Iso makuukamari

Makuukamarin si­sustus on myöhäisbarok­kia 1600-luvun lopusta ja 1700-luvun alusta. Isoa makuukamaria hal­litsee komea katossänky, jonka verhot on kudottu vuoden 1700 tienoil­la. Taustalla näkyvä­ kaakeliuuni on 1700-luvun puolivälistä.

Tämän komean huoneen sisustaminen ma­kuuhuoneeksi on ollut perusteltua, koska sen vieressä on ollut pieni kabinetti, jol­lainen aina liittyi 1600-luvun edustavien makuuhuo­neiden yhteyteen. Juhlallisessa makuuhuoneessa otettiin vastaan vieraita. Sen viereinen kabinetti puo­lestaan oli yksityinen tila, jonne oli mahdollisuus ve­täytyä rauhaan säädynmukaisen elämän muodollisil­ta seremonioilta. Kabinetti saattoi toimia myos työhuo­neena . Siella voitiin säilyttää esimerkiksi taide- tai kuriositeettikokoelmia.

Huoneen keskipiste on katossanky verhoineen. Loistelias, kallisarvoisilla verhoilla varustettu sänky oli mahdollisimman näyttävä. Tekstiilit olivat irtaimiston kallisarvoinen osa, joten kookkaan sängyn verhot olivat osoitus omistajansa vauraudesta ja sosiaalisesta asemasta. Louhisaaren katossängyn 1700-luvun alusta olevat sängynverhot ovat peräisin Pernajan Sjögardin kartanosta ja ne ovat ainoat Suomessa säilyneet ba­rokkisängyn verhot. Niiden kasviaiheisessa koristelussa on barokkityylille tyypillisiä kukkamaljakoita.

Huone oli 1600-luvulla maalattu loisteliain koriste­maalauksin. Kattoon maalattu ja vain osittain säilynyt ornamentiikka koostuu kahdeksankulmaisista ja pitkänomaisista kentistä, joihin on ollut maalattuna mai­semia.

Englantilaisessa, 1700-luvun alun Queen Anne­ tyyppisessä kaappikellossa on valmistajan merkintä : John Wass, Hull. Kellokaappi samoin kuin pieni nurkkakaappi on koristeltu intialaista lakkatyöitä jäljitel­len. Kaukoidästä Eurooppaan 1600-luvun alusta tuo­dut lakkatyöesineet kuten sermit ja puurasiat innoitti­vat eurooppalaisia huonekalupuuseppiä jäljittelemään niiden pintakäsittelytekniikkaa, usein eurooppalaisiin esinemuotoihin sovellettuna.

Sängyn vierelle sijoitetussa ns. yölippaassa säilytettiin 1600-luvulla pieniä arvoesineitä ja toilettitarvikkeita, jotka nekin oli usein valmistettu arvokkaista materiaaleista. Messinkistä sängynlämmitintä käytettiin kylmien lakanoiden lämmittämiseen; astia täytettiin hiilillä ja sitä liikuteltiin vuodevaatteiden välissä. Mustalla nahalla verhoilut tuolit ovat Louhisaaresta.

Voimakkaan koboltinsinisellä maalauskoristelulla varustettu rokokookaakeliuuni on 1700-luvun puolivälistä. Uunin koristeluaiheina ovat rokokookartussit ja Raamatun kohtaukset. Uuni on peräisin Karunan kartanosta. Louhisaareen sen on ilmeisesti siirtänyt kreivi Carl Robert Mannerheim.

Carl Erik Mannerheimin perukirjassa vuodelta 1837 huone mainitaan "nuoren kreivin huoneena" eli Carl Gustav Mannerheimin huoneena. Vuonna 1867 huone on mainittu "kreivin kamarina" eli "papan huoneena" (Carl Robert Mannerheimin). Huoneesta on 1600-luvulla johtanut ovi halliin.

Kuvat: Museovirasto / Soile Tirilä.