Tietoiskuvideot

Historiaa alle 10 minuutissa! Suomen kansallismuseon lyhyet videot esittelevät historian, kulttuurin ja taiteen esineitä ja ilmiöitä - sekä museoammattilaisten työtä.

Katso ja käytä, videot ovat vapaasti hyödynnettävissä opetuksessa, teematilaisuuksissa ja viihteenä.

Meriarkeologia – sukellus menneeseen

Meriarkeologi Riikka Alvik kertoo Kustaa III:n sodassa käydyn Ruotsinsalmen taistelun hylkylöydöistä sekä siitä, miten hylkylöytöjä tutkitaan ja mitä ne kertovat meille 1700-luvun elämästä.

Teemat: Ruotsin vallan aika, 1700-luku, arkeologia, Itämeri

Konservaattorin työ: vanhoja tekstiilejä

Mitä konservaattori tekee? Konservaattori Jaana Kataja Kymenlaakson museosta kertoo konservaattorin työstä ja esittelee harvinaisen, konservoitavan papin kaavun 1700-luvulta.

Teemat: Ruotsin vallan aika, 1700-luku, konservointi

Säveltäjä historiaa tulkitsemassa

Miten musiikilla voi kuvittaa ja tulkita menneisyyttä? Säveltäjä Atso Almila kertoo teoksestaan, joka kuvaa Ruotsinsalmen toista meritaistelua heinäkuussa 1790.

Teemat: historia, säveltäminen, taide, musiikki

Sateenkaareva historia

Minkä takia tiedämme niin vähän suomalaisista historiallisista lhbtiq-henkilöistä? Minkälaisia haasteita historiallisten henkilöiden sukupuolen tai seksuaalisuuden määrittelyyn jälkikäteen liittyy?

Sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoihin erikoistunut tutkija Riikka Taavetti pohtii historian tulkintojen merkitystä moninaisen menneisyyden esittämisessä.

Teemat: monilukutaito, seksuaalinen moninaisuus, historia, lähdekritiikki

Keskiaikainen kalannin alttarikaappi

1400-luvulla valmistunut Kalannin alttarikaappi on Kansallismuseon merkittävimpiä taideteoksia. Alttarikaapin tekijänä pidetään Mestari Francke -nimellä tunnettua henkilöä. Tutustu ainutlaatuiseen keskiaikaiseen taideteokseen ja siihen, mitä sen kuvastosta voidaan tulkita.

Teemat: keskiaika, taide, katolilaisuus

Keskiajan ammatit: Apteekkari

Keskiajan linnoissa työskenteli monenlaista väkeä. Miten vaivoja parannettiin, mitä käytettiin lääkkeenä? Tutustu keskiajan apteekkarin työhön.

Teemat: keskiaika, Hämeen linna, ammatit

Keskiajan ammatit: Kirjuri

Keskiajan linnoissa työskenteli monenlaista väkeä. Millaista keskiaikaisen linnan kirjurin ja maalarin elämä on ollut? Minkälaisilla välineillä kirjoitettiin?

Teemat: keskiaika, Hämeen linna, ammatit

Keskiajan ammatit: Leipuri

Keskiajan linnoissa työskenteli monenlaista väkeä. Mitä Hämeen linnassa syötiin keskiajalla, millaisilla resepteillä leivottiin, entä mitä käytettiin mausteena?

Teemat: keskiaika, Hämeen linna, ammatit

Keskiajan ammatit: Oluenpano

Keskiajan linnoissa työskenteli monenlaista väkeä. Mikä oli oluen rooli keskiaikaisessa ruokataloudessa ja verotuksessa?

Teemat: keskiaika, Hämeen linna, ammatit

Keskiajan ammatit: Räätäli

Keskiajan linnoissa työskenteli monenlaista väkeä. Mitä räätäli teki keskiaikaisessa linnassa? Miten vaatteet ja tekstiilit valmistettiin?

Teemat: keskiaika, Hämeen linna, ammatit

Keskiajan ammatit: Suutari

Keskiajan linnoissa työskenteli monenlaista väkeä. Miten kengät valmistettiin keskiajalla?

Teemat: keskiaika, Hämeen linna, ammatit

Keskiajan joulu

Miten joulua vietettiin keskiajalla Hämeen linnassa? Suuressa roolissa olivat erilaiset ruuat, juomat ja etenkin juhliminen.

