Seurasaari Soi!

Avoinna tänään 11—17
18.8.2023 18:00 — 20.8.2023 18:00

Kansanmusiikkitapahtuma Seurasaari Soi! tuo jälleen musiikkia museoon ja saareen! Elokuussa kolmen päivän ajan kuullaan monipuolisesti sekä perinteisempää että uudempaa kansanmusiikkia alan ammattilaisilta. Ohjelmassa svengaava kansanmusiikkiduo, musiikkia kansanlaulaja Sylvi Kujalan elämästä, Saarijärven kannelta soittava muusikko Hanna Ryynänen, ikioma lasten toiminnallinen konsertti, Viron uudelleenitsenäistymisen piknik sekä arkaaiset jamit. Konsertit museotaloissa sisältyvät museolipun hintaan, muihin vapaa pääsy.

Ohjelma


Perjantai 18.8.2023

Klo 18.00

Paikka: Juhlankentän grillipaikka

Seurasaari soin illanvietto ja kansanmusiikkijamit

Jamiluotseina Kirsi Vinkki, Samuli Karjalainen ja Maari Kallberg

Juhlakentän kioskin viereisellä grillipaikalla järjestetään Seurasaari Soi! -tapahtuman vapaamuotoinen illanvietto ja jamit! Jamimusisointia ja yhteislaulua luotsaavat Seurasaari Soi!:n pelimannit Samuli Karjalainen, Kirsi Vinkki ja tapahtuman tuottaja/taiteellinen johtaja Maari Kallberg kutsuvat kaikki kansanmusiikista kiinnostuneet nauttimaan elokuisesta illasta musisoinnin, laulun ja grillin äärelle! Yhteismusisointiin saa osallistua jokainen halukas omin soittimin, kaikki soittimet ovat tervetulleita. Juhlakentän kioskilta voi ostaa syötävää ja juotavaa klo 19 asti, mukaan voi varata halutessaan myös omia eväitä ja grillattavaa.

Huom!

Säävaraus. Mahdollisen metsäpalovaroituksen aikana grillissä ei voi polttaa tulta.


Lauantai 19.8.2023

Klo 13.00

Paikka: Kahiluodon kartano (museolipulla)

Kymmenkieli: Kymmenkieli

Kansanmusiikkiduo Kymmenkielen konsertissa kuullaan tanssijalkaa herättelevää, svengaavaa pelimannimusiikkia. Ohjelma koostuu sekä perinteisestä että Pohjoismaiden kansanmusiikkiperinteestä inspiroituneesta itse sävelletystä kansanmusiikista.

Kymmenkieli on tuore helsinkiläinen kansanmusiikkiduo. Yhtyeen muusikot opiskelevat molemmat kansanmusiikkia Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Heitä yhdistää erityisesti kiinnostus tanssimusiikkiin ja improvisaatioon sekä into tehdä kiinnostavaa ja inspiroivaa nykykansanmusiikkia.

Viive Virtanen - viulu

Carolina Stenbäck - sello

Instagram: @kymmenkieli


Klo 15.00

Paikka: Halla (museolipulla)

SYLVI - lauluja koivun ja taivaanrannan välistä

Lauluja koivun ja taivaanrannan välistä -konsertti on läpileikkaus kansanlaulaja Sylvi Kujalan elämästä ja lauluista. Sylvia, Sylvi, Kujala (1910–1990) on Kittilän Tepsan kylässä syntynyt ja elänyt perinnelauluja. Satoja kansanlauluja ulkomuistista taitanut Sylvi sepitti myös itse lauluja perinteiseen tyyliin omasta elämästään, kuten evakkokokemuksista Ruotsissa. Hän kertoo laulaneensa lapsesta lähtien siskojen ja veljien kanssa. Vuonna 1976 valiolaulajaksi nimetty Sylvi Kujala kertoo oppineensa lauluja perheeltään, sukulaisilta, kyläläisiltä ja talossa vierailleilta kulkijoilta. Hänelle ei ollut väliä oliko laulu kansanlaulu tai iskelmä, vaan kuten hän on sanonut: ”Laulu jäi mielhen, jos se oli hyvä.”

