Deltagarna i KSSE-mötet fick en askkopp

Månadens föremål - Juni 2012

I juli-augusti 1975 sammanstrålade ledare från 35 länder i Europa, USA och Kanada i Helsingfors för att komma överens om frågor kring säkerhet och samarbete i Europa. Värd för KSSE-mötet var president Urho Kekkonen. Mötet var den största multilaterala säkerhetskonferensen efter andra världskriget.

För gästerna ordnades fyra olika middagsbjudningar under två kvällar.  På invigningsdagen stod president Kekkonen värd för en middag som hölls på presidentens slott för delegationernas viktigaste medlemmar. I sitt invigningstal jämförde Kekkonen mötet i Helsingfors med den berömda Wienkongressen år 1815. Han uttryckte en förhoppning om att slutdokumentet som skulle undertecknas på neutral mark i Finland skulle bli en bestående grund för den europeiska utvecklingen.

Mötets slutdokument, The Helsinki Final Act, undertecknades den 1 augusti 1975 i Finlandiahuset. Ländernas ledare hade samlats runt ett halvcirkelformat bord för att underteckna detta cirka tre kilogram tunga dokument, som var uttrycket för ländernas gemensamma politiska vilja.

Deltagarna i KSSE-mötet gav president Kekkonen flera presenter. På motsvarande sätt delades det ut presenter också till deltagarländernas representanter. En av presenterna var en liten version av den silverne KSSE-skålen som designats av Tapio Wirkkala (1915-1985). Ett annat föremål som designats av Wirkkala var en askkopp i glas, som president Kekkonen gav till ledarna för de olika ländernas delegationer.

Askkopparna låg i blåvita presentförpackningar och delades ut vid kaffeserveringen på en middag som Kekkonen var värd för på presidentens slott den 30 juli 1975. Aslak-askkopparna designades av Wirkkala år 1972 och tillverkades av Iittala Oy. I botten på askkopparna som delades ut till gästerna fanns ingraveringen CSCE III Helsinki 1975.

Ismo Malinen