Kulttuurin kummilapset

Vuonna 2023 syntyneet lapset, jotka asuvat Helsingissä, ovat Suomen kansallismuseon Kulttuurin kummilapsia! Museo tarjoaa kummilapsille maksuttomia tapahtumia kaksi kertaa vuodessa seitsemän vuoden ajan. Tapahtumat sopivat lapsen ikään ja tarjoavat elämyksiä koko perheelle.

Helsingin kaupunki on tarjonnut vuodesta 2020 alkaen jokaiselle helsinkiläiselle lapselle oman kummiorganisaation, joka järjestää lapselle joka vuosi kaksi maksutonta kulttuuritapahtumaa. Tapahtumia järjestetään lapsille seitsemän vuoden ajan, syntymävuodesta koulun aloitusvuoteen asti.

Jos lapsi asuu Helsingissä ja on syntynyt vuonna 2020 tai sen jälkeen, hänet voi ilmoittaa kummilapseksi osoitteessa kummilapset.hel.fi .  Toimintaan voi siis ilmoittautua mukaan milloin vain!

Kulttuurikummi määräytyy lapsen syntymävuoden mukaan. Eri vuosina syntyneillä on omat kulttuuritoimijat kummeina. Kulttuurin kummilapset -toimintaa koordinoi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ja sitä tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö.  

Vauvan tai taaperon Luontokylpy -tuokiot Seurasaaressa kesällä 2024

Luontokylpy -tuokiossa lapsi saa tutustua luontoon kaikin aistein sekä leikkiä yhdessä oman aikuisen kanssa.

Vauvojen luontokylpy on lapsen ja aikuisen oma luontoretki Seurasaaren kulttuurimaisemassa. Luontokylvyssä lapsi pääsee tutkimaan luontoa kaikilla aisteilla yhdessä oman aikuisen kanssa. Luontokylpy-tuokion aikana leikitään yhdessä leikkejä, jotka tutustuttavat suomalaiseen luontoon ja kulttuuriperintöön, sekä pohditaan oman perheen luontosuhdetta. Leikit ja lorut ovat suomeksi ja ohjaus toteutetaan suomeksi, mutta osallistujien ei tarvitse puhua suomea.

Luontokylpy-tuokiot järjestetään Seurasaaren ulkomuseossa ja toiminta tapahtuu ulkona. Pue sekä aikuiselle että lapselle sään mukaiset vaatteet, jotka kestävät likaantumista ja luonnossa olemista.

Tuokio kestää noin 45 minuuttia. Tavataan Seurasaaren pääväylällä, Ivarsin talon risteyksessä, josta siirrytään yhdessä Luontokylpy-tuokion tapahtumapaikalle. Tapaamispaikan koordinaatit ovat: 60°11'03.5"N 24°53'08.7"E
Kysy tarvittaessa neuvoa lippukassalta kun saavut saareen!

Luontokylpy-tuokiot on tarkoitettu vuonna 2023 syntyneille lapsille, jotka asuvat Helsingissä. Ilmoittautuminen Kulttuurin kummilapset -järjestelmän kautta.

Vauvojen luontokylpy sopii noin 6-12 kk ikäisille vauvoille, jotka eivät vielä kävele.
Taaperoiden luontokylpy sopii noin 10-18 kk ikäisille taaperoille, jotka jo kävelevät. Luontokylpyyn tullaan yhdessä oman aikuisen kanssa.

Luontokylpy-tuokioita järjestetään Kulttuurin kummilapsille kesäkuussa sekä elo-syyskuussa 2024. Muut kuin Kulttuurin kummilapset voivat osallistua Luontokylpy-tuokioon Seurasaaren markkinoilla, 20.7.2024, jolloin järjestetään kaksi tuokiota alle 3-vuotiaille.

Seurasaaren luokse pääsee HSL bussilla nro 24, jonka päätepysäkki on Seurasaaren sillan päässä. Sillalta tapaamispaikalle on noin 5-10 min kävelymatka. Saaressa pääsee hyvin liikkumaan lastenvaunujen kanssa ja ne voi jättää aivan tapahtumapaikan reunalle. Seurasaaren luokse pääsee hyvin myös pyörällä, mutta pyöräily tai autoilu ei ole sallittua saaren puolella, vaan parkkipaikat näille löytyvät mantereen puolelta. Autojen pysäköinti on rajoitettu neljään tuntiin.

Mahdollisuus vaipan vaihtoon ja syöttämiseen sekä wc-käyntiin on Luontokylpy-tuokion jälkeen ulkomuseon Iisalmen pappila -rakennuksessa. Kovan sateen sattuessa tuokio pidetään pappilassa. Pappilassa on myös museokauppa ja sen puutarhassa on ihana paikka omien eväiden syöntiin tuokion jälkeen. Seurasaaren Juhlakentän luona on myös grillipaikka omien eväiden grillaamiseen. Kaupunki tarjoaa puut, mutta ota omat sytytysvälineet mukaan.

Lisätietoja Suomen kansallismuseon tapahtumista vuonna 2023 syntyneille kummilapsille:
Museolehtori Hanna Korhonen, hanna.korhonen@kansallismuseo.fi

Lisätietoja Kulttuurin kummilapsista:
kummilapset.hel.fi
  
kulttuurin.kummilapset@hel.fi