Kuvassa Borstö I -hylystä nostettuja kultaisia nuuskarasioita. Kuva Jani Gerkman, Suomen merimuseo.

Tietoherkku: Mereen kadonneita laivoja ja sekalaista kauppakamaa

Suljettu tänään
6.4.2022 17:00

Suomenlahdella purjehtivat kauppa-alukset kuljettivat 1700-luvulla tonneittain siirtomaissa tuotettua sokeria, kahvia, väriaineita ja metalleja sekä erilaisia eurooppalaisia tuotteita pohjoisen Itämeren suuriin satamakaupunkeihin. Tervetuloa seuraamaan suoraa verkkolähetystä tai paikan päälle Merikeskus Vellamoon esitelmää kahdesta mereen uponneesta hylystä.

Kauppalaivojen haaksirikkoja sattui vuosittain, toisinaan yhden myrskyn aikana useitakin. Niiden seurauksena meren pohjaan päätyivät laivojen mukana myös niiden lastit, laivan käyttötavarat ja mukana olleiden ihmisten henkilökohtaiset tavarat, pahimmillaan myös ihmiset itse.

Tässä esitelmässä kerrotaan aiemmin St. Mikaelina tunnetun Borstö I –hylyn ja Jussarön salmeen uponneen Jussarö II –hylyn löydöistä sekä maailmasta niiden taustalla. Esitelmän pitää intendentti, meriarkeologi Riikka Alvik Museoviraston Kulttuuriympäristöpalveluista. Esitelmä liittyy Suomen merimuseon kokoelmiin ja päänäyttelyyn.

Esitys lähetetään suorana verkossa keskiviikkona 6.4.2022 klo 17, ja tallenne tilaisuudesta on katsottavissa jälkikäteen Merikeskus Vellamon YouTube-kanavalla kahden viikon ajan. Katsojilla on mahdollisuus esittää esitelmän aikana kysymyksiä kirjoittamalla ne YouTube-kanavan keskustelukenttään. Tilaisuuden lähetys ja tallenne löytyvät Merikeskus Vellamon YouTube-kanavalta.

Tilaisuutta voi seurata myös paikan päällä Merikeskus Vellamon auditoriossa (Tornatorintie 99, Kotka).
Vapaa pääsy, tervetuloa!