Km Mesaverde

PÄÄTTYNYT: Mesa Verde

14.1.2020 00:00 — 1.3.2020 00:00

14.1.–1.3.2020. Suomen kansallismuseo palauttaa arkeologisesta Mesa Verde -kokoelmastaan ihmisjäänteet ja hauta-antimia Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille. Ennen palautusta kokoelman palautettavat hautaesineet ovat nähtävillä Kansallismuseossa.

Museossa esillä oleviin hautaesineisiin ja -antimiin kuuluu niin ruukkuja, kulhoja, kaivukeppi, kirveen terä kuin maissintähkä noin 20 pueblo-intiaanin haudoista arviolta 1200-luvulta. Ruokaa ja juomaa sekä henkilökohtaisia työkaluja ja tarve-esineitä asetettiin ruukuissa tai muissa astioissa vainajien mukaan matkalle tuonpuoleiseen – elämän ajateltiin jatkuvan samanlaisena kuoleman jälkeenkin. Ihmisjäänteiden mukana palautettavat 28 hautaesinettä ovat yhtä pajumattoa lukuun ottamatta nyt esillä.

Mesa Verde -kokoelma ja ihmisperäisten aineistojen luovutuspäätös nousivat esille tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tapaamisessa lokakuussa 2019, mutta itse palautusprosessia on valmisteltu jo vuosia. Esineiden palauttaminen alkuperämaihinsa eli repatriaatio on ajankohtainen asia maailmanlaajuisesti ja koskettaa museoita, joilla on etnografista tai arkeologista aineistoa muista kulttuureista.

Geologi ja kasvitieteilijä Gustaf Erik Adolf Nordenskiöldin (1868−1895) kokoelma siirtyi Valtion historialliselle museolle, Suomen kansallismuseon edeltäjälle, sen haltijan, keräilijä Herman Frithiof Antellin testamenttilahjoituksella 1890-luvulla.

Mesa Verde -esineet ovat nähtävissä maksutta museon Keskihallin viereisessä tilassa.

Intendentti Heli Lahdentausta kertoo kokoelmasta ja se palauttamisesta ke 5.2. klo 17.00. Vapaa pääsy.