Yleisöluento: Portals to the Otherworld - Sacred Landscapes of the Ancient Americas

Suljettu tänään
12.2.2020 18:00

Mesoamerikan muinaisille alkuperäiskansoille ympäröivä maailma oli elossa ja täynnä valtavia yliluonnollisia voimia. Kööpenhaminan yliopiston professori Jesper Nielsen luennoi englanniksi Kansallismuseon Auditoriossa.

Mayojen ja asteekien mytologioissa ja rituaaleissa majesteettiset vuoret ja tulivuoret sekä syvät luolat ja cenotet olivat keskeisessä asemassa. Vuoria ja luolia pidettiin porttina maailmankaikkeuden muille tasoille. Ne olivat voimakkaita ja vaarallisia paikkoja, joissa voitiin saada yhteys jumaliin ja esi-isien henkiin.

Luennoitsijana Jesper Nielsen Kööpenhaminan yliopistosta.

Luennon kesto noin 1,5 tuntia.
Sisäänpääsy museolipun hinnalla.

The lecture is in English.

Jesper Nielsen, Ph.D., Associate Professor, University of Copenhagen

Jesper Nielsen (born 1972), Ph.D. and Associate Professor at the University of Copenhagen received his MA (1998) and Ph.D. (2003) from the Department of American Indian Languages and Cultures from the University of Copenhagen. His research focuses on Mesoamerican iconography, epigraphy and religion, in particular in Maya, Teotihuacan and Epiclassic cultures. He also has a strong interest in early Colonial studies in central Mexico and the Maya region, as well as research history.

To the indigenous peoples of the Americas the landscape was animate and imbued with immense supernatural powers. In this talk, we will explore examples of this sacred geography from Mesoamerica where majestic mountains, volcanoes as well as deep caves and sinkholes (cenotes) played a central role in the mythology, religious beliefs and ritual life of the Maya and the Aztec. Mountains and caves were seen as portals to other levels of the cosmos, and as such were powerful liminal and dangerous localities where gods and ancestral spirits could be contacted and communicated with.

Lecture Feb 12th at 6 pm, duration 90 min
Auditorium
Includes to the entrance fee