Tiede, tieto ja totuus -seminaari ja hackathon

Avoinna tänään 11—18
18.10.2019 15:00 — 19.10.2019 18:00

Kansallismuseossa kuullaan puheenvuoroja tieteen tekemisestä ja tiedonrakennuksen sudenkuopista osana Skope ry:n viikonlopun hackathonia.

Elämme valtavan tietomäärän ympäröimänä. Miten erottaa luotettava tieto mielipiteestä? Miten luotettavaa tietoa rakennetaan ja kuka niin saa tehdä? Mihin journalismia tarvitaan? Miten todenperäisyyttä arvioidaan museomaailmassa?

Kansallismuseossa 18.–19.10. järjestettävä hackathon saa seurakseen alustusseminaarin ja tiedemenetelmänäyttelyn, joiden avulla pyritään lähemmäs luotettavaa, todenperäistä tietoa.

Viikonloppu alkaa museossa perjantai-illan seminaarilla, jossa kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja. Seminaari käynnistää samalla tieteellisten menetelmien arkipäiväistämiseksi työtä tekevän Skope ry:n Tiede, tieto ja totuus -hackathonin.

“Ajattelemme, että nykypäivän runsaan tiedon maailmassa toimiminen edellyttää hyvää ymmärrystä siitä, miten luotettavaa tietoa rakennetaan. Tiedeviestinnässä keskitytään voittopuolisesti tieteen tulosten raportointiin, jolloin itse menetelmä jää pimentoon. Tiede toimii vain, jos siihen osallistuvat kaikki. Demokratiakin toimii paremmin, jos ihmiset osaavat arvioida kriittisesti heille tarjoiltua tietoa”, sanoo Skope ry:n perustaja, tutkija Katri Saarikivi.

Lauantaina museossa on klo 11–16 Tiedemenetelmänäyttely, jossa pääsee tutustumaan erilaisiin mittaus- ja tutkimusmenetelmiin. Hackathonin lopputulokset esitellään kaikille avoimessa seminaarissa klo 18 alkaen.

Perjantai 18.10.
klo 15.00 Seminaari alkaa, tervetulotoivotus ja aloitussanat Kansallismuseon puolesta
klo 15.15 Asiantuntijat, mitä he tekevät? Tieteellisen menetelmän etnografi Marianne Mäkelin, Helsingin yliopisto
klo 15.45 Miksi ihmiset uskovat humpuukiin? Tutkimusjohtaja Marjaana Lindeman
klo 16.15 Tiedeviestintää ja tuokiokuvia menneisyyteen – kokemuksia arkeologian popularisoinnista. Tutkija Ulla Moilanen
klo 16.45 Arkeologiaa yleisön kanssa – kohti aitoa kansalaistiedettä. Museolehtori Janna Jokela, Aboa Vetus & Ars Nova
klo 17.15 Jokainen on tutkija. Aivotutkija Katri Saarikivi, Helsingin yliopisto, Skope ry

Lauantai 19.10.
klo 11–16 Avoin Tiedemenetelmänäyttely
Tiedemenetelmänäyttelyssä on esillä musiikintutkimuksen menetelmiä sekä aivotutkimuksissa ja psykofysiologisissa tutkimuksissa käytettyjä tutkimusmenetelmiä. Tervetuloa tutustumaan menetelmiin ja juttelemaan niistä tutkijoiden kanssa!
klo 18–19.30 Hackathonin loppuesitykset

Tapahtuman sisäänpäsy museolipun hinnalla. Tervetuloa!