Tule kulttuurikummiksi

Onko suomalainen kulttuuri ja historia lähellä sydäntäsi?

Kulttuuriperintö on yhteistä perintöämme – meidän juuremme. Suomen kansallismuseo tarjoaa nyt sinulle ja yrityksellesi tilaisuuden tehdä jotakin todellista, ainutlaatuista ja pysyvää suomalaisen historian ja kulttuuriperinnön säilyttämiseksi.

Kulttuurikummina saat oman nimikkoesineen Suomen kansallismuseon kokoelmasta sekä mahdollistat esineen konservoinnin ja säilymisen perintönä tuleville sukupolville.

Kulttuurikummina saat

  • vaikuttaa kulttuuriperinnön säilymiseen konkreettisesti rahoittamalla esineen konservoinnin
  • osallistua kummiesineen valintaan
  • kokemuksen ja ilon osallistumisesta johonkin suurempaan
  • myönteistä julkisuutta kulttuuriperinnön suojelijana (esimerkiksi nimesi esille näyttelyiden yhteydessä)
  • seurata konservointia paikan päällä
  • järjestää maksutta juhlia tai esim. asiakastilaisuuksia Suomen kansallismuseon eri museoissa (2–3 tilaisuutta)
  • kutsuja Suomen kansallismuseon näyttelyiden avajaisiin

Onko sinulla kysyttävää?

Intendentti Eero Ehanti vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiin:
eero.ehanti@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6139

Me yhdessä tulevien sukupolvien kanssa kiitämme kaikkia kummeja!

Kulttuurikummikohteita

Suomen kansallismuseon kokoelmaan kuuluu yli 500 000 esinettä. Niiden joukosta valikoituu näyttelyihin niin Suomen kansallismuseon museoihin kuin muihin museoihin Suomessa ja maailmalla aarteita, jotka useimmiten tarvitsevat joitakin konservoinnin toimenpiteitä ennen kuin ne voidaan asettaa näytteille.

Kulttuurikummia tai -kummeja etsitään näille neljälle kehystetylle litografiatyölle 1840-1850-luvulta Pariisista. Kuvat esittävät Euroopan taiteessa pitkään suosittua, eri maanosia kuvaavaa sarjaa, jossa naishahmot symboloivat eri maanosia ja on puettu – silloisin eurooppalaisin silmin nähtynä – kunkin maanosan 'tyypillisiin' asuihin. Kuvat ovat Henri Grevedonin tekemiä ja Joseph Lemercierin painamia. Kooltaan työt ovat 54 x 45 cm.

Ne ovat alkuperäisiä Taivalsalossa sijainneen Kahiluodon kartanon teoksia, jotka on hankittu Suomen kansallismuseon kokoelmaan vuonna 2004. Teokset on konservoitava, ennen kuin ne voidaan ripustaa uudelleen Suomen kansallismuseon museokohteisiin kuuluvan Seurasaaren ulkomuseon Kahiluodon kartanoon.

Kummiksi?

Suomen kansallismuseon kulttuurikummikohteet on jaoteltu 'pieniin', 'keskisuuriin' ja 'suuriin kohteisiin', joista pieni tarkoittaa noin 1 500-2 000 € konservointia ja suuri jopa 15 000 € perusteellisempia korjauksia. Myös kohteita näiden väliltä löytyy. Arvoltaan Lemercierin työt ovat konservointitarpeiltaan keskisuuria, eli noin 4 000 € per teos.

Kulttuurikummiksi voivat lähteä niin yksityishenkilöt, yritykset kuin yhteisöt ja halutessaan kohteita voi valita useampiakin.

Konservointitarpeet ja -toimenpiteet

Kehysten rakenne on rikki ja painokuva (lithografia) on revennyt. Aiemmat korjaukset on tehty maalarinteipillä tai vastaavalla, jonka liimaukset ovat irronneet ja vioittaneet alkuperäisiä kehystysmateriaaleja. Lasit ovat osin irralliset.

Kehystyksen avaaminen ja siinä olevan teoksen irrotus. Paperin puhdistus ja suoristus, repeämien korjaus ja restaurointi. Kehyksen rakenteelliset korjaustoimenpiteet ovat välttämättömiä, tavoitteena kuitenkin säilyttää rakenne mahdollisimman alkuperäisenä. Teokset tarvitsevat lisätutkimusta ennen konservointityön aloittamista.