Guidningar och evenemang inom utställningen
Mod, kärlek, frihet! Mumintrollen 75

Stängt idag
14.8.2020 11:00 — 14.3.2021 18:00

Mod, kärlek, frihet! Mumintrollen 75-utställningens guidningar och evenemang ger dig inspiration och inblick i de älskade mumintrollens livsvärderingar och filosofi.

GUIDNINGAR

Bekanta dig med utställningen genom den öppna introduktionen, bokningsbar guidning eller med en ljudguide!

Utställningens infallsvinkel Mod, kärlek, frihet!
(på svenska, på finska och på engelska)

Förutom att Mumintrollen är tecknade figurer älskade av barn är de också en filosofisk synvinkel på mänskligheten. Mumintrollens värld erbjuder mycket att tänka på för vuxna angående mod, kärlek och frihet.

Introduktion till utställningen hålls i museets Auditorium på söndagar kl. 12 och kl. 13 och tillställningarna är öppna för alla. Introduktionen hålls på finska varje söndag kl. 13 och udda veckor på svenska kl. 12 och jämna veckor på engelska kl. 12. Introduktionens längd 20 min. Det maximala antalet deltagare är 20 på grund av de säkerhetsåtgärder som coronavirussituationen förutsätter. Introduktionen kan beställas för mötesgrupper i samband med mötesdagen mot en separat avgift.

Förfrågningar och bokningar på sidan boka guidning eller en verkstad. Priserna finns på sidan med prislistan.

Ljudguiden Tillsammans med experten
(på finska, på svenska och på engelska)

Ta en expert med på utställningen via hörlurarna! I guiden berättar muminexperten Sirke Happonen om sina favoritteman gällande mumintrollen och fascinerande detaljer om Tove Janssons arbete. Låna en audioguide-apparat för utställningen från museets centralhall.

Bokad guidning för vuxengrupper

Mod, kärlek, frihet! Mumintrollen 75

Mumintrollens värld erbjuder mycket att fundera över gällande mänskligheten och det finländska samhällets värden. Gruppstorlek max. 20 personer. Längd 30 min. Förfrågningar och bokningar på sidan boka guidning eller en verkstad. Priserna finns på sidan med prislistan.

Bokad guidning för undervisningsgrupper

På jakt efter mod – en interaktiv guidning

Hur syns mod, frihet och tolerans i muminberättelserna, och i vårt samhälle? Genom den interaktiva guidningen bekantar vi oss med historien om Tove Janssons muminberättelser och de värden som berättelserna förmedlar. Guidningen lämpar sig för undervisningsgrupper inom både småbarnspedagogik och grundläggande utbildning. Gruppstorlek max. 25 personer. Längd 60 min.

Förfrågningar och bokningar på sidan boka guidning eller en verkstad. Priserna finns på sidan med prislistan.

Gruppbesök på egen hand till utställningen

Under ledning av lärare kan muminutställningen besökas utan bokad guidning under museets öppettider. Besök på egen hand ska bokas på förhand. Besökarantalet på utställningen har begränsats på grund av coronavirussituationen, och gruppstorleken är därför max. 20-25 personer och besökstiden är 30 minuter per grupp. Elevgrupper med lärare har gratis tillträde till museet. Gör det själv-verkstad på museets tredje våning

Gör det själv-verkstaden utmanar dig att fundera på vad som är viktigt för dig. Var med och skapa en bildinstallation på ditt eget vis och ta ställning i skyltverkstaden. Sätt dig i en bollstol, låt tankarna flyga – eller kom bara in och pausa på Nationalmuseets tredje våning.

EVENEMANG

Det syns och hörs! Kraft att påverka genom erfarenhet
on 23.9 kl. 14–16
(på finska)

Många av oss vill påverka sådant som är viktigt. Allt oftare vill man ändra samhällets diskriminerande strukturer, servicesystemet och medmänniskornas attityder genom att berätta om sina egna livserfarenheter.

Det krävs mod för att föra fram svåra erfarenheter. Framför allt eftersom det ofta är någon annan än personen i fråga som talar för människor som lever i en marginaliserad ställning och om svåra livssituationer. Någon som på grund av sin ställning blir hörd. Någon annan, som förväntas veta bättre och tala ”mer passande”. Av denna anledning förblir kunskapen som erfarenheten medför osynlig, även om man just med hjälp av den kunde öka förståelsen för de fenomen som sopats under mattan. En ökad påverkan via erfarenhet banar väg för synliggörande av erfarenheter som bostadslöshet, mentala problem och diskriminering. Metoderna är mäktigt kreativa! Traditionella tal av erfarenhetsexperter har fått sällskap av rundvandringar, brädspel, erfarenhetsklubbar och berättelser i sociala medier. Hur och vad påverkas med erfarenhet? Hur upplever påverkarna själva det? Vad gör påverkan via erfarenhet speciellt? Kom och diskutera och lyssna till människors genomförande av förändring på egen hand! Kom och rör om dina egna tankar om påverkan! Påverkare från många livsområden deltar. Programmet publiceras i augusti! Efter evenemanget har deltagarna möjlighet att delta i rundvandringen Hima & Strada.

I samarbete med Hima & Strada.

