2022 KM anee

Yleisöohjelma: Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään

19.5.2022 11:00 — 4.9.2022 18:00

Näyttelyyn on tarjolla avoimia yleisöopastuksia suomeksi joka sunnuntai. Kouluille järjestetään toukokuussa etäopastus ja elokuussa on vuorossa kaiken ikäisille suunnattu tapahtuma, joka esittelee matematiikan ja kulttuurin yhteyksiä.

Suomalaiset tutkimusmatkailijat, arkeologit ja tieteilijät ovat 1840-luvulta nykypäivään matkanneet Lähi-itään tutkiakseen alueen muinaisia valtakuntia ja kulttuureita. Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään kertoo suomalaistutkijoiden viehtymyksestä näitä yli kahden tuhannen vuoden takaisia sivilisaatioita kohtaan, matkaajien omien tarinoiden ja mukanaan tuomien esineiden kautta. Näyttelyssä pääsee näkemään harvoin esillä olleita Suomen kansallismuseon kokoelmien ja Museoviraston arkeologisten kokoelmien Lähi-idän esineistöä.
Lue lisää näyttelystä.

Näyttelyesittely: Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään

Ota museon näyttely haltuun kerralla! Näyttelyesittely on asiantuntevan oppaan vetämä vuorovaikutteinen opastus näyttelyyn. Kierroksella tutustutaan näyttelyn keskeisiin esineisiin sekä tutkimusmatkailijoiden tarinoihin.

Opastus sisältyy museon pääsylipun hintaan ja kestää noin 30-45 min. Kierros alkaa museon lipputiskin luota Keskihallista. Huomioithan, että emme ota kierroksille ryhmiä, vaan voit varata ryhmällesi yksityisen kierroksen asiakaspalvelustamme.

Avoimet yleisöopastukset suomeksi
su 19.6. klo 15.00
su 26.6. klo 15.00
su 3.7. klo 15.00
su 10.7. klo 15.00
su 17.7. klo 15.00
su 24.7.klo 15.00
su 31.7.klo 15.00
su 7.8. klo 15.00
su 14.8. klo 15.00
su 21.8. klo 15.00
su 4.9. klo 15.00 ja klo 16.30 (huom. opastus Kansallismuseon auditoriossa) Näyttelyn kaksi viimeistä opastusta pidetään näyttelytilan sijasta auditoriossa, jotta kaikki halukkaat mahtuvat mukaan. Auditorion esitelmätyyppisen opastuksen jälkeen lähdetään yhdessä kolmoskerroksen näyttelytilaan, jossa on vielä mahdollisuus kysyä oppaalta kysymyksiä. Opastus auditoriossa sisältyy museon pääsylipun hintaan ja kestää noin 30 min.

Public tours in English
Sun 26.6. at 2 pm
Sun 24.7. at 2 pm
Sun 28.8. at 2 pm

Varaa yksityinen opastus näyttelyyn:
skm.opastusvaraukset@kansallismuseo.fi
0295 33 6902 (ti-pe klo 9-12)

Kaupunkikävely: Inspiraationa muinainen Lähi-itä

Torstaisin 2.6.-1.9. klo 17.00

Luulitko, että Kansallismuseon julkisivun koristeaiheet kuvaisivat vain suomalaisia aiheita? Tarkemmin katsomalla niissä voi huomata viitteitä myös kauemmas! Lähde oppaan kanssa kaupunkikävelylle katsomaan tarkemmin, miten muinainen Lähi-itä ja Egypti ovat inspiroineet suunnittelijoita Töölön rakennuksissa, myös Kansallismuseossa. Kierros liittyy Kansallismuseon Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään -näyttelyyn ja sen hintaan (20€) sisältyy myös sisäänpääsy museoon.

Kierroksia järjestetään torstaisin 2.6.-1.9. Kierros alkaa Kansallismuseosta klo 17 ja päättyy museon puistopihalle klo 18, jossa kesäkahvila palvelee säävarauksella klo 19 saakka. Kävelemme noin 2 km matkan ja pysähdymme katsomaan tarkemmin muutamaa kohdetta, mm. Eduskuntataloa ja Taidehallia.


Kaupunkikävelyn liput (20€) voi ostaa museon kassalta saman päivän aikana tai verkkokaupastamme. Kierroksen hintaan sisältyy sisäänpääsy museon näyttelyihin, joten voit vierailla museon näyttelyssä joko saman päivän aikana (ennen klo 17) tai pyytää sisäänpääsyn vapaalippuna myöhemmin käytettäväksi.

