Web vankilamuseo8

Ota vangin tunnistekuva

Avoinna tänään 10—17
2.5.2024 10:00

Haluatko matkamuistoksi ns. vangin tunnistekuvan itsestäsi? Tämä kesän uutuutena Vankilan selfiesellissä voit kuvata omalla puhelimellasi vangin tunnistekuvan itsestäsi tai kaveristasi.

Selfiesellissä on mahdollisuus ottaa kuva kaverista tai itsestään. Vanhan ajan kamerakopioon voi laittaa sisään oman puhelimen ja ottaa tunnistekuvan itselaukaisimella. Vaihtoehtoisesti kaveri voi mennä ottamaan kuvan omalla puhelimellaan.

Vankien tunnistekuvia vuosilta 1881–1890

Selfiesellin vierestä 1. kerroksen galleriakäytävältä löytyy tunnistekuvaselli. Sellissä on nähtävillä 1880-luvulla tuomittuja miehiä ja naisia. Rikollisten tunnistamiseen tarkoitettuja kuvia alettiin ottaa Suomen vankiloissa järjestelmällisesti 1880-luvulla. Tunnistekuvan toiselle puolelle kirjattiin henkilön perustiedot – nimi, ikä ja kotikunta – sekä rikos, josta tämä oli tuomittu.

Aluksi kuvia ei otettu kaikista vangeista. Ensisijaisesti kuvattiin omaisuusrikoksiin, kuten ryöstöihin, varkauksiin ja väärennöksiin, syyllistyneitä henkilöitä, jotka olivat pääsääntöisesti miehiä. Naisille tyypillisten, raskaudenkeskeytyksen tai lapsenmurhan kaltaisten rikosten kohdalla tunnistekuvaa ei edellytetty.