Marianne

Taiteilijatapaamiset Hvitträskissä

Avoinna tänään 11—17
16.6.2022 10:00 — 17.9.2022 18:00

Hvitträskissä voi kesän ja syksyn aikana tavata maamme eturivin taiteilijoita. Keramiikka- ja tekstiilitaiteilija Marianne Huotari, muotoilija Heikki Orvola, kuvaveistäjä Pekka Paikkari sekä vaatesuunnittelija Mert Otsamo kertovat kolmessa keskusteluillassa omasta taiteellisesta työstään. Voit ostaa lipun tilaisuuksiin paikan päältä museosta.

Taiteen ja luovuuden mekka, Hvitträsk, tarjoaa ihanteellisen tapahtumapaikan taiteilijatapaamisille, jotka järjestetään yhteistyössä Luoman kyläyhdistyksen kanssa. Kirkkonummella Luoman kylässä asui ja työskenteli viime vuosisadalla monia tunnettuja taiteilijoita kuten taidemaalari Väinö Blomstedt. Merkittävä osa Luoman taideyhteisöä oli tietenkin myös Hvitträskin arkkitehtikolmikko Gesellius, Lindgren ja Saarinen perheineen. Nykyisinkin Luoman kylässä on vilkas taiteilijayhteisönsä.

Hvitträsk luotiin kokonaistaideteokseksi, jonka jokainen yksityiskohta mietittiin huolellisesti arkkitehtuuria, huonekaluja, taide-esineitä, tekstiilejä ja valaisimia myöten. Hvitträsk oli siis paitsi itse taideteos, sitä myös asutti taiteilijat ja siellä vieraili aikanaan liuta kotimaisia ja ulkomaalaisia taiteilijoita aina kuvataiteilijoista kirjailijoihin ja säveltäjiin. Nyt jatkamme tätä taiteilijoiden vierailuperinnettä kutsumalla suomalaisia nykytaiteilijoita Hvitträskiin.

Huotari, Orvola, Paikkari ja Otsamo edustavat arkkitehtikolmikon ja erityisesti Eliel ja Loja Saarisen vaalimia taiteen ja taidekäsityön aloja.

Taiteilijatapaamiset Hvitträskissä

  • Marianne Huotari: torstaina 16.6.2022 klo 16.00–17.30. Tapahtuma katsottavissa jälkikäteen Hvitträskin Instagramissa.
  • Heikki Orvola ja Pekka Paikkari: torstaina 11.8. klo 16.00–17.30
  • Mert Otsamo: lauantaina 17.9.2022 klo 16.00–17.30
  • Tapahtumapaikka: Hvitträskin ateljee
  • Sisäänpääsy museon pääsylipulla tai Museokortilla. Voit ostaa pääsylipun (12 e) paikan päältä museosta.

Marianne Huotari

torstaina 16.6.2022 klo 16.00–17.30

Tapahtuma katsottavissa jälkikäteen Hvitträskin Instagramissa.

Marianne Huotari kertoo keramiikka- ja tekstiilitaiteestaan sekä Väre-kuvituksesta, jonka hän suunnitteli kansallisromanttisen tyylin innoittamana Kansallismuseolle. Huotarin ateljee sijaitsee entisen Arabian tehtaan 8. kerroksessa historiallisen taideosaston käytävällä, sillä hän on työskennellyt Arabian taideosastoyhdistyksen taiteilijana muutaman vuoden ajan. Saman käytävän varrella savea työstää päivittäin 8 muutakin taiteilijaa. Taiteilijatapaamisessa Huotari kertoo taideosaston tarinaa ja yhdistyksen tämän päivän toimintaa uuden taiteilijan äänellä.

Huotarin Kansallismuseolle toteuttama Väre-mallisto on ollut yksi hänen unelmaprojekteistaan tekstiilisuunnittelijana. Vuonna 2021 lanseerattu Väre sai innoituksensa Kansallismuseon rakennuksesta, ja museossa tehtävästä kulttuurisesti merkittävästä työstä. Väre-kuvituksen pohjalta luotiin paperituotesarja museokauppoihin sekä tekstiilimallisto yhteistyössä Finarten kanssa. Illan aikana kuullaan taiteilijan ketomana Väreen suunnittelun eri vaiheista sekä käydään läpi luonnoksia ja ajatuksia.

Keramiikka- ja tekstiilitaiteilija Marianne Huotari on tunnettu parhaiten keraamisista ryijyistään, joita hän luo Arabian taideosastolla Helsingissä. Huotarin tunnusomaiset keraamiset teokset punovat perinteisen käsityöperinteen moderniin tulkintaan soveltaen klassista tekniikkaa yllättäviin materiaaleihin. Huotari on myös suunnitellut Kansallismuseolle kansallisromanttisesta tyylistä inspiroituneen Väre-tuotesarjan kuvituksen. Kansallismuseo ja Hvitträsk kuuluvat molemmat Suomen kansallismuseon museoperheeseen.

Kuva/Roosa Karhu: Marianne Huotari

Heikki Orvola ja Pekka Paikkari

torstaina 11.8. klo 16.00–17.30

Arabian taideosaston ensimmäinen taiteilijapari Heikki Orvola ja Pekka Paikkari tutustuttavat Arabian taideosaston historiaan ja nykyhetkeen. Samalla he haastavat toisiaan leikillisesti siitä, kumpi vie voiton: Orvolan ihailema lasin pehmeys vai Paikkarin suitsuttama keramiikan rouheus.

Heikki Orvola

Heikki Orvola (s. 1943) on suomalaisen muotoilun keskeisiä nimiä. Hänet tunnetaan työstään lasin, keramiikan, raudan sekä tekstiilien parissa. ​ Orvola on työskennellyt lasin parissa Nuutajärvellä, keramiikan parissa Arabian taideosastolla sekä suunnitellut kuoseja Marimekolle. Hän on lisäksi suunnitellut keramiikka- ja lasituotantoa Iittalalle ja Arabialle. Orvola on kotimaassaan ja kansainvälisesti monesti palkittu taiteilija.

Pekka Paikkari

Pekka Paikkari on työskennellyt Arabian taideosastolla ja tehnyt teollista keramiikkatuotantoa Arabialle ja Iittalalle. Lisäksi hän on tehnyt tilausteoksia kaupungeille ja kunnille sekä uniikkeja keramiikkateoksia lukuisiin eri näyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomaille.

Mert Otsamo

lauantaina 17.9.2022 klo 16.00–17.30

Mert Otsamo on itseoppinut vaatesuunnittelija Helsingistä, joka näkee arkkitehtuurissa ja omassa työssään yhtymäkohtia: Otsamoa on aina kiehtonut vaatteiden tarinallisuus sekä niiden rakenteet, etenkin vaikeasti toteutettavat muodot ja siluetit ovat vetäneet suunnittelijaa puoleensa. Häntä kiehtoo, miten materiaalien tai muotojen raskaus saadaan tuntumaan höyhenen kevyeltä tai miten laskeutuvakin kangas saadaan pysymään muodossaan. Ja aivan kuten arkkitehtuurissa, myös vaatteissa on tukirakenteet ja sisään luodut kerrokset, jotka mahdollistavat minkä tahansa idean toteuttamisen. Hvitträskissä nähdään viisi Otsamon upeinta asua vuosien varrelta.