2000 Bacchus

Tietoherkku. Pompejilainen Bacchus ja muuta Pompejin tutkimusta.

Avoinna tänään 10—20
13.9.2023 17:00

Bacchus on kreikkalaisessa mytologiassa viinin, näyttämötaiteen, päihtyneen hurmion ja hedelmällisyyden jumala. Tervetuloa kuulemaan, miten Bacchus-kultti eli Pompejissa. FT, lehtori Ilkka Kuivalainen luennoi Merikeskus Vellamon auditoriossa aiheenaan Bacchus Pompejissa. Esitelmässä analysoidaan Bacchuksen, kreikkalaisperäisen Dionysoksen ja itaalisen Liberin suhdetta toisiinsa sekä kulttia ja esittämistä kaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä. Lisäksi paneudutaan muuhun uuteen suomalaiseen Pompejissa tehtyyn tutkimukseen.

Ilkka Kuivalainen on väitellyt aiheenaan The Portrayal of Pompeian Bacchus (Pompejilaisen Bacchuksen kuvaus) Helsingin yliopistossa ja toimii yliopiston Expeditio Pompeiana Universitatis Helsingiensis -tutkimusryhmässä (EPUH). Hän tutkii erityisesti seinämaalauksia ja veistoksia. Lisäksi hän tutkii muun muassa antiikin esineistöä ja jälkivaikutusta Suomessa.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Luentoa voi seurata paikan päällä Merikeskus Vellamon auditoriossa, ja se myös suoratoistetaan. Tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan Vellamon YouTube-kanavalla.

Suomen merimuseon ja Merikeskus Vellamon näyttelyihin on kaikilla vapaa pääsy aina keskiviikkoiltaisin klo 17-20.

Kuva: Soile Tirilä / Museovirasto.