KM AGK 2000x1000px

Akseli Gallen-Kallela

Avoinna tänään 11—18
2.12.2022 11:00 — 2.4.2023 18:00

Kansallismuseo valottaa uudessa näyttelyssään taiteilija Akseli Gallen-Kallelan pitkää uraa ja avaa kansainvälisesti tunnetun taiteilijan monipuolista tuotantoa. Näyttely on avoinna 2.12.2022–2.4.2023.

Kansallismuseossa nähdään Akseli Gallen-Kallelan tunnetuimpia maalauksia: Kalevala-aiheita, Suomen kansaa ja luontoa kuvaavia teoksia sekä maalauksia Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan suuntautuneilta matkoilta.

Esillä on myös harvoin nähtyjä freskoluonnoksia Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyä ja Kansallismuseon Keskihallia varten.

Samalla katsoja pääsee tutustumaan taiteilijaan, joka kokeili intohimoisesti uusia tekniikoita ja teki maalausten lisäksi mainosgrafiikkaa, suunnitteli mitaleita, tekstiilejä, huonekaluja ja toimi arkkitehtinä.

Näyttely nostaa esiin tuotteliaan taiteilijan sekä kertoo kansainvälisesti arvostetun taiteilijan urasta aikana, jolloin Suomi ja Eurooppa olivat murroksessa.

Nähtävillä Gallen-Kallelan ensimmäiset ja viimeiset teokset

Kansallismuseossa nähdään Gallen-Kallelan uran viimeiseksi suurtyöksi jääneiden freskojen lisäksi myös nuoren, kaukokaipuuta poteneen Gallénin varhaisimpia piirustuksia.

Esillä on noin sata teosta ja esinettä: maalauksia, grafiikkaa, luonnoksia ja valokuvia. Näyttelyssä nähdään myös videodokumentti historiallisesta 3D-rekonstruktiosta Suomen paviljongista vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyssä (Díaz-Kommonen ym. 2012).

Näyttelyn keskeiset teoslainat on saatu Kansallisgallerialta / Ateneumin taidemuseolta ja Gallen-Kallelan Museolta.

Lainaajina ovat myös Anders Wiklöfin kokoelma, Andersudde, Ahvenanmaa, Antti J. Kallio Modern Historic 1900 -kokoelma, Designmuseo, Didrichsenin taidemuseo, Fazer, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Helsingin kaupunginmuseo, Kalevalaseura-säätiö, Mannerheim-museo, Museoviraston Kuvakokoelmat, Suomen Pankki, Taidekoti Kirpilä / Suomen Kulttuurirahasto sekä useat yksityiskokoelmat.

Liput edullisemmin verkkokaupasta

Näyttelyn ajaksi Kansallismuseo pidentää keskiviikkoiltojen aukioloa kahdella tunnilla ja on avoinna keskiviikkoisin klo 11–20.

Liput kannattaa hankkia jo etukäteen Kansallismuseon verkkokaupasta. Alle 18-vuotiaat ja museokorttilaiset pääsevät sisään ilmaiseksi. Lisäksi 18–30-vuotiaat, työttömät ja opiskelijat pääsevät sisään 6 eurolla.

Opastukset näyttelyyn

Varaa itsellesi tai ryhmällesi oma opastus näyttelytilassa oppaan johdolla. Saatavilla opastuksia aikusille sekä oppilasryhmille. Oppilasryhmien opastukset sovitetaan ikäryhmän mukaan. Tutustu opastusvalikoimaan täältä. Opastukset pääsee varaamaan varauslomakkeen kautta. Lisätietoa: skm.opastusvaraukset@kansallismuseo.fi tai 0295 33 6902 (ti-pe klo 9-12).

Avoimia opastuksia
näyttelyyn järjestetään suomeksi Kansallismuseon auditoriossa joka sunnuntai klo 15. Opastuksen kesto on noin 20 min. Esittelyn jälkeen näyttelyyn voi tutustua omatoimisesti.