Förhistorien

I Finlands Nationalmuseums förhistoriska utställning återfinner vi Finlands mest anmärkningsvärda arkeologiska fynd. Utställningen spänner över en period på 10 000 år och till den har vi valt ut 700 föremål, som beskriver det liv som forntida människor levde. Vi valde ut några av dem till den här webbplatsen – berättar de mer om oss?

Förhistoria hänvisar till tiden före skrivkonsten kom till. Den vetenskapliga uppfattningen om förhistorisk tid utvecklades i början av 1800-talet, då förhistorian delades in i sten-, brons- och järnåldern enligt vilket material som användes i vapen. Att välja och hitta material till de föremål man behövde krävde väldigt mycket kunskap och färdigheter av människorna som levde under förhistorisk tid. Sten var den första viktiga råvaran för verktyg och andra föremål. Användningen av sten som råvara till föremålen fortsatte även då metallerna uppfanns. Brons och järn uppfanns i Mellanöstern, brons på 3000-talet f.v.t. och järn cirka 1500 f.v.t. Metall möjliggjorde utvecklingen av helt nya typer av föremål, såsom svärd, knivar och dolkar.

Endast en del av de använda materialen har bevarats till vår tid. Utöver sten, lera och metall använde man i tillverkningen av föremålen alla material som återfanns i naturen, såsom skinn, päls, ben, trä, bark och näver. Av dessa har dock endast en ringa mängd bevarats. Levande material överlever i jordmånen i Finland endast under syrefria förhållanden, såsom i lerjord och myrar. Detta är också anledningen till varför vi har så knappt med information om till exempel kläder från förhistorisk tid.

Välj en bild för mer information