01 Web Seurasaari Sanna Lehto003

Uutta: tutustu romanien historiaan

Suljettu tänään
1.6.2021 11:00 — 15.9.2021 17:00

Romanien historia jää usein näkymättömäksi, kun puhutaan Suomen historiasta. Monikaan ei esimerkiksi tiedä, että myös täällä Seurasaaren ulkomuseon rakennuksissa romanien kädenjälki on nähtävissä monella tavalla. Tietoa romanien historiasta saa talo-oppailtamme ja elokuussa käynnistyy romaniaiheinen teemakierros.

Kuvassa Seurasaaren ulkomuseon työntekijä Anita on Kurssin talon edessä. Kurssin talo kertoo osaltaan tarinaa romanien ja pääväestön välisestä kanssakäymisestä. Ennen maaseudulla oli tavallista, että romanit kiersivät talosta taloon.

He saattoivat viipyä pidempiä aikoja, ja tekivät ylläpitoa vastaan talon töitä, hoitivat hevosia ja valmistivat käsitöitä ja käyttöesineitä. Samalla käytiin myös kauppaa ja solmittiin ystävyyksiä.

Kurssin talo on siirretty ulkomuseoon Kuortaneen Salmen kylästä 1920-luvulla. Kurssin, joka oli ollut saman suvun hallussa 1700-luvulta lähtien, asukkaista kerrotaan seuraavaa:

”Paitsi omistajia ja heidän lapsiaan asujiin on kuulunut, joskaan ei jatkuvasti, eläkeläisiä, palkollisia ja ns. kotureja. Aivan tilapäiseen asujamistoon on vielä luettava taksvärkkiä tehneet torpparit, vanhan kestiystävyyden lain mukaan taloon poikenneet matkamiehet ja yösijaa (sekä varmaan ruokaakin) pyytäneet mustalaiset.”

Kurssin talo kuului Etelä-Pohjanmaan romaneille useassa sukupolvessa alueen ystävällisiin taloihin, joissa talon väen ja romanien kohtaamiset olivat molemmille tarpeellisia. Millaista oli taloista taloon kiertävä elämä ja mitkä olivat ne keinot, joilla elantoa hankittiin? Mitä ulkomuseon talojen historiasta selviää, kun sitä tarkastellaan romanien näkökulmasta ja heidän tarinoidensa kautta? Tänä kesänä tätä tietoa on lisätty opastuksiimme. Lisäksi Seurasaari Soi -tapahtumassa kuullaan tänä kesänä romanien rikasta musiikkiperinnettä.

Heinä-elokuussa järjestämme Vandribosko drom - vaellustie -teemaopastuksia aiheesta. Opastuksia ennen on mahdollisuus myös osallistua vapaamuotoiseen keskusteluun aiheesta. Lisätietoa opastuksesta ja elävästä kirjasta.