Tove Jansson och muminverken i höstens bokcirkel
(på finska)

Höstens samtal i bokcirkeln handlar om muminverken och de värden och den filosofi som de förmedlar. Kom med i Nationalmuseets bokcirkel för att läsa och samtala över en kopp kaffe.

Samling den andra lördagen i månaden kl. 15–16.30 (12.9, 10.10, 14.11 och 12.12).

Se boklistan: www.kansallismuseo.fi > Tapahtumat > Lukupiiri syyskuussa. Evenemanget är kostnadsfritt, ingen förhandsanmälan. Till utställningen endast med inträdesbiljett till museet.

Intill: mod, kärlek och frihet
(på finska)

I denna tredelade samtalsserie talar vi direkt och sorglöst om mod, kärlek och frihet. Får man älska i Finland, när helgar ändamålet medlen och är hat en nutida motsvarighet till frihet? Serien om mod, kärlek och frihet är en helhet på tre kvällar med värdediskussion, mänsklighet och att förändra världen. Som underlag för samtalet erbjuds tankeväckande scenkonst och diskussionsväckande inlägg. Kvällarna avslutas med en samhällsdebatt med stöd av stiftelsen Dialogpaus. Det finns ett mål med debatten och det är att öka förståelsen om sig själv, andra och världen. Tillträde till evenemanget med inträdesavgift till museet.

Intill: mod
on 30.9 kl. 15–17.30
(på finska)

En likvärdig rösträtt, arbetstagarnas ställning, en jämlik rätt till äktenskap eller Finska statens självständighet – Finland som vi känner det skulle inte finnas utan modiga, visionära och beslutsamma finländska aktivister som tidvis testat konventionens gränser.

Vilken har aktivismens roll varit i Finlands nationella historia? När helgar ändamålet medlen? Ett hurdant mod krävs av en enskild aktivist och hur ändrar man överhuvudtaget världen?

Under kvällen hör vi aktivisten Petra Laiti, poeten Laura Eklund Nhaga, president Tarja Halonen – samt just dig!

Intill: kärlek
on 28.10 kl. 17–19.30
(på finska)

Programmet meddelas senare.

Intill: frihet
on 25.11 kl. 17–19.30
(på finska)

Programmet meddelas senare.

Kön och sexualitet i muminberättelserna och i Tove Janssons liv
on 9.9 kl. 13–14
(på finska)

Hurdana är könsrollerna i Mumindalen och vilken koppling har namnet Mymlan till sex? Vilka uttryck tar sig teman som anknyter till sexualitet i muminberättelserna och hur var det att leva som en öppet homosexuell kvinna under en tid då homosexualitet var olagligt?

Som en del av Helsingfors Pride-veckans program föreläser Nanette Forsström, producent för Moomin Characters, om ämnet och visar bilder från Tove Janssons liv onsdagen 9.9 kl. 13–14 i Nationalmuseets auditorium.

TOVE: Föreställningen ”Modig, kär, fri” och diskussion
sö 13.9 kl. 15
(Evenemang på finska, dokumentet har undertexter på engelska)

Tove Janssons liv och konst har lämnat ett bestående avtryck i det finländska kulturarvet. Många av oss har växt upp omgivna av mumintrollens magiska värld och talande livsfilosofi. Men hurdant var Tove Janssons liv i 1940–50-talets Finland? Vad kan vi hitta om Toves egna värden och världsåskådning ur muminberättelserna?

Genom föreställningen som ordnas i Nationalmuseets Auditorium söndagen 13.9 kl. 15 får vi titta in i kulisserna till TOVE-filmen som har premiär på biograferna i oktober samt i Toves vardag. Under föreställningen visas making of-dokumentären om TOVE-filmen och scener ur TOVE-filmen som Zaida Bergroth regisserat. Dokumentären är 30 minuter lång och har engelsk text.

På plats för diskussion efter föreställningen är regissören Zaida Bergroth, Alma Pöysti som spelar Tove Jansson i filmen samt filosofie doktor Sirke Happonen som forskat om mumintrollen.

TOVE-filmen på biografer från och med 2.10.2020.

De bostadslösas natt
lö 17.10.2020
(på finska)

De bostadslösas natt hålls igen den 17 oktober som av FN utlysts till de fattigas och utslagnas dag på Nationalmuseet och på olika håll i Finland. Årets tema är ”Hem dyra hem”.

I samarbete med Vailla Vakinaista Asuntoa ry – VVA ry.

Höstlov på Nationalmuseet
10–18.10.2020

Kom med till Nationalmuseet i muminstämning: hela familjen kan se och uppleva i en anda av mod, kärlek och frihet.

Se den aktuella evenemangsinformationen www.kansallismuseo.fi > alla utställningar.

Jullov på Nationalmuseet
19.12.2020–6.1.2021

Kom med till Nationalmuseet i muminstämning: hela familjen kan se och uppleva i en anda av mod, kärlek och frihet.

Se den aktuella evenemangsinformationen www.kansallismuseo.fi > alla utställningar.

Sportlov på Nationalmuseet
20–28.2.2021

Kom med till Nationalmuseet i muminstämning: hela familjen kan se och uppleva i en anda av mod, kärlek och frihet.

Se den aktuella evenemangsinformationen www.kansallismuseo.fi > alla utställningar.