Fortsätt berättelsen

Kampanjen Fortsätt berättelsen bjuder in alla att bygga upp en gemensam värld av berättelser.

Under evenemanget Fortsätt berättelsen på Nationalmuseet kvällen före Kalevaladagen, onsdag den 27 februari kl. 16–19.30 berättas det historier om människolivet i hela dess mångfald – kärlek, familj, föremål, färdigheter och pinsamma situationer – i berättelseworkshopar överallt i museet. 

Evenemanget Fortsätt berättelsen ordnas av Museiverket och Nationalmuseet tillsammans med aktörerna i den muntliga kretsen för det levande arvet. Evenemanget genomförs som en del av Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet.

Här finns en beskrivning av de olika berättelseworkshoparna.

Evenemanget är samtidigt ett startskott för de evenemang som ordnas i skolor och på bibliotek på olika håll i Finland på Kalevaladagen samt för kampanjen #jatkatarinaa i sociala medier. Du kan använda dig av en verktygslåda med vilken du enkelt kan sätta upp en berättelseworkshop där det finns människor med berättelser. Verktygslådorna är avsedda för såväl anordnare av berättelseworkshopar som skolor.

Verktygslådorna för anordnare av berättelseworkshopar och skolor finns här.

Det utlovas även en livestreamad guidning till museets skatter ur perspektivet för Kalevala som stöder berättelseworkshoparna. Nationalmuseet producerar två livestreamade guidningar på 30 minuter var torsdagen den 28 februari kl. 10 och 14. Därefter finns inspelningarna tillgängliga på Nationalmuseets YouTube-kanal fram till slutet av mars.  

I samarbetet deltar Museiverket, Kalevalaisten Naisten Liitto, Finska litteratursällskapet, Svenska litteratursällskapet i Finland, Institutet för de inhemska språken, Kalevalasällskapet, Samova Storytelling, Runolaulu-Akatemia, Karelska ungdomsförbundet, Kulttuuriyhdistämö Interkult, Föreningen för kulturarvsfostran i Finland, Medborgarforum, Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomen Saunaseura, Fölisöstiftelsen, Haamu Kustannus, Kottby-Sällskapet och ämnesgruppen för folkmusik vid Sibelius-Akademin.

EP.jpg#asset:20495