TULOSSA: Pako Pompejista

Avoinna tänään 10—17
31.3.2023 10:00 — 1.10.2023 17:00

Kaupunki, joka kukoisti ja kuoli. Näyttely historiallisen kaupungin elämästä ja äkillisestä tuhosta on tulossa Suomen merimuseoon ja Kymenlaakson museoon 31.3.2023.

Pako Pompejista tuo kansainvälisen menestysnäyttelyn Kotkaan. Näyttely kertoo Pompejin ja Herculaneumin kaupunkien tuhosta, asukkaiden arjesta ja heidän kohtaloistaan. Samalla se tuo esiin harvemmin kerrotun tarinan uhkarohkeasta merioperaatiosta ja yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat valtavalta tuholta Vesuviuksen tulivuoren purkautuessa vuonna 79 jaa.

Kaupungit ja asukkaat alleen haudannut tuhka takasi sen, että Pompeji on yksi maailman parhaiten säilyneistä arkeologisista kohteista, jonka kautta yhä saamme tietoa Rooman valtakunnasta.

Nähtävillä on kaupunkien viimeiset hetket: noin 160 alkuperäistä esinettä Napolin museoista ja Suomen kansallismuseon omista kokoelmista, tuhkan alle hautautuneita asukkaita, meriarkeologisia löytöjä, koruja, seinämaalauksia, veistoksia ja arkipäivän käyttötavaroita.

Pako Pompejista -näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se on toteutettu Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä. Näyttely perustuu Australian kansalliseen merimuseoon suunniteltuun näyttelykonseptiin.

Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023.

Opastukset näyttelyyn

Varaa itsellesi tai ryhmällesi oma opastus näyttelytilassa oppaan johdolla. Saatavilla on opastuksia aikuisille ja oppilasryhmille sekä suomeksi että englanniksi. Opastuksen kesto on noin 45–60 min. Lue lisää opastuksista.