Seurasaari Soi!

Avoinna tänään 11—17
16.8.2019 17:00 — 20.8.2019 18:00

Elokuinen Seurasaari Soi! -musiikkifestivaali täyttää jälleen saaren museorakennukset ja pihat! Viiteen päivään mahtuu perinteisen ja uudemman kansanmusiikin lisäksi nukketeatteria ja musiikkia yhdistävää hauskanpitoa sekä piknik-evästelyä ja yhteislaulua Viron uudelleenitsenäistymispäivänä. Konsertit sisältyvät museolipun hintaan.

Ohjelma 2019

PERJANTAI 16.8. 

klo 17–19.30, Kahvihuone Mieritz (vapaa pääsy)
Arkaaiset jamit

Kirsi Vinkki ja Samuli Karjalainen kutsuvat koolle arkaaisen musiikin ystävät, soittajat ja laulajat vapaamuotoiseen soittoiltaan. Jameissa kuullaan jouhikon, pienkanteleiden ja paimenpuhaltimien soitantaa sekä laulantaa. Kansanmuusikko ja käsityöläinen Kirsi Vinkki sekä kansanmuusikko Samuli Karjalainen työskentelevät talkoolaisina Seurasaarisäätiöllä. He isännöivät perinnemusiikkitapahtumia ja järjestävät soitinrakennus- ja askartelupajoja saaren kävijöille.

LAUANTAI 17.8.

klo 12, Kurssi 
Anna-Maria Toivonen

Laukon kartanon tapahtumat, jotka käynnistyvät mustasukkaisen Kirsti-piian juonesta päätyen kartanon isännän Klaus Kurjen hirmutekoon, ovat kulkeneet suusta suuhun satoja vuosia. Elinan surmaruno on pisimpään suullisena perinteenä levinnyt kansanballadimme.

Anna-Maria Toivonen on turkulainen, kansanperinteiden ehtymättömästä lähteestä ammentava tarinankertoja ja kansanlaulaja. Esityksen suositusikäraja on 12 vuotta.

klo 18 Isännän talo / odotussali (vapaa pääsy)
AR-GOD

Muusikkko-folkloristi Maria Korepanova Udmurtiasta ja multi-insturmentalisti Toivo Sõmer Virosta tulkitsevat arkaaisia lauluja ja sävelmiä käytännöllisellä tavalla säilyttäen tuntuman suomalais-ugrilaiseen musiikkimaailmaan.

Maria Korepanova: laulu, munniharppu, kehärumpu, yläsävelhuilu, kannel

Toivo Sõmer: setukannel, mandola, kehärumpu

klo 15, Pertinotsa
Luineh: Vaarat & arot

Noora Kauppila (ääni, lyömäsoittimet)
Juuso Raunio (ääni, igil, doshpuluur)

Luineh-duon konsertissa kuullaan sävyjä kahdesta erilaisesta perinteestä ja matkataan äänellä itkusta runolauluun, loitsuihin ja kurkkulauluun.

SUNNUNTAI 18.8.

klo 12 ja 14, Antti
Mytty-iltamat

Emilia Lajunen (5-kielinen viulu, avainviulu, laulu)
Roosa Halme (nuket, harmonikka, laulu)

Mytty-iltamissa puhalletaan yhteen hiileen, viikset karkaavat ja ujokin uskaltaa. Koko maailman polska soi ja mytty muuttuu iloksi. Mytty voi olla nyytti, kangaskäärö tai muu epämääräinen mykkyrä. Asiat voivat mennä ihan myttyyn tai mytystä voi avautua kokonainen maailma. Esitys sopii hyvin kaikelle kansalle, niin pienille kuin isoillekin.

klo 13, Halla
AR-GOD

Muusikkko-folkloristi Maria Korepanova Udmurtiasta ja multi-insturmentalisti Toivo Sõmer Virosta tulkitsevat arkaaisia lauluja ja sävelmiä käytännöllisellä tavalla säilyttäen tuntuman suomalais-ugrilaiseen musiikkimaailmaan.

Maria Korepanova: laulu, munniharppu, kehärumpu, yläsävelhuilu, kannel

Toivo Sõmer: setukannel, mandola, kehärumpu

klo 18, Isännän talo / odotussali (vapaa pääsy)
TRIO Soon / Piho / Lepasson

Katrin Soon (kannel)
Ann Maria Piho (kannel)
Kadri Lepasson (kannel)

Virolaisen trion ohjelmistossa perinteiset sävelmät, sävellykset ja improvisaatio yhdistyvät ja luovat kevyen ja kirkkaan äänimaiseman, joka tarjoaa rauhaa arjen kiireeseen. Trion vuonna 2016 julkaistu  ensilevy Tempo di vals palkittiin Viron kansanmusiikkigaala Etnokulpissa vuoden parhaana albumina. 

MAANANTAI 19.8.

klo 14, Kahiluodon kartano
TRIO Soon / Piho / Lepasson

Katrin Soon (kannel)
Ann Maria Piho (kannel)
Kadri Lepasson (kannel)

Virolaisen trion ohjelmistossa perinteiset sävelmät, sävellykset ja improvisaatio yhdistyvät ja luovat kevyen ja kirkkaan äänimaiseman, joka tarjoaa rauhaa arjen kiireeseen. Trion vuonna 2016 julkaistu  ensilevy Tempo di vals palkittiin Viron kansanmusiikkigaala Etnokulpissa vuoden parhaana albumina. 

TIISTAI 20.8.

klo 17, Viron ja Suomen tammien nurmi (vapaa pääsy)
Viron uudelleenitsenäisyyspäivän piknik

Musiikkifestivaalin päättää Viron uudelleenitsenäistyyspäivän piknik ja yhteislaulutilaisuus, jossa samalla juhlistetaan Baltian ketjun 30-vuotisjuhlaa. Tallinnasta Vilnaan yltäneen 600 kilometriä pitkän ihmisketjun avulla haluttiin 23.8.1989 osoittaa mieltä Baltian maiden miehitystä vastaan. 

Yhteislaulutilaisuudessa lauletaan suomalaisillekin tuttuja virolaisia, latvialaisia ja liettualaisia lauluja. Musiikista vastaa virolainen kansanmuusikko Piret Aus, ja yhteislaulua johtaa Juha-Matti Aronen.

***

Seurasaari Soi! 2019 

Taiteellinen johtaja/ tuottaja: MuT Maari Kallberg
Järjestäjä: Seurasaarisäätiö
Yhteistyössä: Seurasaaren ulkomuseo, M. A. Castrénin seura , Eesti Maja – Viro-keskus ja Rozentāls-seura