Skabmagovat 2000x1000

SIIRTYY: Skábmagovat x Kansallismuseo: alkuperäiskansojen elokuvafestivaali

Avoinna tänään 11—18
22.1.2022 17:00 — 22.1.2022 21:00

Skábmagovat, eli Kaamoksen kuvia, on maailman pohjoisin ja vanhimpia vuosittain järjestettäviä alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleja. Festivaalin keskiössä ovat alkuperäiskansojen ja erityisesti saamelaisten tekijöiden elokuvat, ja se tekee näkyväksi alkuperäiskansojen maailmaa ja tarinaperinnettä. Kansallismuseo järjestää festivaalin rinnakkaistapahtuman pandemiatilanteesta riippuen helmikuun lopussa, 26.2.2022. LISÄTIETOA TULOSSA!

Lisätietoa tulossa pian!

Kansallismuseolla on ilo ja kunnia tarjota elokuvanystäville alkuperäiskansojen fiktio- ja dokumenttielokuvia, animaatiota, elokuvakeskustelua ja railakasta tunturidiscoa koko lauantain täydeltä. Rinnakkaisfestivaali on osa Kansallismuseossa esillä olevan Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyn yleisöohjelmaa. Skábmagovat järjestetään 27.–30.1.2022 Inarissa jo 24. kerran.

Tapahtuman pääsylippu maksaa 15 e, ja siihen sisältyy sisäänpääsy museon näyttelyihin tapahtumapäivänä. Lippuja voi ostaa etukäteen verkkokaupastamme.

Tapahtumassa edellytetään koronapassia. Lue ohjeet turvalliseen vierailuun ja turvallisen tilan periaatteemme.

Kansallismuseon festivaali toteutetaan yhteistyössä Goethe-Institut Finnlandin ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa.

www.skabmagovat.fi

Skábmagovatin Facebook-sivu

Skábmagovatin Instagram

Ohjelmisto

Skábmagovat -elokuvat
klo 17-19
Iđitsilba
Kapaemahu
Te Kuhane o te Tupuna

Äärellä-klubi
klo 19-21
Äärellä-keskustelu
Musiikkia, VILDÁ

Elokuvat

Iđitsilba
Norja 2015, 12 min
Ohjaus: Elle Marja Eira

Lyhytelokuva kristinuskon tulosta Saamenmaalle on samalla sarvilakin tarina.

Kapaemahu
2020, 09 min
Ohjaus: Hinaleimoana Wong-Kalu
Kieli: Niihau Hawaii
Tekstitys: englanniksi

Kauan aikaa sitten neljä ainutlaatuista, feminiinis-maskuliinista henkeä toivat parantamisen taidon Tahitilta Havaijille. Ihmiset rakastivat henkiä niiden lempeyden ja ihmeellisten parannustekojen vuoksi niin kovasti, että valoivat henkien voimat neljään kivenlohkareeseen. Waikiki Beachin kivenlohkareiden merkitys muuttuu ikuisesti, kun utelias lapsi kohtaa ne.

Te Kuhane o te Tupuna
Chile/Pääsiäissaaret 2016, 65 min
Ohjaus: Leonardo Pakarati (Rapa Nui)
Kieli: espanja
Tekstitys: englanniksi

Isoisä kertoo lapsenlapselleen, mikä olennainen merkitys ja voima, mana, Pääsiäissaaren mystisillä moai-patsailla on rapanui-kulttuurille. Yhdessä he lähtevät Euroopan museoihin tapaamaan muinoin varastettuja pyhiä patsaita, jotka veivät osan yhteisön voimasta mennessään.

Äärellä-klubi

Klo 19-21

Illan klubilla toimittaja Linda Tammelan moderoimassa keskustelussa ollaan alkuperäiskansanäkökulmasta elokuvan, taiteen tekemisen ja tekijyyden äärellä. Keskustelemassa ovat taiteilijat Marja Helander ja Katja Gauriloff. Keskustelun jälkeen VILDÀ pistää pystyyn tunturidiscon.

Keskustelijat

Marja Helander on saamelainen valokuva-, kuva- ja videotaiteilija ja elokuvaohjaaja. Useat hänen teoksensa rakentuvat kahden kulttuurin, saamelaisen ja suomalaisen, välille, mutta Helanderin taiteellisen työn teemat kurkottavat myös laajemmalle. Helanderin palkittu lyhytelokuva Maan sisällä linnut (2018) on nähtävillä Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttelyssä.

Katja Gauriloff on kolttasaamelainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen tuotannostaan tunnetuimpia ovat elokuvat Säilöttyjä unelmia (2012), Kuun metsän Kaisa (2016) ja Baby Jane (2019). Gauriloffin elokuvia on nähty ja palkittu kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla niin meillä kuin maailmalla. Gauriloff työstää tällä hetkellä toista fiktioelokuvaansa Je’vida, jonka tapahtumapaikkana on Saamenmaa.

Linda Tammela on saamelainen toimittaja, joka työskentelee Yle Sápmin toimittajana Helsingissä. Hän on tehnyt muun muassa Yle Areenassa julkaistun Gearddit-lyhytdokumenttisarjan. Viimeisimpänä Tammela on työskennellyt Yle Perjantaissa. Tammelan ääni on tuttu myös pohjoissaamenkielisestä Muumilaakso-sarjasta, jossa hän näyttelee Niiskuneitiä.

VILDÁ

Klo 20

VILDÁn musiikki on uniikki yhdistelmä mystisiä joikuja, svengaavia rytmejä ja improvisaatiota. Vaikutteita ammennetaan saamelaisten vahvasta yhteydestä luontoon, nykypäivän popmusiikista sekä suomalaisesta kansanmusiikista. Hildá Länsmanin vaikuttavat joiut ja Viivi Maria Saarenkylän ilmeikäs harmonikka luovat dialogin, joka tempaisee kuulijan matkalle pohjoisen tuntureille, Saamenmaan tuulien tuiverrukseen – tyttömäisellä charmilla.

KINO REGINA

To 20.1. klo 18.30
Pe 21.1. klo 16.30

Kuun metsän Kaisa
Suomi 2016, 87 min
Ohjaus: Katja Gauriloff

Katja Gauriloffin runollinen pitkä dokumentti kertoo hänen kolttasaamelaisen isoäitinsä ystävyyssuhteesta sveitsiläis-venäläiseen kirjailijaan Robert Crottetiin. Elokuva pohjautuu Crottetin valokuva- ja kaitafilmiaineistoon sekä Kaisa Gauriloffin haastatteluihin. Legendoja on kuvitettu animaatioin. Elokuva on ensimmäinen saamelainen Jussi-palkinnon saanut elokuva.

Ohjaaja Katja Gauriloff paikalla pe 21.1. näytöksessä.

Lisätiedot ja liput