Teemat: keskiaika, Hämeen linna, ammatit, vuotuisjuhlat

Keskiaikaiset aseet

Linnat ovat turvanneet valtakuntaa ja toimineet puolustuksen tukikohtina. Tutustu Suomen kansallismuseon kokoelmissa oleviin, Hämeen linnan puolustuksessa käytettyihin asetyyppeihin.

Teemat: keskiaika, Hämeen linna, sotahistoria

Karunan puinen kirkko 1600-luvulta

Arvid Horn rakennutti Karunan kirkon vuonna 1685. Nykyään kirkko sijaitsee Seurasaaren ulkomuseossa. Katso lyhyt video kirkon historiasta, esineistä ja kirkkotavoista 1600-1800-luvuilla.

Teemat: arkkitehtuuri, kirkkohistoria, uskonto, 1600-luku

Ruotsinsalmen linnoitus

Missä sijaitsi Ruotsinsalmen linnoitus ja keitä siellä asui? Kymenlaakson museon tutkija Vilma Lempiäinen kertoo Ruotsinsalmen linnoituksen asukkaista.

Teemat: Ruotsin vallan aika, 1700-luku, sotahistoria

Ruotsinsalmen meritaistelut 1789-1790

Vuonna 1790 Ruotsi ja Venäjä sotivat Kustaa III:n sotaa. Nykyisen Kotkan edustalla käytiin kaksi Ruotsinsalmen meritaistelua vuosina 1788–90. Ruotsin ja Venäjän välinen raja kulki tuolloin nykyisen Suomen halki, Kymijokea pitkin. Sen itäpuolelle jäivät Haminan, Lappeenrannan ja Savonlinnan kaupungit. Mitä sodasta on jäänyt jäljelle?

Teemat: Ruotsin vallan aika, 1700-luku, sotahistoria

Morsiuskampa – 1700-luvun onneton rakkaustarina

Vuonna 1790 Ruotsi ja Venäjä sotivat Kustaa III:n sotaa. Nykyisen Kotkan edustalla käytiin kaksi Ruotsinsalmen meritaistelua. Keitä Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa vuonna 1790 oli mukana ja mistä he tulivat? Tutkija Marcus Lepola kertoo Sankt Nikolain hylystä löytyneen morsiuskamman tarinan.

Teemat: Ruotsin vallan aika, 1700-luku, sotahistoria

Valistuksen aika ja hylkylöydöt

Vaatimattomankin näköinen meriarkeologinen löytö voi kertoa paljon. 1700-luvun lopulla Ruotsinsalmen meritaistelussa uponneesta Sankt Nikolai -laivasta löytyneet kirjankannen avaavat meille ikkunan valistuksen ajan Eurooppaan.

Teemat: Ruotsin vallan aika, 1700-luku, valistusaika

Savutupa

Millainen on 1800-luvun savutupa? Tutustu Seurasaaren ulkomuseossa oleviin Kaukolan savutupiin. Missä asukkaat ruokailivat ja nukkuivat?

Teemat: 1800-luku, talonpoikaiselämä, arkkitehtuuri, Suomen historia

Eetu Iston Hyökkäys -maalaus

Eetu Iston vuonna 1899 maalaama teos Hyökkäys on Suomen sortokausien (1899-1905 ja 1908-1917) aikana valtavan maineen saavuttanut poliittinen vastarintamaalaus.

Teemat: sortokaudet, Suomen historia, taide, kultakausi

Uusgoottilainen huvimaja Helsingistä

Kaupunginlääkäri Pehr-Ulrik Florinin puutarhassa Helsingin keskustassa sijaitsi 1800-luvulla kaunis huvimaja. Nykyään huvimaja on Seurasaaren ulkomuseossa. Tutustu uusgoottilaisen huvimajan arkkitehtuuriin, tyyliin ja tapettien konservointiin.

Teemat: arkkitehtuuri, tyylisuunnat

Kalevala ja Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-freskot

Kansallismuseon keskihallin freskot ovat Suomen tunnetuimpia maalauksia. Freskot on maalannut taiteilija Akseli Gallen-Kallela inspiraationaan Kalevala-teos.

Teemat: Kalevala, Akseli Gallen-Kallela

Sisällissodan jäljet Kansallismuseolla

Suomessa käytiin sisällissota vuonna 1918. Punaiset ja valkoiset taistelivat yhteiskunnallisista oloista ja Suomen vapaudesta. Katso tarina luodinreiästä Kansallismuseon ovessa.

Teemat: sisällissota, Suomen historia, monilukutaito