Människor i museet

Bokningsbara guidningar

Bokningsbara guidningar ordnas under museets öppettider. Under andra tidpunkter läggs en separat öppethållningsavgift till i guidningen. Guidningar för undervisningsgrupper ordnas på vardagar under museets öppettider från kl. 9.00. Guidningarna varar i 30–60 minuter.

Under ledning av inspirerande guider erbjuder Nationalmuseets guidningar en intressant synvinkel på utställningarnas innehåll.

Utställningspresentation om den valda utställningen, 30–60 min

Ta museiutställningen i besittning på en gång! Utställningspresentationen är en interaktiv grundläggande guidning om den valda utställningen som leds av en expertguide. Utställningspresentationens längd är cirka 30–60 minuter enligt gruppens önskemål. Bekanta dig med Nationalmuseets utställningsurval och välj utställningen som du vill ha en presentation om. Man kan få en utställningspresentation om Nationalmuseets förnyade basutställningar Förhistorien, Annanland och Berättelsen om Finland samt om de tillfälliga utställningarna.

Rundvandring i tornet, 15 eller 60 minuter

Ett besök i Nationalmuseets torn är en upplevelse! Tornet är vanligtvis stängt för allmänheten, men nu kan du boka en privat rundtur och klättra uppför de 174 trappstegen till tornets trappavsats, där du har en utsikt över Helsingfors takåsar. I det totalt 58 meter höga tornet finns balkonger i alla väderstreck på cirka 40 meters höjd. Vi kan erbjuda två olika rundturer. Ej lämplig för små barn eller personer med rörelsehinder. Läs mer.

Nationalmuseets pärlor, 60 min

Vet du inte var du ska börja? Rundvandringen Nationalmuseets pärlor är för dig. Under rundturen, som varar en timme, bekantar man sig under ledning av en expertguide med Nationalmuseet och dess mest fascinerande och inflytelserika föremål.

Arkitekturens pärla, 45-60 min

Nationalmuseet byggdes för att berätta om finskhetens historia. Under den guidade rundturen bekantar vi oss med den ikoniska byggnadens unika arkitektur och Nationalmuseets historia. Längd 45–60 min. Rundturen passar alla med intresse för arkitektur.

Upptäck Finlands historia, 45 min

En guidad rundtur på lätt finska som introducerar det självständiga Finlands historia och kultur. Guidningen passar bland annat för språk- och integrationsgrupper.

Nationalmuseets hemliga polis – en rundtur för barn, 45 min

Nationalmuseets hemliga polis är barnens egen rundtur i museet. Lös tillsammans med guiden mysterier från det förflutna och ta reda på en ledtråd om framtiden! Under rundturen bekantar man sig på ett lekfullt sätt med Finlands historia med hjälp av museiföremålen. Rundturen sker i Nationalmuseets utställningssalar och trappor. Vi rekommenderar rundturen åt 3–8-åringar i sällskap av vårdnadshavare.

Distansguidning på nätet 30 min

Upptäck utställningarna på Nationalmuseet var du än är. Guidningen gör en rundtur i Nationalmuseets utställning. Under den guidade rundturen bekantar du dig med det ämne du valt via föremål och verk. Vår expertguide svarar på era frågor under rundturen och diskuterar gärna med er.

Guidningen sker på plattformen Teams. Guidningarna ordnas mån–fre 9–18 och lör–sön 11–18. Det krävs en enhet som kan anslutas till internet för att delta i guidningen. Ladda ner Teams till din mobila enhet eller delta via datorns webbläsare. Gruppen kan vara tillsammans på samma plats eller var och en med sin egen distansförbindelse. Distansguidningen får inte bandas in.

Välj ett ämne och boka en guidning:

• Bevarad och förlorad – förhistoria som grundar sig på arkeologiska fynd i vår utställning Förhistorien
  • Liv och tro – en översikt över vardagen och tron under en tid då det inte fanns en stat vid namn Finland från vår utställning Annanland
  • Stånd, familjer, människor – människor och deras berättelser under en tid då det inte fanns en stat vid namn Finland från vår utställning Annanland
  • Kejsare och finländsk identitet – ögonblicksbilder av hur det autonoma storhertigdömet byggde sitt eget förflutna från vår utställning Annanland
  • Berättelsen om Finland – höjdpunkter från det självständiga Finlands historia från vår utställning Berättelsen om Finland