Kansallinen kaupunkipuisto

Solisevaa ja kuohuvaa vettä, vehmasta metsää ja käppyräisiä juurakkoja, lukemattomien lintujen laulua ja historiallisten rakennusten viehättävä kokonaisuus.

Kansallinen kaupunkipuisto

Vuonna 2014 perustettu Kotkan kansallinen kaupunkipuisto käsittää 2400 hehtaaria monimuotoista luontoa ja vaikuttavaa historiallista rakennuskulttuuria. Langinkosken keisarillista kalastusmajaa ympäröivä rakennuskokonaisuus sekä kosken ympärillä kasvava tuuhea suojeltu metsä ovat osa tätä palkittua puistokokonaisuutta.

Langinkosken eteläpuolella sijaitsee myös vuonna 1959 perustettu puulajipuisto. Metsähallituksen perustamaan puistometsään istutettiin parinkymmenen eri puulajin taimia, mm. Douglas-kuusia, sokerivaahteroita, jalavia ja lehmuksia.


Luonnonsuojelualue

Langinkosken keisarillista kalastusmajaa ympäröi runsas ja iäkäs luonto. Alueen merkitys matkailijoiden ja lähiseutujen asukkaiden virkistyksenä sekä ainutlaatuisen luonnon säilyttäjänä on huomattu jo vuosikymmeniä sitten, ja Langinkoski onkin rauhoitettu omalla asetuksellaan luonnonsuojelualueeksi vuonna 1960. Poikkeuksellisena kulttuurihistoriallisena kokonaisuutena se on myös osa erilaisia suojeluverkostoja.

Langinkoskella saa vapaasti retkeillä, ulkoiluttaa lemmikkejä, viettää aikaa ja liikkua. Alue on avoinna vuorokauden ja vuoden ympäri kaikille luonnon rauhaa kaipaaville.

Katso ohjeet vastuulliseen ajanviettoon luonnonsuojelualueella luontoon.fi-palvelusta.


Kalastus

Langinkosken kalastushistoria on vuosisatoja keisarillista historiaa vanhempi. Langinkosken kalansaaliit ovat olleet kuuluisia sekä kookkaista lohista että saalismäärien runsaudesta. Perinteisesti koskessa harjoitettiin patokalastusta eli niin kutsuttua vata-apajakalastusta, johon käytettyjä patorakenteita on nähtävissä jo 1500-luvulla tehdyissä kartoissa.

Kalastushistoriaan on aina liittynyt hyödyn lisäksi myös huvi. Langinkosken kuuluisin urheilukalastaja lienee Venäjän keisari Aleksanteri III, jolla tiedettiin olevan oma kalastuskivensä kosken alajuoksulla. Koskessa viihtyy edelleen moni kalalaji, esimerkiksi lohi, meritaimen ja siika. Nykypäivänä ainoa sallittu kalastustapa on perhokalastus.

Kalastus on Langinkoskella mahdollista, kun on ensin ostanut kalastusluvan. Luvan voi ostaa eraluvat.fi-palvelusta. Samassa osoitteessa on myös tärkeää lisätietoa alueen kalastuskäytännöistä.