Fred Nayokpuk: Dansaren, 1989 (VK647847). Bild: Rauno Träskelin.

Dansare

Månadens föremål - April 2017

Månadens föremål är verket Dansaren (1989) som ingår i Kulturernas museums samling med nutidskonst från det arktiska området. Verket är tillverkat av valkota och dess ögon är av valrosstand. Konstnär Fred Nayokpuk hör till iñupiaterna som är ett av Alaskas ursprungsfolk. Dansaren visas i utställningen Arktiska andan i Nationalmuseets pop up-lokal som har öppet till slutet av året 2017.

Dansaren ingår i en större skulptursamling med verk av konstnärer som tillhör bland annat folkslagen yupiker, kariboinuiter och tjuktjer och som sammanställts av dokumentärfilmaren Markku Lehmuskallio under hans inspelningsresor på 1980- och 1990-talen. Samlingen med sammanlagt 83 verk skaffades till Kulturernas museum 2013. I Museiverkets Bildsamlingar finns också en samling med strax under ett hundra grafikblad som Lehmuskallio samlat in i samma regioner. Dansaren kommer från Shishmaref på Sewardhalvön i Alaska men många av verken i samlingen är tillverkade i Cape Dorset, Arviat och Baker Lake i Kanada, dit kariboinuiter flyttade på 1940–1950-talen på grund av hungernöden. Den kommersiella produktionen av grafik och skulpterade konstföremål började med det statliga understödet till verkstadsprojekt och även om produktionen av konstföremål var ett nytt fenomen, återkommer många motiv som hör till den traditionella kulturen i föremålen.

Dansaren och de andra föremålen på utställningen Arktiska andan berättar om hur de arktiska folkens kulturer och levnadsmiljö har förändrats. Idag är de nordliga ursprungsfolken i minoritet på sina traditionella områden överallt annanstans förutom på Grönland. Språk, religioner och ekonomiska system utifrån har utmanat och på många ställen trängt undan ursprungsfolkens urgamla livsformer. De traditionella livsstilarna var anpassade till den omgivande naturen och människan levde i harmoni med naturen, men nu korsas markerna av olje- och gasledningar. Också klimatförändringen förändrar miljön i snabb takt. Smältningen av glaciärerna och tinandet av permafrosten har en stor påverkan inte bara på det arktiska området och dess människor, utan på hela jordklotet.

Pilvi Vainonen

Vk6478 47 A