Atlas Samuli Miettinen Early Sketches Axonometric JKMM

Framtidens Nationalmuseum

Öppet idag 11—18
1.3.2022 00:00

Utrymme för att bekanta sig med Nationalmuseets förnyade del och skapa visioner om Nationalmuseets framtid.

Nationalmuseet står inför den största förändringen under sin historia. Den historiska huvudbyggnaden, som färdigställdes 1910, får en imponerande ny del intill sig som ger mer utrymme för den kraftigt växande museiverksamheten.Museets lokaler för allmänheten blir dubbelt större, museets Gårdspark kan användas på ett nytt sätt av stadsborna och museet blir mer tillgängligt. I framtidens Nationalmuseum kommer du att ha möjlighet att uppleva ännu större genomföranden, allt från stora utställningar till olika evenemang.

Hur föreställer du dig Nationalmuseet 2030?

I utrymmet invid museibutiken kan du bekanta dig med våra planer och delta i skapandet av visioner för framtiden. De framlagda illustrationerna presenterar arkitekternas visuella syn på museihelhetens framtid. I det interaktiva verket av Tanja Bastamowi och Aku Meriläinen möts människors funderingar om framtidens Nationalmuseum och arkivbilder med hjälp av artificiell intelligens. Använd tangentbordet för att skriva till museet om saker eller önskemål som är viktiga för dig. Den artificiella intelligensen försöker tolka ditt meddelande och handplockar bildmaterial på basis av sin tolkning från samlingar av Finlands Nationalmuseum och Museiverket genom att sammanföra dem till verket tillsammans med meddelandena.

Det uppstår ett visuellt kollage – en levande helhet i en ständig förändring – som besökarna skapar tillsammans med artificiell intelligens.

I utrymmet förevisas även föremål från den senaste tidens fenomen som bevarats i Finlands Nationalmuseums samlingar. I framtiden får vi se och uppleva våra nationalsamlingar utställda i allt större utsträckning och i ännu mer häpnadsväckande skrud på Nationalmuseet.

Utrymmet är öppet och gratis för alla. Där kan man tillbringa tid och i fortsättningen kommer vi att ordna evenemang i utrymmet.

Vi vill bjuda in alla att medverka i skapandet av framtidens Nationalmuseum. Vi kan förverkliga vårt uppdrag som landets viktigaste kulturhistoriska museum ännu bättre genom att göra tillsammans och genom att ha en öppen dialog. Vi är ett gemensamt museum för alla.

Följ projektet på webben: uusikansallinen.fi och i sociala medier #uusikansallinen

Bild: Samuli Miettinen/JKMM Arkkitehdit