Kinesis jpg
Kuva: Nene Tsuboi

KINESIS – Tuomas Toivosen ja Timo Kaukolammen elektromagneettinen kanteleistunto

Avoinna tänään 11—18
16.3.2023 18:30 — 16.3.2023 20:00

Taiteiden yön yleisömenestys tekee uudistettuna paluun Kansallismuseoon torstaina 16.3.2023 klo 19. Tuomas Toivosen ja Timo Kaukolammen kanteleistunto on väkevästi aisteja yhtä aikaa sekä hämärtävä että herättelevä kokemus, jossa muusikot antavat äänen yli sata vuotta vaiti pysyneille kokoelmakanteleille. Edesmenneiden runonlaulajien kanteleista elektromagneettisella jousella esiin saadut äänet huokuvat mystistä ja pitelemätöntä voimaa. Liput kannattaa hankkia ajoissa, sillä tapahtumaan on rajoitettu määrä paikkoja.

Taiteiden yönä Tuomas Toivonen ja Timo Kaukolampi soittivat ensi kertaa kokoelmakanteleita Kansallismuseon hämyisässä 1800-luvun savupirtissä. Samalla syntyi myös äänite, joka julkaistaan cd-levynä ja on ostettavissa Kansallismuseon maaliskuisessa kanteleistunnossa.

Tällä kertaa immersiivinen elämys järjestetään savupirtin sijaan Kansallismuseon Keskihallissa, Akseli Gallen-Kallelan maalaamien Kalevala-aiheisten freskojen alla. Väkevien kalevalaisten kuvien, kyisen pellon ja sammon taonnan alla Toivonen ja Kaukolampi houkuttelevat esiin uudenlaisia ääniä yli sata vuotta sitten Suomen kansallismuseon kokoelmiin päätyneistä kuuluisien runolaulajien Ontrei Malisen, Kreeta Haapasalon ja Fedja Hapon kanteleista.

Pääsylippuun sisältyy tervetuliaisjuoma: lasi kuohuvaa tai alkoholiton vaihtoehto.

Kanteleistuntoa ennen on mahdollisuus tutustua Kansallismuseon Akseli Gallen-Kallela -näyttelyyn. Näyttelyyn pääsy sisältyy tapahtumalippuun. Ilmoittautuminen tapahtumaan on sitova, emme palauta käyttämättä jääneitä pääsymaksuja.

• torstaina 16.3.2023 klo 19–20 Kansallismuseossa
  • Osta liput tästä. Lipun hinta 25 e (sisältää pääsyn Akseli Gallen-Kallela -näyttelyyn sekä tervetuliaisjuoman)
  • klo 18.30 ovet auki ja pääsy Akseli Gallen-Kallela -näyttelyyn
  • klo 19.00 esitys käynnistyy