Puurasian salalokeroon oli piilotettu kaksi kynänterää ja pieni puukko (VA246:1-4). Kuva: Marco Melander/Museovirasto.

Vankilamuseon kokoelma

Suomen vankilalaitoksen ja vankeinhoidon historiaa.

Vankilamuseon kokoelma sai alkunsa vuonna 1893, kun Suomen vankeinhoitomiesten yhdistys päätti perustaa vankeinhoitomuseon. Idean innoittajana oli ranskalainen vankeinhoitonäyttely, johon yhdistyksen jäsenet olivat tutustuneet Pietarissa pidetyssä kansainvälisessä vankeinhoitokokouksessa. Museokokoelmaa ryhdyttiin kartuttamaan heti perustamispäätöksen jälkeen, ja nykyään siihen kuuluu noin 10 000 objektia.

Kokoelma kertoo Suomen vankilalaitoksen ja vankeinhoidon historiasta. Kokoelmassa on vankien työtoimintaan, opetukseen, terveydenhoitoon, kurinpitoon, valvontaan ja vaatetukseen sekä vankiloiden henkilökunnan toimintaan liittyviä objekteja. Huomattavan kokonaisuuden muodostaa Hämeenlinnan lääninvankilasta peräisin oleva esineistö, joka liitettiin kokoelmaan vankilan toiminnan päättyessä Linnanniemessä vuonna 1993.

Rikosseuraamuslaitoksen omistuksessa ja Hämeenlinnan kaupunginmuseon hallinnassa ollut kokoelma siirtyi Museovirastolle ja Suomen kansallismuseolle vuonna 2019. Kokoelmaa esitellään Hämeenlinnan entisessä lääninvankilarakennuksessa eli Suomen kansallismuseon Vankilassa. Suomen suurin vankilamuseo on yleisölle avoinna kesäisin. Esineistöön voi tutustua myös verkossa Finna-palvelussa.

Lisätietoja:

Anni Minkkinen, tfn 0295 33 6323, anni.minkkinen@kansallismuseo.fi