KM Vyshyvanka 1920x480px

Vyshyvanka-dagen 18 maj i Nationalmuseet 

Öppet idag 11—18
18.5.2023 11:00 — 21.5.2023 18:00

Välkommen att fira Vyshyvanka-dagen i nationalmuseet! Pop up-utställningen Vyshyvanka och kraften av ukrainskt hantverk som nu öppnas kommer att visas fram till 15 oktober, och i museets mittenhall visas en Vyshyvanka-installation 18–21.5.  

Nationalmuseet har samarbetat med ukrainare som bor i Finland och Ukrainas ambassad även tidigare, till exempen i samband med genomförandet av sommarläger för barn 2022. Nu vill vi genom att fira Vyshanka-dagen visa det ukrainska kulturarvet – fest- och hantverkstraditioner – för den breda allmänheten.  

Vyshyvanka-installationen i nationalmuseets mittenhall påminner med sina Vyshyvanka-skjortor från tiotals ukrainare om kulturarvets betydelse för människor och identiteter. Ukrainare som bor i Finland har lånat ut sina Vyshyvanka-skjortor för installationen och byggt upp installationen tillsammans med museets medarbetare.  Installationen visas 18–21.5.

I pop up-utställningen bredvid museibutiken visas ukrainska broderade textilier från Finlands nationalmuseums samlingar.

Vyshyvanka-dagen (Vyshyvanka Day) firas i Ukraina och i över hundra länder runt om i världen den tredje torsdagen i maj. Traditionen med att fira Vyshyvanka-dagen började i Ukraina år 2006 på initiativ av studerande, dagen blev en officiell högtidsdag år 2015 och har sedan dess börjat firas i flera gemenskap och institutioner i Ukraina och internationellt.   

Internationella museidagen till ära har hela museet gratis inträde 18 maj; pop up-utställningen har alltid gratis inträde!

I samarbete med: Ukrainas ambassad, Helsingfors