Taidetestaajat: Kirjeitä saaresta

Avoinna tänään 11—18
24.3.2023 17:00 — 26.3.2023 00:00

Compañía Kaari & Roni Martin -taiteilijaryhmän teos Kirjeitä saaresta nähdään Olavinlinnassa maaliskuussa. Teos toteutetaan yhteistyössä Olavinlinnan ja Riihisaaren museon kanssa. Taidetestaajat-hankkeen mukana kiertävän teoksen näkee Savonlinnan vierailun aikana noin 1 500 kasiluokkalaista. Suurelle yleisölle avoin näytös nähdään perjantaina 24.3. klo 17 Olavinlinnassa.

Kirjeitä saaresta kuljettaa katsojia ympäri Olavinlinnaa ja Riihisaaren museon aluetta eritaustaisten taiteilijoiden esitysten äärelle. Kukin taiteilija tuo teoksellaan näkökulman siihen, miten suomalaisuus hänen henkilöhistoriansa valossa näyttäytyy. Kierroksella monikerroksiseen suomalaisuuteen koetaan muun muassa tanssia, performanssitaidetta ja moderneja kansanlaulusovituksia. Ryhmän teoksille tuttuun tapaan ironialta, rosolta tai karnevalismiltakaan ei vältytä.

– Suomalaisuutta on kautta aikojen brändätty yhtenäiskulttuurin nimissä. Suomi ei kuitenkaan ole saari. Tosiasiassa ihmiset ovat aina liikkuneet ja siirtyneet paikasta toiseen, ja Suomikin on varsinainen kansojen komposti. Kun kansallinen tarinamme muotoutui, moni kertomus jäi historian jättömaalle, sanoo taiteellinen johtaja Roni Martin.

Alasimen ääressä uutta suomalaisuutta takomassa nähdään tanssijat Marlon Moilanen, Mariana Collado ja Sari Pikkarainen, esitystaiteilija Bakr Hasan, muusikot Ali Saad, Pekko Käppi, Sanna Salmenkallio ja Alfonso Acosta sekä kirjailija Rosa Liksom.

Suurelle yleisölle avoin esitys nähdään 24.3.2023. klo 17. Esityksen liput (20/15 €) ovat myynnissä Ticketmasterissa.


Kirjeitä saaresta

Ohjaus: Atro Kahiluoto, Kaari Martin, Roni Martin

Dramaturgia: Taiteilijat yhdessä
Esiintyjät: Bakr Hasan, Ali Saad, Kaari Martin, Roni Martin, Sari Pikkarainen, Sanna Salmenkallio, Rosa Liksom, Pekko Käppi, Marlon Moilanen

Sävellykset: muusikot yhdessä
Pukusuunnittelu: Erika Turunen
Maskeeraus: Tuija Luukkainen

Tuotanto: Compañía Kaari & Roni Martin