Duo Kenttälä & Tammela on kahden kittiläläiset juuret omaavan kansanmuusikon Heidi Kenttälän ja Minsku Tammelan yhtye, joka syväluotaa pohjoiskalotin alueen suomenkieliseen kansanlauluperinteeseen ja sen erilaisiin ilmiöihin: estetiikkaan, laulutyyleihin sekä elettyyn ja elävään kulttuuriin. Heidän esikoisalbuminsa on Kansanmusiikki-instituutin vuonna 2015 julkaisema levy Yksitoista laulua Leevi Lassilan kustannuksella ja vuodesta 2019 duo on esittänyt ja tutkinut Sylvi Kujalan lauluja ja tarinoita. Tutkimustyön tuloksena syntyy Sylvi Kujalan laulukirja, joka julkaistaan vuonna 2023. Konserteissaan Duo Kenttälä & Tammela luottaa laulun voimaan, säestäen itseään kammansoitolla, banjomandoliinilla, jouhikolla, korkeilla ja koparoilla, tyylin ollessa minimalistinen ja vahvasti perinteestä ammentava.


Minsku Tammela, laulu, jouhikko, kampa, korkit

Heidi Kenttälä, laulu, banjoukulele, kampa, koparat



Sunnuntai 20.8.2023

Klo 12.00

Paikka: Iisalmen pappila (museolipulla)

Uulu esittää: Metsänpeitossa

Ympäristökasvatuksen teemoja kansantarinoiden maailmaan yhdistävässä tarinakonsertissa kesälomaansa mökillä viettävät serkukset tempautuvat elämänsä ihmeellisimpään seikkailuun, kun he lähtevät poimimaan metsästä mustikoita mummon mustikkapiirakkaa varten. Konsertissa pohditaan metsien- ja vesiensuojelun ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen teemoja sekä opitaan miltä erilaiset perinnesoittimet kuulostavat ja minkälaisia taikaolentoja Suomessa ennen vanhaa uskottiin luonnossa olevan. Konsertti on yleisöä osallistava ja se on tarkoitettu koko perheelle.

Tamperelainen Kulttuuriosuuskunta Uulu perehdyttää lapsia ja aikuisia Suomen ja maailman musiikkikulttuureihin. Konsertti on osa Uulun Liikkuvan lastenkulttuurikeskuksen toimintaa.


Petra Käppi - laulu, harmoni, kantele, pitkähuilu

Kari Lounela - kitara, laulu, munniharppu, rapapallit, julmu


Klo 14.00

Paikka: Selkämä (museolipulla)

Hanna Ryynänen: Taite

Taite-konsertissa kuullaan Hanna Ryynäsen 21-kieliselle Saarijärven kanteleelle säveltämiä teoksia, joissa kanteletta soitetaan erilaisin puisin tikuin sekä kehollisen ilmaisun vapauttamana käsillä soitinta rummuttaen. Ryynäsen soitossa Saarijärven kanteleen soinnillinen rikkaus pääsee oikeuksiinsa, kun instrumentin äärirajoja venytetään pehmeästä rajuun ja meditatiivisesta perkussiiviseen ilmaisuun. Vahva instrumentalismi ja vavahduttava läsnäolo kutsuvat sekä yleisön että taiteilijan itsensä aistimaan ja yllättymään soiton hetkellä syntyviin musiikillisiin maailmoihin.

Hanna Ryynänen on ilmaisuvoimainen kanteletaiteilija, jonka käsissä soivat useat eri instrumentit konserttikanteleesta länsi-siperialaiseen nars-juhiin. Erityisesti Saarijärven kantele on lähellä hänen sydäntänsä sävyrikkaan sointinsa ja inspiroivien soittotapojensa ansiosta. Improvisaatiolla on tärkeä rooli Ryynäsen taiteellisessa työskentelyssä ja hän rakastaa etsiä uusia tapoja soittaa soittimiaan. Hanna Ryynäsen Taite-nimeä kantava debyyttisooloalbumi julkaistiin toukokuussa 2023.

Hanna Ryynänen - Saarijärven kantele


Klo 15 - 18

Paikka: Suomen ja Viron tammen luona

Viron uudelleenitsenäistymisen piknik

Viron uudelleenitsenäistymisen kunniaksi piknik, jonka järjestäjänä toimii Tuglas-Seura.


Seurasaari Soi! 2023:

Taiteellinen johtaja/ tuottaja: MuT Maari Kallberg
Järjestäjä: Seurasaarisäätiö
Yhteistyössä: Seurasaaren ulkomuseo