Tom of Finland -pussilakana (IT26:1). Kuva: Johnny Korkman, Museovirasto.

Itsenäisyyden ajan kokoelma

Tallennamme itsenäisyyden ajan ilmiöitä.

Itsenäisyyden ajan kokoelma perustettiin vuonna 2017 tallentamaan ja dokumentoimaan 1900- ja 2000-luvun ilmiöitä. Aiemmin uudempi lähimenneisyyden esineistö oli jaettu historialliseen ja kansatieteelliseen kokoelmaan.

Rajavuosi on 1918. Tätä vanhempi esineistö – vanhoja kokoelmia täydentävä kartunta – sijoitetaan edelleen joko historialliseen tai kansatieteelliseen kokoelmaan.

Itsenäisyyden ajan kokoelmaan tallennetaan myös muiden kokoelmien kuten Rahakammion, Merimuseon ja Suomen kansallismuseon etnografisen kokoelman piiriin liittyvää aineistoa, esimerkiksi monikulttuurisuuteen liittyvää esineistöä.

Aineiston kartuttamisen painopiste museoissa on siirtymässä yhä enemmän ilmiökeskeiseen kartuttamiseen. Tällöin aineisto muodostuu esineiden lisäksi muun muassa haastatteluista, dokumenteista, valokuvista tai digitaalisista aineistoista.

Museoiden tallennusvastuuseen kuuluu myös nykyajan ilmiöiden tallennus. Nykyajan tallennuksessa käytetään mahdollisuuksien mukaan myös tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiä: analysoidaan ajassa olevia merkkejä, signaaleja ja ilmiöitä tulevaisuuden näkökulmasta – miten kestäviä ne ovat tulevaisuudessa. Mitä tästä ajasta jää jälkipolville?

Lisätietoja:

Sanna Teittinen, puh. 0295 33 6394, sanna.teittinen@kansallismuseo.fi