Oppiminen

Opastuksella opitaan yhdessä asiantuntevan oppaamme kanssa. Opastukset tukevat varhaiskasvatuksen ja opetussuunnitelman yleisiä tavoitteita. Opastukset ovat maksullisia.

Linna oppimisympäristönä

Hämeen linna on virikkeellinen ja elävä oppimisympäristö. Linnavierailu täydentää kouluopetusta, ja sen voi hyvin yhdistää useisiin eri oppiaineisiin. Parhaiten linnavierailu tukee historiaan, taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä oppiaineita.

Opastus on vaivattomin tapa tutustua linnaan. Työpajat sisältävät opetuksen ohella käsillä tekemistä ja toimintaa. Linnassa on ympäri vuoden eri teemoilla olevia työpajoja.

Yhteydenotot ja varaukset: puh. 0295 33 6932 tai hameenlinna@kansallismuseo.fi


Koululaisopastukset

Opettaja voi varata ryhmälleen opastuksen Hämeen linnaan etukäteen. Opastus on mielenkiintoinen ja vaivattomin tapa tutustua linnaan.

Opastuksia järjestetään suomeksi koululaisryhmille tasatunnein linnan aukioloaikoina klo 10-16 välillä. Koululaisopastus kestää 45 min ja sen hinta on 4 € / oppilas. Opettajat ja avustajat saavat ilmaisen sisäänpääsyn koululaisryhmän kanssa.


Työpajat koululaisille

Hämeen linnassa järjestetään koululaisryhmille työpajoja etukäteisvarauksesta koulujen lukuvuoden aikana. Työpaja on elämyksellinen tapa oppia ja oivaltaa menneisyyttä. Historialliset tavat ja tekniikat tulevat tutuiksi itse tekemällä.

Kirjurin työpaja

Kirjurin työpaja on elämyksellinen kokonaisuus, joka sopii niin viidesluokkalaisille ja sitä vanhemmille. Työpaja aloitetaan tutustumisella keskiaikaisten kirjurien maailmaan. Pajassa perehdytään kirjurin työtehtäviin ja työkaluihin sekä opitaan, miten keskiaikainen kirja sidottiin.

Tutustumisen jälkeen siirrytään tuumasta toimeen ja tehdään keskiaikainen sulkakynä. Lisäksi valmistetaan kirjakäärö, johon kukin voi kirjoittaa itse valmistamallaan sulkakynällään ja musteella mieleisensä tekstin.

Yhteen työpajaan mahtuu kerrallaan 25 koululaista, hinta koululaispääsyliput 4 €/hlö sekä työpajamaksu 30 €/paja. Pajan kesto on noin 45 minuuttia.

Keskiaikainen kirjanmerkkityöpaja

Kirjamerkkityöpajassa tutustutaan omin käsin nahan koristelemiseen keskiaikaisin keinoin ja valmistetaan nahkainen kirjamerkki. Paja soveltuu sekä alakoulu- että yläkouluikäisille. Pajan kesto noin 45 minuuttia.

Keskiajalla nahkaesineitä, kuten laukkuja ja puukkojen tuppia, koristeltiin mitä erikoisimmilla kuvioilla erilaisia piirtopuikkoja ja leimasimia käyttäen. Tällä tavalla nahkaesineisiin saatiin kauniita kohokuvioita. Kirjamerkkityöpajassa osallistujille esitellään erilaisia menetelmiä nahankoristeluun kohokuvioimalla ja kaikille annetaan kirjanmerkin kokoinen pala nahkaa koristeltavaksi.

Yhteen työpajaan mahtuu kerrallaan 25 koululaista, hinta koululaispääsyliput 4 €/hlö sekä työpajamaksu 30 €/paja.


Linnakäynnin ABC

  • Hämeen linnan vanhimmat osat ovat keskiajalta 1200-luvun loppupuolelta. Rakennus on suuri ja sokkeloinen sekä sen alustat ja kulkuväylät epätasaisia. Opettajan tulee seurata ja ohjata oppilaiden kulkemista ja työskentelyä linnassa. Myös opastetuilla kierroksilla ja työpajoissa vastuu ryhmästä on aina opettajalla. Liiku rauhallisesti, ota huomioon luokkatoverit, muut museokävijät ja opastukset sekä pidä kännykkä äänettömällä.
  • Linnassa saa ottaa valokuvia omaan käyttöön. Opastettujen kierrosten videoiminen on kielletty. Toiveena on, että opastetuilla kierroksilla keskitytään katsomaan ja kuuntelemaan. Kuvia voi ottaa myös kierroksen jälkeen.
  • Linnan rakenteet – niin rauniotilassa olevat kuin restauroidutkin – ovat arvokkaita ja niiden on tarkoitus säilyä myös tuleville sukupolville. Kiipeily linnan muureilla ja seinillä ei ole sallittua. Näyttelyvitriineihin ja -esineisiin ei saa koskea.
  • Hämeen linnassa toimii Museoravintola Hämeen linna, josta luokkaretkikäynnin yhteyteen on mahdollista tilata ruokailu. Kysy lisää Museoravintolasta puhelimitse numerosta 046 606 0879 (arkisin klo 09.00-15.00) tai ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen linnanravintolat@kanresta.fi.
  • Hämeen linnassa ei ole mahdollista syödä omia eväitä.

Kierrä linnassa virtuaalisesti ja tutustu myös digitaalisiin materiaaleihimme


Hämeen linnassa voit tehdä myös virtuaalisen kierroksen.

Suomen kansallismuseon materiaalipaketit avaavat näyttelyitä ja tarjoavat näyttelysisältöjä digitaalisesti. Tutustu ja käytä vapaasti ennen tai jälkeen museokäynnin – tai ilman museokäyntiä. Innostu, inspiroidu ja ideoi – nämä materiaalit ovat sinulle!

Avoin museo

Suomen kansallismuseon Avoimeen museoon on koottu kaikkien Suomen kansallismuseon museokohteiden digitaaliset sisällöt. Avoin museo kutsuu viihtymään ja oppimaan. Suomen kansallismuseon linnat, museot, kokoelmat ja tutkimus tarjoavat sisältöjä opettajille opetuksen tueksi sekä laajasti kaikille historiasta ja kulttuuriperinnöstä kiinnostuneille. Käytä sisältöjä oppitunnilla koulussa tai etäopetuksessa, luo materiaalien ympärille omia tehtäviä tai käytä apuna museon tehtäväideoita.

Digitaalinen kokoelma

Suomen kansallismuseon kokoelmat ovat kulttuuriperintöämme, kaikkien kansallisomaisuutta. Tervetuloa tutustumaan kansallisomaisuuteemme digitaalisesti!