Fortsätt berättelsen

PLATS:
Nationalmuseum
BÖRJAR:
27.2.2019 16:00
SLUTAR:
27.2.2019 19:30

​Kommer du ihåg en spökhistoria från din barndom? Vad säger du med din klädsel? Hurdan är din bastubiografi? Kom med och lyssna på eller dela med dig av dina historier med oss!

Evenemanget Fortsätt berättelsen som ordnas på Nationalmuseet för första gången kvällen före Kalevaladagen, onsdag den 27 februari, kl. 16–19.30 byggs upp kring berättelser. 

Evenemanget inleds med en hjärtlig öppning under freskerna i entréhallen. Under öppningen som går av stapeln kl. 17 öppnas berättelser på olika sätt av popduon Ida Paul & Kalle Lindroth historieberättaren Wilson Kirwa, gråterskan Emmi Kuittinen och de begåvade ungdomarna vid folkmusikavdelningen vid Sibelius-Akademin med sitt flerstämmiga och -språkiga verk.

Berättandet fortsätter på mångsidiga berättelseworkshopar överallt i museet där temana tangerar allt från kärlek, familj, föremål och färdigheter till pinsamma situationer – människolivet i hela dess mångfald. Ansvariga för workshoparna är experter som har sina egna historier om temat i bagaget.

Alla är hjärtligt välkomna att dela med sig av sina historier i berättelseworkshoparna! Det är gratis inträde till evenemanget.

Fascinerande berättelseworkshopar överallt i museet kl. 16-19.30:

Spökhistorier, Jakkarilan sali
Kvinnorna i Kalevala idag, Restaurangsalen Karhunpesä
Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som vackrast i landet är, lokalen 100 bilder i anslutning till utställningen Berättelsen om Finland
Scenpoesi, Lounge
Memories from elsewhere, Kokoushuone/Mötesrummet
Min egen viktiga grej, Verkstaden Vintti
Pinsamma historier, Mansku-kabinettet
Nedärvda seder, Karttahuone/Kartrummet
Kärlekshistorier, Ravintolasali Karhunpesä
Runosång, Ateljén
Poets reception, Aulan
Bastuberättelser, bastun i anslutning till utställningen Berättelsen om Finland
Stadsdelar, Karttahuone/Kartrummet
Rotbehandling, lokalen 100 bilder i anslutning till utställningen Berättelsen om Finland
Färdighetshistorier, Mansku-kabinettet
Sant eller falskt?, bastun i anslutning till utställningen Berättelsen om Finland
Berättelser om eld, rökpörtet
Berättelsen om en viktig plats, rökpörtet
Teckna, minnas, dela: Berättelser om delat minne, Kokoushuone/Mötesrummet

Beskrivningar av berättelseworkshoparna, information om var de ordnas och när finns här.

Evenemanget Fortsätt berättelsen ordnas av Museiverket och Nationalmuseet tillsammans med aktörerna i den muntliga kretsen för det levande arvet. Evenemanget genomförs som en del av Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.

Evenemanget på Nationalmuseet är samtidigt ett startskott för de evenemang som ordnas i skolor och på bibliotek på olika håll i Finland på Kalevaladagen samt för kampanjen #jatkatarinaa i sociala medier. 

På webbplatsen har vi som stöd för berättelseworkshoparna byggt upp en verktygslåda som gör det lätt att sätta upp workshopen där det finns människor med berättelser. Det utlovas även en livestreamad guidning till museets skatter ur perspektivet för Kalevala som stöder berättelseworkshoparna. Nationalmuseet producerar två livestreamade guidningar på 30 minuter var torsdagen den 28 februari kl. 10 och 14. Därefter finns inspelningarna tillgängliga på Nationalmuseets YouTube-kanal fram till slutet av mars.   

#jatkatarinaa #eläväperintö 
#fortsättberättelsen #levandetraditioner
#continuethestory #living heritage