01 Web 2000x1000px

Besök med barn

Nationalmuseet är ett museum för alla – på museet finns det mycket att uppleva för besökare i alla åldrar. Personer under 18 år har alltid gratis inträde till museet. Här har vi samlat tips för museibesök med barn.

Tillgänglig ingång vid gatunivå

Nationalmuseet har en tillgänglig ingång från dörr A2 som är på gatunivå på Mannerheimvägen, vid huvudtrappan. Från bottenvåningen går det hiss till första våningen och Centralhallen där biljettkassan finns.

På bottenvåningen finns garderoben och förvaringsboxar samt en tillgänglig wc med skötbord. Toaletter finns förutom i bottenvåningen även på första våningen.

På bottenvåningen kan man låna en barnvagn för besöket, men man kommer inte till alla utställningslokaler med vagn på grund av trappor. Läs mer om tillgänglighet här.

Utställningstips

På museets tre permanenta utställningar finns mycket att undersöka, förundra sig över och pröva på för alla åldrar. Välj de bästa tipsen här och gör en upptäcktsresa till museet! Den interaktiva utställningen Vintti har stängt.

Utställningen Förhistorien

 • Titta med kikare på tiden före människorna, istiden, då mammutar strövade omkring på området som i dag är Finland.
 • Rör en klippmålning och väck den till liv!
 • Testa järnåldersringar virtuellt och beundra skatter från det förflutna.
 • Lär känna den förhistoriska världsbilden och djurvärlden – hur låter en rytande drake?

Utställningen Annanland 

 • Titta med röntgenblick in i medeltida helgonskulpturer. Hittar du ett musbo inne i en av skulpturerna?
 • Se en miniatyrmodell av en medeltida by under olika årstider. Byt årstid genom att röra.
 • I forskarrummet kan du studera utsikter nära och längre bort genom en lins.
 • Vems bild saknas? Se i spegeln och ta en bild av dig själv till porträttsamlingen.
 • Beundra barns leksaker från 1000-talet till 1900-talet.
 • Hur såg omgivningen ut från Nationalmuseets torn åren 1000-1916? Se en animation.
 • Testa folkinstrument och skapa egen musik genom att sätta handen på kopparplattan.

Utställningen Berättelsen om Finland

 • Låna en ljudguide från Centralhallen och lyssna på utställningens historier. Barnrundvandringen känner du igen på symbolen som föreställer ett barn med hörlurar.
 • Är du en framtida president? Ta en bild av dig själv till samlingen av presidentbilder.
 • Undersök barns plastleksaker från 1950-talet till 1990-talet. Finns där leksaker du känner igen?

Lekdags

På Nationalmuseets tredje våning finns det mycket att pyssla med. Lekdags erbjuder en chans att uppleva och undersöka historia alldeles själv. För besökande med barn är Lekdags en möjlighet att lugnt tillbringa tid tillsammans. Lekdags delas in i tre upplevelserika utrymmen: havet, byn och slottet. Barnen får stiga in i medeltiden genom att bland annat bygga slottsmurar, skramla med träsvärd, sitta upp på hästrygg och undersöka havet.

Museibyggnaden

 • Titta mot dina fötter! Hittar du fossiler i museets golv? De är djur som levde i havets djup för miljoner år sedan.
 • Titta upp! Museets Centralhalls tak pryds av målningar med Kalevalatema. Hittar du konstnärens signatur bland målningarna? Mer information och mer detaljerade bilder av målningarna finns på skärmen på andra våningens balkong.

Museirestaurangen finns på bottenvåningen

Museets restaurang serverar husmanskost till lunch under vardagar, sopp- och salladslunch under veckoslut och olika slags mellanmål. Även specialkoster beaktas. Restaurangen har barnstolar och en mikrovågsugn. I restaurangen finns ett gammalt dockhus med tre våningar från Nationalmuseets samlingar. Det här dockhuset från 1800-talet är placerat så att barn kan titta in i det.

Guidning för barnfamiljer på lördagar

På lördageftermiddagar har Nationalmuseet alltid en öppen guidning för barn. Under Nationalmuseets detektiver-rundvandringen löser vi tillsammans med guiden det förflutnas mysterier och utreder ett tips om framtiden. Guidningarna lämpar sig för ca 3–8-åringar med vuxna. Rundturen är inte tillgänglig. Guidningen ingår i biljettpriset. Läs mer om öppna guidningar och kommande evenemang här.

Audiorundtur för barn

Nationalmuseet har en gratis audiorundvandring eller ljudguidning på fyra språk till alla basutställningar samt till museibyggnadens historia och arkitektur. Berättelsen om Finland för barn är en audiorundvandring för barn som presenterar det självständiga Finlands historia. Rundturen passar bra för cirka 4–9-åriga barn.

Museifödelsedag för barn

Beställ en privat detektivrundtur i museet för födelsedagsbarnet och gästerna och låt festen kulminera i museirestaurangens läckra serveringar. Barnkalas på Nationalmuseet är en oförglömlig fest för födelsedagsbarnet och gästerna! Läs mer.

Tjänster att boka

Vill du boka en privat guidning för din familj eller till exempel ett besök i Nationalmuseets torn med barn i skolåldern? Läs mer om våra tjänster som kan bokas här.