Konsumtionsfest

6.4.2019 11:00 — 6.4.2019 17:30

Lördagen den 6 april har vi Konsumtionsfesten på Nationalmuseet! Museet fylls av film, snabbföreläsningar, workshoppar och musik som behandlar hållbar utveckling och naturens förändring. Programmet kulminerar i ett unikt diskussionstillfälle, där den internationellt erkända fotografen Nick Brandt i en intervju med riksdagsledamot Jani Toivola diskuterar uppkomsten av utställningen Inherit the Dust, fotokonsten, naturens balans och förändringarna i den.

PROGRAM

Tom of Holland, Darning Masterclass och snabbföreläsning 
Mansku-kabinettet kl. 10 och 14.30, Auditoriet kl. 13.45

Tom of Holland har gjort lagning trendigt med sitt program Visible Mending Programme. I sin workshop lär han ut två klassiska stoppningsstilar, presenterar sina egna imponerande kreationer och berättar om sina inspirationskällor. En vacker stoppning är ett hederstecken för en miljövänlig livsstil.

Deltagaravgift 20 euro (slutsålt)

Feodor Grigoryev, musik
Centralhallen kl. 11 och 12 

Innan han uppfann den ikoniska flaskxylofonen var han rockmusiker, kameraman och clown. I dag reser han över hela världen från St. Petersburg för att spela allt från vilken finländsk folkvisa som helst till Tjajkovskij.

YLE BUU-klubben, Superhjälparna
Ateljén kl. 11–15

BUU-stämpeln träffar sina små vänner och visar hur man sorterar i en interaktiv Soptävling.

IHME-verket 2018: THE BEETLE, film av Henrik Håkansson
Auditoriet kl. 11.15–12.45

Den svenska konstnären Henrik Håkanssons film dryftar läget i världen ur insektperspektiv. Den stora stjärnan är den utrotningshotade halvknäpparen Hylochares cruentatus, en skalbagge vars enda kända förekomst är området kring Rutiån i Vanda. Musik Mika Vainio. Ett verk från nutidskonstfestivalen IHME år 2018.

Jyrki Muona, snabbföreläsning
Auditoriet kl. 12.45–13.15

Professor Muona har byggt upp sitt livsverk kring skalbaggar. Bland annat Hylochares cruentatus ligger honom varmt om hjärtat. Som överintendent på Nationalhistoriska Centralmuseet har han ansvarat för skalbaggssamlingarna och den vetenskapliga korrektheten hos nomenklaturen för Finlands skalbaggar som centralmuseet upprätthåller. Luomus överintendent har studerat de nordiska arternas taxonomi, utbredning och levnadssätt i nästan femtio år.

LitAdvisor, snabbföreläsning
Auditoriet kl. 13.45–14.15

LitAdvisor utmanar oss att byta ut en semesterresa med flyg mot en läsresa. Genom att anta utmaningen märker du hur en läsresa kan få dig att koppla av och utöka din världsbild precis lika mycket, om inte mer, än en traditionell resa.

Hiekka, musik 
Auditoriet kl. 14.15–14.45

Hiekka består av fem personer, en gitarr, en basgitarr, en cello, trummor och en människas sång. En berättelse som växer fram ur såväl drömmar och jorden som asfalten.

Pole Pole Duo, musik
Auditoriet kl. 15.15–15.45

Arnold Chiwalala och gitarristen Topi Korhonen grundade tillsammans duon Pole Pole. Arnolds kantele ackompanjerar sångerna med influenser från Tanzania på ett förtrollande sätt. Duons stil och ljudvärld saknar motstycke i världen. 

Jani Toivola och Nick Brandt, diskussion
Auditoriet kl. 16–17.30

De Grönas riksdagsledamot Jani Toivola träffar fotografen Nick Brandt. De diskuterar fotokonsten och hur utställningen Inherit the Dust som just har öppnat i Nationalmuseet kom till. I diskussionen funderar de även på balansen i naturen, förändringarna i den och deras betydelse för människan. Ett unikt tillfälle att höra berättelserna kring bilderna. Publiken har möjlighet att ställa frågor.

I insektshotellsverkstaden kan besökarna under dagen bygga kojor åt insekter och samtidigt lära sig varför det är viktigt.

Genom att spela Bust the Dust -spelet kan besökaren på ett interaktivt och lekfullt sätt se Nick Brandts utställning Inherit the Dust med hjälp av sin egen mobila enhet. 

Inherit the Dust – Fotografier av Nick Brandt, utrymmet för tillfälliga utställningar

Spår, popup-lokalen

Evenemanget är tillgängligt för alla och passar för alla åldrar.  Fritt inträde. Inträde till utställningarna till priset av en museibiljett.