.12.).

Katso kirjalista: www.kansallismuseo.fi > Tapahtumat > Lukupiiri syyskuussa.
Tapahtuma on ilmainen, ei ennakkoilmoittautumista. Näyttelyyn vain museon pääsylipulla.

Äärellä: Rohkeudesta, rakkaudesta, vapaudesta

Kolmiosaisessa keskustelusarjassa puhutaan suoraan ja surutta rohkeudesta, rakkaudesta ja vapaudesta. Saako Suomessa rakastaa, milloin tarkoitus pyhittää keinot ja onko viha nykyajan vastine vapaudelle? Rohkeudesta, rakkaudesta, vapaudesta -sarja on kolmen illan kokonaisuus arvopuhetta, maailman muuttamista ja ihmisyyttä. Keskustelun pohjaksi tarjoillaan ajatuksia herättävää esittävää taidetta sekä puhuttelevia alustuksia. Illat päättää Erätauko-säätiön fasilitoima yhteiskunnallinen keskustelu, jolla on yksi tavoite: lisätä ymmärrystä itsestä, muista ja maailmasta. Tapahtuma museon pääsymaksulla.

Äärellä: Rohkeudesta
ke 30.9. klo 15-17.30

Yhtäläinen äänioikeus, työntekijöiden asema, tasa-arvoinen oikeus avioliittoon tai Suomen valtion itsenäisyys – Suomea sellaisena kuin sen tunnemme, ei olisi olemassa ilman rohkeita, visionäärisiä, päättäväisiä ja ajoittain sovinnaisuuden rajoja koetelleita suomalaisia aktivisteja.

Mikä on ollut aktivismin rooli Suomen kansallisessa tarinassa? Milloin tarkoitus pyhittää keinot? Millaista rohkeutta yksittäiseltä aktivistilta vaaditaan ja miten maailmaa ylipäätään muutetaan?

Illan aikana ääneen pääsee aktivisti Petra Laiti, runoilija Laura Eklund Nhaga, presidentti Tarja Halonen – sekä juuri sinä! Keskustelua johdattelee toimittaja Inkeri Alatalo.

Äärellä: Rakkaudesta
ke 28.10. klo 17-19.30

Rakkaus on käytännöllistä, universaalia, yksityistä ja yhteistä. Rakastuminen huumaa ja kasvattaa pään pilviin. Elämämme ihmisenä ilman rakkautta ei olisi sellaista kuin sen tunnemme. Se on kasvattanut aivomme, kehittänyt suhteemme muihin, saanut jatkamaan sukua ja antanut hoivaa. Rakkaus on ylimaallinen, kaiken lävistävä tunne. Kuitenkin se näkyy ja kuluu eniten rakkauslauluissa ja keltaisen lehdistön lööpeissä; yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa se on näkymättömissä.

Tulisiko meidän puhua yhteiskunnallisesti tärkeäksi kokemiemme asioiden tiimoilta enemmän rakkaudesta, ja mitä silloin tapahtuisi? Millainen rooli rakkaudella on taiteessa, päätöksenteossa ja hyvinvoinnissa?

Illan aikana ääneen pääsevät muusikko Tuure Kilpeläinen, aivotutkija Katri Saarikivi ja filosofi Frank Martela! Keskustelua johdattelee toimittaja Inkeri Alatalo.

Rakkaudesta on mahdollista puhua vielä paneelikeskustelun jälkeen. Ohjatussa keskustelussa on tavoitteena lisätä rakkautta ja ymmärrystä itsestä, muista ja maailmasta. Keskustelun fasilitoi Erätauko-säätiö.

**

Tilaisuuteen voi osallistua vain 30 ennakkoon ilmoittautunutta henkilöä, jotta osallistuminen on kaikille turvallista. Tilan yhteydessä on mahdollisuus käsien desinfiointiin – jokaisen odotetaan huolehtivan käsihygieniasta ja saapuvan paikalle ainoastaan oireettomana.

Tapahtumaa voi myös seurata striimin kautta. Voit osallistua myös paneelikeskustelun jälkeiseen Erätauko-säätiön fasilitoimaan keskusteluun myös etänä. Striimilinkki päivitetään tälle sivulle lähempänä tapahtumaa.

