56
Människor i museet

Bokningsbara guidningar

Bokningsbara guidningar ordnas under museets öppettider. Under andra tidpunkter läggs en separat öppethållningsavgift till i guidningen. Guidningar för undervisningsgrupper ordnas på vardagar under museets öppettider från kl. 9.00. Guidningarna varar i 30–60 minuter.

Under ledning av inspirerande guider erbjuder Nationalmuseets guidningar en intressant synvinkel på utställningarnas innehåll.

Nationalmuseet-rundtur, 45–60 min
Vill du få en överblick över Nationalmuseets samlingar? Denna rundtur passar för dig! Under den guidade rundturen får du se Nationalmuseets viktigaste föremål och aktuella utställningar samt höra om skeden i Finlands historia. Rundturens längd är cirka 45–60 minuter och under den går man i flera trappor, eftersom museets utställningar är placerade i tre våningar. Om du vill ha en tillgänglig rundtur nämn det i beställningsskedet, så ändrar vi rundturen så att den omfattar bara en våning.

Utställningspresentation om den valda utställningen, 30–60 min
Ta museiutställningen i besittning på en gång! Utställningspresentationen är en interaktiv grundläggande guidning om den valda utställningen som leds av en expertguide. Utställningspresentationens längd är cirka 30–60 minuter enligt gruppens önskemål. Bekanta dig med Nationalmuseets utställningsurval och välj utställningen som du vill ha en presentation om. Man kan få en utställningspresentation om Nationalmuseets förnyade basutställningar Förhistorien, Annanland och Berättelsen om Finland samt om de tillfälliga utställningarna.

Presentation av utställningen: Akseli Gallen-Kallela, 30–45 min.
Akseli Gallen-Kallela är känd som nationalkonstnär och målare av takfreskerna i Nationalmuseet. Konstnärens produktion var emellertid mer mångsidig än så. Presentationen av utställningen belyser konstnärens mångsidiga karriär och liv i en tid då landet Finland byggdes upp. Utställningen är öppen 2.12.2022–2.4.2023.

Rundvandring i tornet, 15 eller 60 minuter
Ett besök i Nationalmuseets torn är en upplevelse! Tornet är vanligtvis stängt för allmänheten, men nu kan du boka en privat rundtur och klättra uppför de 174 trappstegen till tornets trappavsats, där du har en utsikt över Helsingfors takåsar. I det totalt 58 meter höga tornet finns balkonger i alla väderstreck på cirka 40 meters höjd. Vi kan erbjuda två olika rundturer. Ej lämplig för små barn eller personer med rörelsehinder. Läs mer.

Arkitekturens pärla, 45-60 min
Nationalmuseet byggdes för att berätta om finskhetens historia. Under den guidade rundturen bekantar vi oss med den ikoniska byggnadens unika arkitektur och Nationalmuseets historia. Längd 45–60 min. Rundturen passar alla med intresse för arkitektur.

Upptäck Finlands historia, 45 min
En guidad rundtur på lätt finska som introducerar det självständiga Finlands historia och kultur. Guidningen passar bland annat för språk- och integrationsgrupper.

Detektiver på Nationalmuseum – en rundtur för barn, 45 min
Detektiver på Nationalmuseum är barnens egen rundtur i museet. Lös tillsammans med guiden mysterier från det förflutna och ta reda på en ledtråd om framtiden! Under rundturen bekantar man sig på ett lekfullt sätt med Finlands historia med hjälp av museiföremålen. Rundturen sker i Nationalmuseets utställningssalar och trappor. Vi rekommenderar rundturen åt 3–8-åringar i sällskap av vårdnadshavare.

Nationalmuseets tidsresenärer - en rundtur för barn, 45 min
Tidsresenärer på Nationalmuseet är guidade turer för barn. Guiden avbryter från nutid mot historia och tillsammans med guiden provar vi själva vilken typ av färdigheter barnen behövde förr i tiden. Under turen gå vi genom Nationalmuseets trapphus och på tre våningar. Vi rekommenderar rundturen åt 3–8-åringar i sällskap av vårdnadshavare.

Distansguidning på nätet 30 min
Upptäck utställningarna på Nationalmuseet var du än är. Guidningen gör en rundtur i Nationalmuseets utställning. Under den guidade rundturen bekantar du dig med det ämne du valt via föremål och verk. Vår expertguide svarar på era frågor under rundturen och diskuterar gärna med er.

Guidningen sker på plattformen Teams. Guidningarna ordnas mån–fre 9–18 och lör–sön 11–18. Det krävs en enhet som kan anslutas till internet för att delta i guidningen. Ladda ner Teams till din mobila enhet eller delta via datorns webbläsare. Gruppen kan vara tillsammans på samma plats eller var och en med sin egen distansförbindelse. Distansguidningen får inte bandas in.

Välj ett ämne och boka en guidning:

  • Bevarad och förlorad – förhistoria som grundar sig på arkeologiska fynd i vår utställning Förhistorien
  • Liv och tro – en översikt över vardagen och tron under en tid då det inte fanns en stat vid namn Finland från vår utställning Annanland
  • Stånd, familjer, människor – människor och deras berättelser under en tid då det inte fanns en stat vid namn Finland från vår utställning Annanland
  • Kejsare och finländsk identitet – ögonblicksbilder av hur det autonoma storhertigdömet byggde sitt eget förflutna från vår utställning Annanland
  • Berättelsen om Finland – höjdpunkter från det självständiga Finlands historia från vår utställning Berättelsen om Finland