Anne Pohtamo-Hietanens klädsamling

Månadens föremål - Maj 2015

Våren 2014 införskaffades till Nationalmuseets historiska samlingar en betydande klädsamling med historiska anor. I samlingen ingår kläder som Anne Pohtamo bevarat från höjdpunkter i sitt liv, allt ifrån en kjol som hon hade då hon var liten och konfirmationsklänningen till fest- och representationskläder från 2000-talets första årtionde.

Anne, som idag är verksam som evangelist, kröntes 1975 först till Miss Finland och sedan den 19 juli i San Salvador till Miss Universum. Den 15 augusti fyllde Anne 20 år.

Allt som allt finns 77 numrerade dräkter, varav många är tvådelade. Museets utökning av samlingarna kan i detta fall sägas ha varit aktiv och ha tagit hänsyn till museivärdet. När man väljer föremål är kvaliteten viktigare än antalet. Med tanke på införlivandet i samlingarna och på forskningen är det mera betydelsefullt att helheten är tidsmässigt täckande än vem som kläderna tillhört.

Den ger en uppfattning om riktlinjerna för hur en person i branschen klädde sig både i arbetet och på fritiden under fyra årtionden och återspeglar samtidigt växlingarna i modet under perioden, sett ur perspektivet för en persons garderob. Eftersom dessa kläder kan dateras och man känner till både tillverkare och användningssammanhang för många av dem, får man samtidigt viktigt källmaterial till historieskrivningen om modet under senare delen av 1900-talet.

En intervju förmedlar dessutom information om förändringar i mode- och skönhetsvärlden under denna tidsperiod. Vad betydde skönhetsdrottningens titel och karriär för en ung flicka då, och hur såg allt ut senare sett med en jurymedlems ögon? I modelljobbet och klädbusinessen har det också skett stora förändringar sedan Annes karriär började.

Alla dessa frågor kan dryftas kreativt vid denna unika kollektion. När man tittar på kläderna och läser om deras bakgrund får man en uppfattning om det betydande delområde i livet inom vilket Finlands andra universums vackraste kvinna har gjort sitt livsverk. Armi Kuusela var den första finska kvinnan, som valdes till Miss Universum år 1952.

Konfirmationsklänningen, studentklänningen, brudklänningen och klänningen för den 10-åriga bröllopsdagen kompletterar för sin del museets material om familjefester, som man långsiktigt utökat som ett prioriterat område inom konfektionssamlingen.

Tävlingsdräkten Mannekiinikuningatar (”Mannekängdrottningen”, 1974) i nomadstil representerar det tidstypiska ungdomsmodet. Miss Finland-klänningen som tillverkats av Salon Lindblad samt garderoben till Miss Universum-tävlingen som ritats av modejournalisten och -skaparen Rauni Palonen representerar det finländska aftonklänningsmodet från denna tid.

Den mjukt åtsittande Richilene New York-aftonklänningen av brun sidengeorgette som Anne också bar på självständighetsdagens slottsbal 1975 hör till representationsgarderoben för Miss Universum-året.

Av garderoben som Miss Universum-kommittén införskaffade är dräkten i svart mocka särskilt intressant för modehistorien. Dräkten är ett exempel på dagens italienske modeguru Roberto Cavallis tidiga produktion. Den paljettprydda jackan har axelvaddar och även i övrigt framhävs skulderlinjen på ett sätt som ger antydningar om vad som komma skall på 1980-talet. Åtminstone ute i världen hade utvecklingen tagit denna riktning redan i mitten av 70-talet, till skillnad från vad man skulle kunna tro ur hemlandets perspektiv.

Även en annan tidstypisk trend kommer till uttryck i denna kollektion. Festkläderna, pyjamasen och den långa fodralklänningen som man låtit tillverka i Hong Kong för tankarna till 1970-talets China-look, som var mindre känd här hos oss. En representant för denna stil var bland annat japanska avantgardisten Kenzo Takada.

Efter året som Miss Universum arbetade Anne Pohtamo fyra år som modell i New York: först för modellagenturen Zoli och sedan för agenturen Wilhelmina Models. Kläderna under denna tidsperiod hade en romantisk framtoning. Bland dessa kan till exempel följande trevliga kombination nämnas: en tunika från Lea & Dey och bell bottoms-jeans. Bakom varumärket Lea & Dey finns en ung skapare som tillverkade kläderna i stort sett som handarbete. De utsvängda jeansen som hämtade inspiration från sjömansstilen kom i slutet av 70-talet från hippievärlden till main stream-modet.

Efter sin återkomst till Finland har Anne vid sidan av livet som hemmamamma haft många olika slags moderelaterade uppgifter och programledarjobb. Dino Valianos lyxiga stickade plagg och Eric Andres franska dräkter stärker föreställningen om 80-talet som årtiondet för stora axelvaddar. Ett rikligt guldbroderi pryder den svarta jackan med axelvaddar, som är ett utmärkt exempel på det av TV-serien inspirerade Dallas-modet.

En egen intressant grupp bildar de vintageplagg som skaffats i New Yorks downtownbutiker 1975–80. Det var brukligt att man klädde sig helt i vintage eller också att man kombinerade en ny klänning med en gammal vacker bolero. Det är anmärkningsvärt att det redan på den tiden var moderiktigt att komplettera garderoben med vintagekläder – även i Finland. Detta har ju på sistone blivit rätt populär i synnerhet bland unga.

År 2015 på utställningen Miss Universum 1975 på Ekudden kunde man se en liten del av denna samling med finskt och internationellt mode.

Outi Flander