Saavutettavuus

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi

Teemme Museovirastossa/Suomen kansallismuseossa jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi. Olemme sitoutuneet digipalveluiden saavutettavuuden parantamiseen.

Tarjoamme myös tukea käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa. Verkkosivuillamme on saatavissa useita yhteystieto-osoitteita ja voit asioida myös puhelimitse tai sähköpostitse.

Museoviraston yhteystiedot

Suomen kansallismuseon yhteystiedot

Museoviraston ja Suomen kansallismuseon verkkopalvelut pyritään tekemään saavutettaviksi mahdollisimman pian resurssien mukaisesti.

Saavutettavuusseloste

Museovirasto/Suomen kansallismuseo pyrkii takaamaan verkkosivustonsa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain (306/2019) mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee palvelua kansallismuseo.fi ja on laadittu 14.9.2020.


Vaatimustenmukaisuustilanne

Saavutettavuusarvion on toimittanut ulkopuolinen arvioitsija Eficode Oy vuonna 2020. Suurin osa arviossa havaituista ongelmista on korjattu, mutta puutteita on vielä seuraavissa vaatimuksissa.


Tiedostojen saavutettavuus

Sivustollamme on useita PDF-, DOC- sekä DOCX-tiedostoja. Lisäksi sivustolla on videoita ja eri tekniikoilla toteutettuja virtuaalikierroksia. Kaikki näistä eivät ole saavutettavasti toteutettuja. Puutteet 23.9.2018 ja sen jälkeen julkaistuissa tiedostoissa korjataan mahdollisimman pian. Kaikkia sitä vanhempia tiedostoja emme välttämättä ehdi tai pysty korjaamaan. Osa palvelimellemme ladatuista vanhemmista tiedostoista on lisäksi muiden organisaatioiden tuottamia.


Yleinen ohjelmallinen saavutettavuus

Kiinnitetään huomiota HTML-otsikkotasojen loogiseen käyttöön.
Varmistetaan, että kaikilla visuaalisilla elementeillä on kuvaavat tekstivastineet.
Pyritään merkitsemään kaikki sivun keskeiset alueet (esim. päänavigaatio, kielinavigaatio) ohjelmallisesti.
Merkitään aktiiviset kohteet ohjelmallisesti.
Lisätään näkyvä kohdistus kaikille kohdistuksen saaville elementeille (esim. linkeille ja painikkeille).
Pyritään merkitsemään kaikki linkit ymmärrettävällä tavalla siten, että niiden teksti tai tekstivastine kertoo linkin tarkoituksen.
Määritellään kaikille sivuille kuvaavat ja uniikit otsikot.


Lomakkeiden saavutettavuus

Varmistetaan, että lomakkeiden virheilmoitukset ovat käyttäjälle informatiivisia ja käyttäjä tietää, mitkä kentät tarvitsevat korjaamista ja miten virhe korjataan.

Esitetään virheilmoitukset siten, että ruudunlukija havaitsee ne ilman kohdistuksen siirtämistä.


Kalenteritoiminnallisuuksien saavutettavuus

Varmistetaan, että kaikkien elementtien tarkoitus ja rooli sivulla välittyy myös ruudunlukijakäyttäjille. Varmistetaan, että kaikki toiminnallisuus on käytettävissä sekä ruudunlukijalla että näppäimistöä käytettäessä.


Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi

Ota yhteyttä sähköpostilla: kirjaamo@museovirasto.fi


Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
Saavutettavuusvaatimukset
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000