Syysjuhla — Satoa, leipää ja sirkushuveja!

PAIKKA:
Kansallismuseo
ALKAA:
9.9.2018 12:00
LOPPUU:
9.9.2018 16:00

Tervetuloa astumaan aitojen, vanhojen makujen maailmaan! Kansallismuseon pihalla juhlitaan syksyä, saatua satoa ja puhdasta, aitoa lähiruokaa. Luvassa on Kekkosenkin rakastamaa 200 vuotta vanhaan juureen leivottua leipää, viljelyvinkkejä aloittelijoille ja konkareille, pelimannimusiikkia ja sielunruokaa musiikki- ja sirkusesitysten myötä. Tule nauttimaan syksyn alusta kaupungin sydämeen.

12:00 Töölön kesäpelimannit
13:00 Metsä! -musiikkiteos
14:00 Töölön kesäpelimannit
15:00 Wigsby –nuorallatanssiteos
16:00 Tapahtuma päättyy

Huom. Kovan sateen tai myrskyn sattuessa tilaisuus perutaan

Wigsby

Nuorallatanssiteos esittelee kuusi kerrosta samasta ihmisestä. Kolmesta kireästä vaijerista rakentuvassa mielen verkossa persoonat kohtaavat toisensa, taistelevat tilasta ja yhdistävät voimansa. Facebookissa.

Metsä!

Metsä! -musiikkiesitys herättää metsänkaipuun ja halun etsiytyä syksyisille metsäpoluille. Laulaja/lauluntekijä Elise Hujanen käsittelee teoksessaan ihmisen luontosuhdetta ja henkistä kasvutarinaa.

Mukana:

Kaupunkilaisten oma pelto
”Me kaupunkilaiset haluamme tietää, missä ruokamme kasvaa ja kuka sen kasvattaa. Niinpä päätimme perustaa oman pellon ja palkata sitä viljelemään puutarhurin. Peltomme sijaitsee Vantaan Korsossa.”
Kaupunkilaisten oma pelto –porukka paikalle tulee suoraan pellolta! Myynnissä juuri nostettua satoa ja siitä valmistettua kasvisruokaa.

Konneveden ruisleipä
Miltä maistuu oikea juureen leivottu leipä? Tutkija Aaja Peura kertoo rukiin viljelystä ja maistattaa Mannisen leipomon ruisleipää Konnevedeltä. Se on ainakin 200 vuotta vanhaan juureen leivottu, ja leivottu kaikkia vanhoja perinteitä kunnioittaen. Niin hyvää, että itse Presidentti Urho Kekkonen siihen kovin tykästyi Konneveden kalareissuillaan.

LUKE
Vielä muutama sukupolvi sitten jokaisella tilalla oli oma puinen tiinu, jossa säilytettiin taikinajuurta. Juuri oli usein vanhaa, suvussa jaettua ja vaalittua. Lukessa halutaan tutkia tarkemmin juurien mikrobiologisia ominaisuuksia ja makueroja. Ilmoita yli 50 vuoden ajan leivonnassa säilynyt ruisleivän taikinajuuri tutkittavaksi.
Tule Kansallismuseolle kertomaan vanhasta taikinajuuresta tai ilmoita vanha taikinajuuri osoitteeseen: https://tinyurl.com/y9dteptc. Paikalla on Luonnonvarakeskuksen tutkija Maarit Heinonen.

Louhisaaren kartanomuseo
Louhisaaren kalmilainen hyötypuutarha on pieteetillä hoidettu aito 1700-luvulle ajoittuva rekonstruktio. Louhisaaren kartanon pisteellä saat puutarhan sadonkorjuun hedelmiä, ostaa siemeniä ja Liitolan myllyn jauhoja. Syksyllä nautitaan sadosta ja suunnitellaan tulevaa satokautta!

Hyötykasviyhdistys
Hyötykasviyhdistys edistää luonnonmukaista harrasteviljelyä ja kasvien monipuolista käyttöä kouluttamalla ja neuvomalla. Tapahtumassa meillä on mukana syyskylvöön sopivia siemeniä, jaossa maksutonta viljelyopasta sekä mahdollisesti myös syksyn satoa Annalan puutarhasta.

Kansallismuseon museokauppa
Kansallismuseon museokaupan tiskiltä löydät aidot ja perinteiset syysherkut, museon omat mehut, hillot ja marmeladit. Vaikka lintujen muutto kohti etelää on käynnissä, kannattaa mukaan napata Kansallismuseon tornista muotonsa saaneet linnunpöntöt kevätmuuttoa ajateööem. Lämpöä on syksyllä haettava saunasta, niinpä kannattaa tutustua Finlaysonin ja Kansallismuseon yhteistyössä toteutettuihin Tamminiemen saunasta inspiraationsa saaneisiin saunatuotteisiin.

Fillarikahvila KahVelo
KahVelo polkaisee paikalle pelastamaan kolottavat kahvihampaat ja tyynnyttämään makeanhimon. Itsekin kaupunkiviljelyä harrastavat kahvilan pitäjät tarjoilevat juhlakansalle ainakin hapanjuureen leivottua vegaanista pullaa ja leipää.