Tutkimusmatka näyttelyyn -omatoimikierros lasten kanssa liikkuville heinäkuussa

Tutki näyttelyä tutkimusmatkailijoiden johdolla! Kirjoita nimesi nuolenpääkirjoituksella ja etsi näyttelystä kiinnostavia esineitä, jotka kertovat menneisyydestä. Omatoimikierroksen tehtäväpaperi on jaossa Kansallismuseossa heinäkuussa ja elokuussa.

Baytuna -pop up

ti 2.8. - su 7.8.
klo 11-18, Kansallismuseon Ateljee, 2. krs

Museon Ateljeessa voit levähtää kulttuurin ja taiteen keskellä kaikessa rauhassa. Voit lueskella, pelailla tai tutkia eri kulttuureiden esineitä eri aikakausilta. Tilassa on taideteoksia nykytaiteilijoilta, joiden juuret ulottuvat Lähi-idän alueelle sekä kirjallisuutta ja mukavat tuolit, joissa voit nauttia kulttuurista.

Monikielinen Baytuna -pop up vierailee Kansallismuseossa kuuden päivän ajan ja tarjoaa erilaisen näkökulman Lähi-idän kulttuuriperinnön tarkasteluun. Kansallismuseon jälkeen pop up rakennetaan eri kulttuurikeskuksiin pääkaupunkiseudulla ja myöhemmin Jyväskylään, kun Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itään -näyttely siirtyy Keski-Suomen museoon.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kotona kulttuurissa -hankkeen kanssa: www.kotonakulttuurissa.fi

Kulttuuria ja matematiikkaa! -tapahtumapäivä kaiken ikäisille

torstaina 4.8. klo 13-17.30

Kulttuuri on täynnä matemaattisia ulottuvuuksia, joita ei tule ajatelleeksi arjen keskellä. Koristeaiheista löytyy symmetriaa, arkkitehtuurista mittasuhteita - vaan tiedätkö miten runous ja matematiikka liittyvät toisiinsa? Kaiken ikäisille suunnattu tapahtumapäivä tarjoaa oivalluksia matematiikan ja kulttuurin yhteyksistä työpajoissa ja esityksissä. Tapahtuma on monikielinen.

Tapahtuma levittäytyy kaikkialle museoon päivän ajaksi ja sisältyy pääsylipun hintaan. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Bridges-organisaation ja Aalto yliopiston kanssa. Bridges-organisaation tavoitteena on tukea tutkimusta ja käytännön sovelluksia, jotka linkittävät matematiikkaa taiteeseen, musiikkiin, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Kuuntele soittolistaa: Tutkimusmatkoja muinaiseen Lähi-itää

Lähi-idän alueen musiikki on hyvin monipuolista, -kielistä, -kulttuurista, tuhansia vuosia vanhaa ja alati tuoretta. Lukemattomien sotien ja kriisien myötä Lähi-idän ihmiset ovat levittäytyneet ympäri maailman kantaen musiikkia mukanansa.

Soittolista on saanut inspiraationsa rytmeistä, soittimista ja pienten yhteisöjen musiikista, ja sillä kuulee kieliä monesta eri maasta: arabiaa, turkkia, persiaa, hepreaa, kurdia, kurdin kurmanji kieltä, armeniaa sekä kreikkaa.

Kappaleet kertovat niin ilosta, surusta, naimisiinmenevän naisen kohtalosta, flirttailusta, kotiinkaipuusta, pakolaisuudesta kuin demokraattisen äänestämisen tärkeydestä. Soittolistan on koonnut Yonca Kurtoglu Ermutlu.

Kuuntele Spotifysta!

Inspiraatiota muualta verkosta:

Lähi-itä NYT -podcast
Näyttelyn asiantuntijat vierailevat Suomen Lähi-idän instituutin podcast-sarjassa keskustelemassa muinaisen Lähi-idän tutkimuksesta sekä muinaiskielistä - kuinka sinulta sujuu akkadin tai sumerin kieli?

Muinaisia aarteita Suomen museoiden kätköissä -video

Tutkija ja tubettaja Ville Mäkipelto tutustui Kotona Kulttuurissa -hankkeen kanssa museokokoelmista löytyviin muinaisen Lähi-idän ja Egyptin arvokkaisiin aarteisiin.