2022 pitkaloikka tausta 2000x1000px

PÄÄTTYNYT: Pitkä loikka - presidentti Urho Kekkonen Jussi Pohjakallion lehtikuvissa

Avoinna tänään 11—17
6.5.2022 11:00 — 31.12.2023 17:00

6.5.2022-31.12.2023. Näyttelyssä on esillä Jussi Pohjakallion (1930–1990) lehtikuvia ensimmäistä kauttaan virassa istuvan presidentti Kekkosen julkisesta elämästä sekä yksittäisiä tuokioita myös vapaa-ajan vietosta. Urheilukuvaukseen erikoistunutta nuorta valokuvaajaa ja presidenttiä yhdisti intohimo urheiluun. Näyttelyssä nähdäänkin kuvia, joissa presidentti Kekkonen voimistelee Tamminiemen pihapiirissä ja tekee kuuluisaa loikkaharjoitustaan Seurasaaren kiviportaissa.

Näyttelyn kuvat ovat vuosilta 1957–1961. Presidentti J.K. Paasikiven kuoltua 40-vuotias Suomi sai uuden presidentin, joka avasi ovensa lehdistölle ennen näkemättömällä tavalla. Presidenttipari nähdään peuhaamassa lastenlastensa kanssa ja Kekkonen ottaa lehtikuvaajan mukaan aamulenkille. Myös rouva Sylvi Kekkosen tärkeä rooli ja tuki miehensä rinnalla välittyy Pohjakallion kuvista.

Kuvat kertovat myös idänsuhteiden hoitamisesta. Presidentti valmistautuu puhumaan kansalaisille uudenvuodenpäivänä 1959, kun Suomen ja Neuvostoliiton suhteet ovat viilentyneet: on yöpakkaskriisi. Neuvostoliiton pääministeri Nikita Hruštšov skoolaa presidentin 60-vuotisjuhlissa ja presidenttipari ihastelee Neuvostoliitosta saatujen Orlov-tammojen varsoja.

Jussi Pohjakallion vuodet aikakauslehtikuvaajana ajoittuivat mustavalkoisen kuvajournalismin kulta-aikaan 1950-luvulta 1960-luvun puoliväliin. Kevyet kamerat, salamavalot ja herkempi filmi sallivat lehtikuvaajalle uuden, liikkuvan roolin. Lehtikuvaajasta tuli yhä enemmän tapahtumien todistaja. Tämä näkyy myös Pohjakallion kuvissa.

Jussi Pohjakallio valmistui voimistelunopettajaksi vuonna 1953, mutta ei viihtynyt opettajana vaan ryhtyi lehtikuvaajaksi. Pohjakallio kuvasi muun muassa Urheilun Kuva-Aittaan, Käytännön Maamieheen, Suomen Kuvalehteen, Seuraan ja KUVA-POSTIin. Vuonna 1964 Pohjakallio perusti oman valokuvastudion, ja hänestä tuli yhtä tunnettu ja tunnustettu mainos- ja lapsivalokuvaajana kuin hän oli ollut lehtikuvaajanakin.

Näyttelyn valokuvat ovat Museoviraston Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n ja Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista. Presidentti ja rouva Kekkosen juhlapuvut ja esineet ovat Suomen kansallismuseon kokoelmista.

”KUVA-POSTIN valokuvaaja sai viime viikolla seurata tasavallan presidentin aamulenkkiä aurinkoisessa Seurasaaressa. Valokuvaaja Jussi Pohjakallio, joka on toiselta ammatiltaan voimistelunopettaja, jäi tällä kerralla toiseksi. Vauhti oli niin kova, että suurin osa kuvista tuli otetuksi takaapäin,” kirjoittaa KUVA-POSTI 18.6.1959. Tunnin rivakan aamulenkin jälkeen kovakuntoisen presidentin kasvoilla näkyy vain muutama hikipisara. Vartin kuluttua hän jo aloittaa päivän työt, kertoo lehti. Presidentti Kekkosen 59-vuotispäivät lähestyvät.

Presidentti Kekkonen yritti koko presidenttikautensa hypätä Seurasaaren kiviportaat ylös yhdellä harppauksella, mutta ei koskaan onnistunut. Toiseksi ylimmälle askeleelle hän kuitenkin pääsi vielä 74-vuotiaana.