Pohjantähti, Etelän risti

Avoinna tänään 10—17
1.8.2017 00:00

Meritse kulkevat niin ihmiset, tavarat kuin ajatuksetkin. Suomen merimuseon päänäyttelyssä liikutaan merta pitkin ajassa ja paikassa, laivoilla ja satamissa, kaukomailla ja kotirannoilla. Matkan kiintotähtinä ovat pohjoisen taivaamme Pohjantähti ja eteläisen pallonpuoliskon Etelän risti, jotka ohjaavat niin kotivesillä kuin valtamerilläkin. "Pohjantähti, Etelän risti" kertoo merenkulun historiasta ja nykypäivästä teemoittain.

Suomen merimuseon päänäyttelyssä voi matkustaa merta pitkin ajassa ja paikassa, pinnalla ja syvyyksissä. Näyttely esittelee merenkulun historiaa teemoittain. Näyttely kertoo, kuinka riippuvainen nykyinen elämäntapamme on talvimerenkulun mahdollistamasta ympärivuotisesta meriliikenteestä. Merenkulku ei ole pelkästään rannikon asukkaiden elämää, vaan meren kautta tulleet ajatukset ja tavarat ovat keskeinen osa koko yhteiskuntamme arkea.

Näyttelyssä on esillä yli tuhat esinettä. Menneisyyden arjesta ja juhlasta kerrotaan mm. hylkylöytöjen avulla. Esillä on niin tavallisen merimiehen käytössä olleita esineitä 1600-luvulta kuin Pietarin ylimystölle matkalla olleita Meissenin posliinitehtaan astioita 1700-luvulta. Merenkulun lähimenneisyyttä esitellään mm. matkustajalaiva Finnjetin matkustajahytin ja muun matkustukseen liittyvän esineistön avulla. Nähtävänä on kokonaisuudessaan vuonna 1977 valmistuneen Finnjetin pääportaikossa ollut taiteilija Kimmo Kaivannon 20-osainen öljyvärimaalaus "Suomalaisia kuvia". Tämän päivän merenkulkuun museokävijä voi tutustua esimerkiksi katsomalla matkustajalaiva Silja Serenaden työntekijöiden elämää kuvaavia filmejä.

Näyttelyn keskeiset osat ovat elämyksellisyys ja toiminnallisuus. Aitojen esineiden, kuvien ja tekstin lisäksi näyttelyssä on liikkuvaa kuvaa, ääntä sekä erilaisia toimintapisteitä. Laivakoira Vellun reitti johdattelee lapsenmieliset kävijät merenkulun saloihin. Kävijä voi kokeilla vaikkapa ankkurin nostoa, harjoitella solmuja tai tunnelmoida skanssissa.

Päänäyttelyä täydentävät aluskokoelmaa esittelevät näyttelytilat ja museoaluslaituri.

Syksystä 2023 alkaen päänäyttelyn yhteyteen rakennetaan uutta näyttelyä ja siksi osa päänäyttelystä on purettu uuden tieltä. Uutta siis luvassa!

Näyttelyn tekoon on osallistunut Suomen merimuseon henkilökunnan lisäksi lukuisa joukko eri alojen asiantuntijoita, kuten ääni- ja valosuunnittelijoita, multimediantekijöitä sekä eri alojen sisällöntuntijoita. Yksi keskeisimmistä toimijoista on näyttelyn ulkoasusta vastaava arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki.