Vihreä kamari

Vihertävistä seinistään ja huonekaluistaan nimen vihreä kamari saanut huone oli 1860-luvulla Carl Gustav Mannerhei­min puolison Eva Vilhelminan käytössä. Vuonna 1880 huone mainitaan "fasterin huoneena", eli Carl Robert Man­nerheimin sisaren Vilhelmina Mannerheimin huonee­na. Hän omisti Louhisaaren 1881-1903.

Vihreä kamari on kokenut historian saatossa monia muutoksia. Huoneen alkuperäinen rintapaneeli on jossain vaiheessa siirretty kaakkoiseen sivurakennukseen. Seinistä löydettiin restaurointitöiden yhteydessä vaaleanvihreälle pohjalle sablonimaalattu palmettikuvio, joka peitti koko seinäpinnan.

Restaurointitöiden yhteydessä pal­jastui myos katonrajaan maalattu rokokoofriisi, jota täydentää kattolistan marmorointi. Onkivaa amoriinia esittävä ovenpäällystaulu on 1800-luvun lopusta. Ns. imperiaalisängyn katos on Louhisaaresta.

Louhisaaressa 1790-luvulla tehtyihin korjaustöihin liittyy ilmeisesti kamarissa oleva myöhaiskustavilai­nen lieriömäinen kaakeliuuni. Vihreän kamarin uunin uusklassinen koristelu jäljittelee pylvään pystyuurtei­ta. Uunin koristemaalauksissa on myös laakerinlehti­nauhoja ja yläosassa geometrinen friisiaihe. Maalaus­koristelussa käytetyt värit, mangaanivioletti ja vihreä ovat ajalle tyypillisiä.

Kuvat: Museovirasto / Soile Tirilä.

Web2000 LS keltainenkamari Tirila21