**

Osallistuminen museon pääsymaksun hinnalla, sisältäen sisäänpääsyn museon näyttelyihin:

Normaali pääsymaksu 14 €

Alennettu pääsymaksu 10 €*

*Alennettu pääsymaksu koskee opiskelijoita, työttömiä, eläkeläisiä, yli 65-vuotiaita, varusmiehiä ja siviilipalvelusta suorittavia. Oikeus alennushintaiseen lippuun on todistettava lipuntarkistuksen yhteydessä.

Voit varata paikkasi ennakkoon. Ilmoittautumislinkki päivitetään tälle sivulle.

Äärellä: Vapaudesta
ke 25.11. klo 17-19.30

Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin.

Sukupuoli ja seksuaalisuus muumitarinoissa sekä Tove Janssonin elämässä
ke 9.9. klo 13–14

Millaisia ovat Muumilaakson sukupuoliroolit ja mikä on Mymmeli-nimen yhteys seksiin? Miten seksuaalisuuteen liittyvät teemat näyttäytyvät muumitarinoissa ja millaista oli elää avoimesti homoseksuaalisena naisena aikana, jolloin homoseksuaalisuus oli laitonta?

Moomin Charactersin tuottaja Nanette Forsström luennoi aiheesta ja näyttää kuvia Tove Janssonin elämän varrelta ke 9.9. klo 13-14 Kansallismuseon Auditoriossa, osana Helsinki Pride -viikon ohjelmaa.

TOVE: Rohkea, rakas, vapaa -näytös ja keskustelu
su 13.9. klo 15

Tove Janssonin elämä ja taide ovat jättäneet pysyvän jäljen suomalaiseen kulttuuriperintöön. Monet meistä ovat kasvaneet muumien taianomaisen maailman ja puhuttelevan elämänfilosofian ympäröiminä. Mutta millainen oli Tove Janssonin elämä 1940–50-luvun Suomessa? Mitä Toven omista arvoista ja maailmankatsomuksesta on löydettävissä muumitarinoista?

Kansallismuseon Auditoriossa sunnuntaina 13.9. klo 15 järjestettävässä näytöksessä kurkistetaan lokakuussa ensi-iltansa elokuvateattereissa saavan TOVE-elokuvan kulisseihin ja Toven arkeen. Näytöksessä esitetään ensi kertaa TOVE-elokuvan making of -dokumentti ja kohtauksia Zaida Bergrothin ohjaamasta TOVE-elokuvasta. Dokumentti kestää 30 minuuttia ja se on tekstitetty englanniksi.

Näytöksen jälkeen paikalla keskustelemassa ovat ohjaaja Zaida Bergroth, Tove Janssonia elokuvassa näyttelevä Alma Pöysti sekä muumeja tutkinut filosofian tohtori Sirke Happonen.

TOVE-elokuva elokuvateattereissa 2.10.2020 alkaen.

Asunnottomien yö la 17.10.2020

Asunnottomien yötä vietetään jälleen 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Kansallismuseossa ja eri puolilla Suomea. Vuoden teemana on 'Oma koti hurjan kallis'.

Yhteistyössä Vailla Vakinaista Asuntoa ry – VVA ry

Syysloma Kansallismuseossa
10.–18.10.2020

Tule mukaan muumi-tunnelmaiseen Kansallismuseoon: katsottavaa ja koettavaa rohkeuden, rakkauden ja vapauden hengessä koko perheelle.

Katso koko syyslomaviikon ohjelma täältä.

Joululoma Kansallismuseossa
19.12.2020-6.1.2021

Tule mukaan muumi-tunnelmaiseen Kansallismuseoon: katsottavaa ja koettavaa rohkeuden, rakkauden ja vapauden hengessä koko perheelle.

Katso ajankohtaiset tapahtumatiedot www.kansallismuseo.fi > tapahtumat.

Talviloma Kansallismuseossa
20.-28.2.2021

Tule mukaan muumi-tunnelmaiseen Kansallismuseoon: katsottavaa ja koettavaa rohkeuden, rakkauden ja vapauden hengessä koko perheelle.

Katso ajankohtaiset tapahtumatiedot www.kansallismuseo.fi > tapahtumat.